Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Fyra av tio svenskar missnöjda med chefen

Okategoriserade
Publicerad

Resultatet från Ennova, som utför just medarbetarundersökningar och ledarutvärderingar, kan tyckas deprimerande – men det saknas inte tips om verktyg för förbättring i rapporten Global employee and leadership index. De stavas motivation, feedback, målstyrning och tillit/öppenhet. Chefer som klarar att balansera dessa egenskaper med hög kvalitet på alla punkterna blir uppskattade, enligt svaren i undersökningen.

Enligt rapporten är svenska chefer och chefer i övriga Skandinavien bra på att skapa tillit och öppenhet, men sämre på att ge feedback och formulera tydliga mål för sin verksamhet – och därmed sänks ledarskapskvaliteten jämfört med andra länder.

Undersökningen har även tittat på hur mycket tid svenska chefer ägnar åt ledarskapsfrågor, med slutsatsen att var femte svensk chef – alltså omkring 20 procent –ger ämnet mindre än en tiondel av sin arbetstid. Det innebär att fler svenska chefer dedikerar mindre tid åt ledarskap jämfört med 2013, då andelen låg på 16 procent.

”Det är oroväckande, då chefer skapar resultat genom andra och därför bör prioritera ledarskapsrelaterat arbete”, säger Agneta Saxeby, konsult på Ennova i ett pressmeddelande.

Nyckeln till att finna tid för ledarskapsfrågor ligger i stöd från den egna chefen eller HR-avdelningen – vilket även det minskat sedan 2013. Rapporten listar fyra punkter för hur stödet bör se ut:

1. Tydliggör hur cheferna ska arbeta.

2. Ta fram utvecklingsprogram för chefer med planerad uppföljning.

3. Se till att chefernas chefer för en kontinuerlig dialog om coachning och ledarskap.

4. Åtgärda bristfälligt ledarskap med handlingsplan, uppföljning eller som sista utväg andra karriärmöjligheter.

Totalt har 36000 svar från 39 länder samlats in till rapporten, varav 6000 kommer från svenska medarbetare.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden