fraga

Fråga: ”Ska jag vara ärlig med min depression?”

Fredrik ska söka nytt jobb. Men han är osäker hur ärlig han ska vara om att han tidigare haft utmattningsdepression. Chefs expert svarar honom.

FRÅGA: Jag är i jobbsökartagen, håller på att uppdatera mitt cv och funderar över hur jag bäst går tillväga överlag.

Under min nuvarande anställning har jag varit sjukskriven en längre period, för utmattningsdepression. Detta är inget jag på något sätt skäms över, snarare tycker jag det har givit mig värdefulla lärdomar och insikter om mig själv och dagens arbetsvillkor. Det är också det som fått mig att omvärdera min nuvarande arbetssituation och som lett till att jag söker nytt jobb.

Min fråga är hur öppen jag bör vara med den här resan för det första i skriftlig form (ansökningsbrev, cv) och kontakter med rekryteringskonsulter och för det andra på kommande anställningsintervjuer?

Själv lutar jag åt att ge hela bilden på en gång men det är kanske mer strategiskt att portionera ut det?

/Fredrik

SVAR: Ärlighet vinner i längden. Varför ska du skämmas över viktiga insikter? Att gå vidare efter att ha konstaterat att den verksamhet du arbetar i i dag, är osund, är klokt.

Frågan är hur central din utmattningsdepression är i relation till din karriär i övrigt. Perspektiv kan vara viktigt i nuläget.

Vill du att ditt nästa jobb ska utgå från din depression eller ditt nästa karriärkliv? Det är lätt hänt att man som nyfrälst och insiktsfull överdriver betydelsen av det som ledde till det osunda.

Ett sätt att tänka är att du förstått dina gränser och har en självkännedom som är viktig i rollen som ledare. Snarare än att du genomgått en utmattningsdepression. 

Självklart ska du vara öppen, rak och tydlig med det som du varit med om, lärt om dig själv och de beslut som tagit dig dit.

Jag rekommenderar att du tar det på intervjun om det känns rätt att prata om.

En viktig fråga du ska ställa dig är om du vill till ett nytt jobb eller ifrån ditt gamla? Och om svaret är att du vill ifrån ditt gamla jobb, finns risken att du ”tar vad som helst”. 

För att undvika att hamna fel, rekommenderar jag dig att göra en ordentlig karriärplan, förslagsvis tillsammans med en coach.

/Alexander Holmberg, Ledarskapscoach

Tre tips när du söker jobb:

1) Fokusera på din kompetens, självkännedom och egenskaper som är viktiga när du söker jobbet.

2) Var ärlig med dig själv under intervjun. Berätta det som känns ”rätt” att berätta. Lita på magkänslan.

3) Var uppmärksam på ”ifrån det gamla eller till det nya”.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
skuggan
Experterna

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.
alexander-holmberg-7
Experterna

”Man är inte slut på arbetsmarknaden vid 50 plus”

Avgångsvederlag vid 55 års ålder - är det smart eller galet? Läs expertens svar om vad den undrande chefen ska tänka på om han tackar ja!
alexander-holmberg-7
Experterna

6 tips för att öka din effektivitet

Hur kan jag öka min effektivitet och räcka till för min uppgift? Det undrar kommunchefen Ola. Chefs ledarskapsexpert Alexander Holmberg delar med sig av 6 grundläggande tips.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
alexander-holmberg-7
Experterna

Kan min karriär ta skada?

Kan det att jag vill ha avlastning i form av delat ledarskap skada min karriär? Ledarskapscoachen Alexander Holmberg avråder från att gå den vägen – och ger ett alternativt tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden