utbildning-3

FRÅGA: Är redan chef – värt att utbilda sig?

Maria har jobbat sig upp till en chefsposition – utan utbildning. Men hon lider av bildningskomplex och frågar Experterna om det är värt att skaffa en ordentlig utbildning.

FRÅGA: Som av en händelse fick jag jobb på hr-avdelningen på ett stort företag helt utan utbildning i tidig ålder.

Nu har jag jobbat mig upp inom samma företag och tio år senare är jag faktiskt chef för en projektgrupp på avdelningen. Men jag lider ständigt av det så kallade ”bildningskomplexet”, jag känner att jag inte har rätt utbildning för jobbet och jag tror att andra ser ner på mig och kanske delvis avfärdar mig för att de vet att jag är en self-made woman.

Jag är också rädd för att det kommer att begränsa min fortsatta karriär.

Ska jag gå tillbaka till skolbänken?

Kommer det att ge mig något? Och kan det ge min karriär en skjuts?

/Maria

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

SVAR: Det viktigaste först. Din självkänsla. Om du tänker att andra ser ner på dig för att du är self-made, så är det där du måste börja. Var har du fått det ifrån, att det skulle vara något dåligt?

Jag tänker tvärtom. Du har erfarenheter som ingen annan har, du har lyckats skapa dig en position på egen förmåga. Grattis. Att veta att man lyckats, på egna meriter, är ingenting man kan studera sig till.

Ny kunskap är viktigt för den egna utvecklingen och det fortsatta lärandet.

Självklart kan du börja studera igen och ge dig själv en akademisk grund.

Det kan absolut ge dig en skjuts. Efter utbildningen. Men är inte det som att börja om?

Risken är dessutom att du redan kan långt mer än vad dessa utbildningar kan ge dig, mer än ett intyg på att du kan det du kan.

Ett tips är att gå några mindre kurser på kvällarna, eller en termin på deltid.

Men mitt grundläggande tips är att fundera över var din idé om dig själv kommer ifrån. Att du känner att du inte har ”rätt” utbildning för jobbet kanske handlar mer om din egen känsla och trygghet i din kompetens och vad du vill.

Vilka resultat får du i ditt arbete? Är din arbetsgivare nöjd med dig? Vad tycker och tänker kolleger – egentligen? Stämmer dina tankar om dig själv med verkligheten?

För att bli mer säker i din roll och karriär rekommenderar jag att du tar dig tid med en coach eller mentor och gör en seriös plan. Sedan tar du beslutet om utbildning.

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

Relaterade artiklar

expert-2
Experterna

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet. 
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
josea
Experterna

3 tips: Så bygger du nätverk – på jobbet

Att som chef bygga nätverk är viktigt. Men hur gör man utan att kliva en högre chef på tårna? Chefs ledarskapsexpert ger 3 tips.
adasdasaa
Experterna

”Hög lön – eller ta drömjobbet?”

Hög lön eller ta drömjobbet – med betydligt lägre lön? Det dilemmat står chefen Pierre inför, som nu får hjälp av Chefs expert.

harskare
Experterna

”Min medarbetare undergräver min auktoritet”

Chefen Susanne känner sig tillplattad av en av sina medarbetare. Hon undrar hur hon ska hantera härskartekniker. Läs expertens svar!
fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
splittrad
Experterna

"Anställd driver eget – och är splittrad"

En anställd som – förutom sitt ordinarie jobb – driver enskild firma är inte ovanligt. Men vad gör en chef när personen blir splittrad av det? Nu svarar Chefs expert, stjärnadvokaten Fredrik Dahl, på frågan.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden