fraga

Fråga: ”Ska jag vara ärlig med min depression?”

Fredrik ska söka nytt jobb. Men han är osäker hur ärlig han ska vara om att han tidigare haft utmattningsdepression. Chefs expert svarar honom.

FRÅGA: Jag är i jobbsökartagen, håller på att uppdatera mitt cv och funderar över hur jag bäst går tillväga överlag.

Under min nuvarande anställning har jag varit sjukskriven en längre period, för utmattningsdepression. Detta är inget jag på något sätt skäms över, snarare tycker jag det har givit mig värdefulla lärdomar och insikter om mig själv och dagens arbetsvillkor. Det är också det som fått mig att omvärdera min nuvarande arbetssituation och som lett till att jag söker nytt jobb.

Min fråga är hur öppen jag bör vara med den här resan för det första i skriftlig form (ansökningsbrev, cv) och kontakter med rekryteringskonsulter och för det andra på kommande anställningsintervjuer?

Själv lutar jag åt att ge hela bilden på en gång men det är kanske mer strategiskt att portionera ut det?

/Fredrik

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

SVAR: Ärlighet vinner i längden. Varför ska du skämmas över viktiga insikter? Att gå vidare efter att ha konstaterat att den verksamhet du arbetar i i dag, är osund, är klokt.

Frågan är hur central din utmattningsdepression är i relation till din karriär i övrigt. Perspektiv kan vara viktigt i nuläget.

Vill du att ditt nästa jobb ska utgå från din depression eller ditt nästa karriärkliv? Det är lätt hänt att man som nyfrälst och insiktsfull överdriver betydelsen av det som ledde till det osunda.

Ett sätt att tänka är att du förstått dina gränser och har en självkännedom som är viktig i rollen som ledare. Snarare än att du genomgått en utmattningsdepression. 

Självklart ska du vara öppen, rak och tydlig med det som du varit med om, lärt om dig själv och de beslut som tagit dig dit.

Jag rekommenderar att du tar det på intervjun om det känns rätt att prata om.

En viktig fråga du ska ställa dig är om du vill till ett nytt jobb eller ifrån ditt gamla? Och om svaret är att du vill ifrån ditt gamla jobb, finns risken att du ”tar vad som helst”. 

För att undvika att hamna fel, rekommenderar jag dig att göra en ordentlig karriärplan, förslagsvis tillsammans med en coach.

/Alexander Holmberg, Ledarskapscoach

Tre tips när du söker jobb:

1) Fokusera på din kompetens, självkännedom och egenskaper som är viktiga när du söker jobbet.

2) Var ärlig med dig själv under intervjun. Berätta det som känns ”rätt” att berätta. Lita på magkänslan.

3) Var uppmärksam på ”ifrån det gamla eller till det nya”.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Experterna

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.
Sponsrat Chef + Telenor Företag

Workfulness — chefens nya priofråga

Ineffektiva möten, ständig stress och svårt att fokusera på komplicerade arbetsuppgifter. Våra jobbhjärnor kokar. Dags för chefen att satsa på Workfulness.
Experterna

”Man är inte slut på arbetsmarknaden vid 50 plus”

Avgångsvederlag vid 55 års ålder - är det smart eller galet? Läs expertens svar om vad den undrande chefen ska tänka på om han tackar ja!
Experterna

6 tips för att öka din effektivitet

Hur kan jag öka min effektivitet och räcka till för min uppgift? Det undrar kommunchefen Ola. Chefs ledarskapsexpert Alexander Holmberg delar med sig av 6 grundläggande tips.
Experterna

Kan min karriär ta skada?

Kan det att jag vill ha avlastning i form av delat ledarskap skada min karriär? Ledarskapscoachen Alexander Holmberg avråder från att gå den vägen – och ger ett alternativt tips.
Experterna

Vad kan jag begära i lön?

Vad är en rättvis lön? Alexander Holmberg, Chefs ledarskapscoach och chefsutbildare, hjälper en läsare på traven.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Experterna

Vilken titel ger mest lön?

En läsare undrar vilken ledarroll hon ska välja för att få högst lön.
Experterna

Borde jag tjäna mer som regionchef?

Hej Krister!

Jag jobbar som regionchef inom retail med sex säljare under mig. Jag är 28 år gammal,  civilekonom och har jobbat som regionchef sedan september 2008. Jag tjänar 31500 kronor, något bonussystem har vi inte. Vi är totalt fem
regionchefer i Sverige och jag vet att vissa av mina kollegor tjänar runt 50.000 (dessa har dock jobbat inom företaget i runt tio år). Borde jag kräva mer?

Mvh
Daniel
Experterna

Vad kan jag begära i påslag för mer ansvar?

Hej. Jag är 24 år och har precis blivit befordrad till någon form av chefsposition.

Jag har ingen erfarenhet men har de senaste två åren varit aktiv i kampanjer och personal. Jag jobbar på ett framgångsrikt bageri med försäljning och jobbar i butiken och går efter resturangavtal som lön.

Nu har mina uppgifter blivit att avlasta min egen chef med frågor som rör personalen: att de sköter sina rutiner, servar våra kunder, se till så alla kommer överens och trivs mm. Även kommunikationen mellan bageri och personal
står jag för.

Jag informerar och lär upp personalen om viktiga frågor som allergier och nya produkter. Min nya position är också att marknadsföra våra varor och skapa merförsäljning, ett område som jag känner mig vilsen i men vi har aldrig haft någon som tagit hand om det förut utan cheferna har skött den biten själva. Min situation är lite unik kan jag tänka mig. Men vad kan jag tänkas begära i lön?

Experterna

Vad ska en biträdande butikschef tjäna?

Hej, jag är butikschef i Stockholm och har en biträdande chef under mig och ska nu löneförhandla med personen i fråga. Butiken har cirka 10 anställda och är ett multinationellt varumärke. Vad är en rimlig lön för personen? En mycket duktig person som sköter bland annat inköp, dekoration, försäljning och övriga göromål tillsammans med mig. Tacksam för tips och förslag!

Experterna

Vad ska jag tjäna som butikschef i klädbutik?

Jag har  blivit erbjuden en butikschefstjänst i en större klädfirma. De vill att jag ska ge löneanspråk. Jag kommer att ha 7 medarbetare under mig. Vad ska jag ge för löneanspråk?
Jag har lång erfarenhet av servicebranchen och är 40 år.
Experterna

Vad bör jag tjäna som produktionsledare?

Hej Krister!
Så var det dags för lönesamtal igen och frustrationen närmar sig total.
Jag är snart 40 år och arbetar som produktionsledare inom ett livsmedelsföretag i Halland sedan 6 år tillbaka. Har högskoleexamen och det är mitt fjärde chefsjobb. Jag har personal- och budgetansvar för 32 tillsvidaranställda medarbetare och cirka 15 tillfälligt anställda under säsongen. Jag har en måndadslön på 28 500 kronor, ingen övertid och 30 dagars semester. Mina medarbetare har de senaste tre åren gjort lysande resultat och jag tror mig veta att min insats som ledare varit av betydelse. Vet sedan tidigare att jag ligger under de manliga cheferna i lön men fick lönekartläggningen i min hand och konstaterade att jag har 81% av deras snittlön.
Vad är rimligt för mig att begära?

Mvh Malena
Experterna

Vad bör en elansvarig arbetsledare tjäna?

Hej Krister!
Jag har fått ett anställningserbjudade på ett större industribolag som elansvarig arbetsledare. Jag har arbetat där som inhyrd elektriker i cirka 13 år. Det har gett mig expertkunskaper inom deras produktion och fastighet. Jag ska uppge ett löneanspråk samt ersättning för behörigheten. Har du ett bra rimligt minimum- o maximumxförslag?
Mvh Erik
Experterna

Får tjänstlediga ingen löneökning?

Hej!
Jag är sedan sju år tillbaka anställd i en statlig myndighet men sedan ett år tillbaka tjänstledig för studier. Arbetsgivaren har gjort till praxis att ge noll kronor i löneökning till de som är tjänstlediga. Jag är inne och arbetar ibland samt arbetar alla lov inkl hela sommaren. Individuell lönesättning tillämpas på myndigheten. Är det okej att få noll kronor bara för att man är tjänstledig?
MVH Hans

Experterna

Vad ska en coach begära i ingångslön?

Jag är kvinna och 31 år gammal. Jag är snart färdigutbildad studie- och yrkesvägledare inom beteendevetenskap. Jag har under utbildningens gång haft totalt 21 veckorspraktik med jättebra omdömen,
och har i utbildningen gått 2 coachningkurser. Jag söker nu jobb inom det kommunala som coach inom omställning i Skåne län. Jag har 12 års erfarenhet bakom mig inom handikappomsorgen.Vad ska jag begära i ingångslön?