mobilforbud

Förslaget: Mobilfria zoner – för att minska stressen

Stress på jobbet gör att varannan person överväger att byta jobb. Det visar en undersökning som föreslår mobilfria zoner och möten för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Är du less på kollegerna som sitter med mobilen när ni har möten? Då är du inte ensam. En ny Sifo-undersökning beställd av Skanska visar att var tredje person tycker att deras arbetsplats skulle bli bättre om man införde mobilfria möten.

Ett annat förslag som många i undersökningen efterlyser är mobilfria zoner på jobbet. Syftet skulle vara att minska stressen på jobbet eftersom mobilen bidrar till ständiga avbrott och höja ljudnivåer. Därför har Skanska infört mobilfria zoner på byggarbetsplatser.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

”På ett kontor handlar arbetsmiljöfrågan i större utsträckning om mental hälsa och stress är en av de största riskfaktorerna. Egentligen borde mobilfria zoner på ett kontor vara lika självklara som på en byggarbetsplats”, säger Caroline Arehult, VD, Skanska Fastigheter Stockholm.

Åtgärder är också nödvändiga – annars finns det en risk att personalen försvinner. Totalt 56 procent uppger nämligen att de med jämna mellanrum överväger att byta jobb på grund av stress.

I undersökningen fick 1 114 personer även svara på frågan: ”Vad är inte okej att göra på ditt jobb?”. Många uppgav att de inte kunde säga nej till arbetsuppgifter (27 procent). En tredjedel svarade att de inte kan arbeta hemifrån eller ifrågasätta beslut och arbetsrutiner.

Relaterade artiklar

ikea-2
Arbetsmiljö

Ikeas härliga julbonus till medarbetarna

Känner du någon Ikea-anställd? Då kanske du kan vänta dig en extra fin julklapp i år. Lojala medarbetare får nämligen en rejäl bonus lagom till jul.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
jesusa
Arbetsmiljö

Jesus 10 största ledarskapsfloppar

Han är en av de mest omtalade cheferna under julen och hans insatser har burit frukt i snart 2 000 år. Men en av tidernas störste ledare ­gjorde också sina klavertramp.
sheryl-2
Arbetsmiljö

5 steg för att hantera sextrakasserier

Hon är en av världens mest hyllade chefer. Nu ryter Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook, ifrån i ett inlägg och har stolpat upp ett program för arbetsgivare vid sextrakasserier på jobbet.

rektorer
Arbetsmiljö

Var tredje rektor hotas – av föräldrar

Genom att vara rektor i Sverige befinner du dig i en utsatt ledarposition. Nu visar en undersökning att mer än var tredje rektor blivit hotad – och det barnens föräldrar som ligger bakom hoten.

ohmy
Arbetsmiljö

Här får medarbetarna extra lön – om de går från jobbet

Antalet stressjukdomar ökar snabbt i Sverige. Det leder till sjukskrivningar och stora kostnader för företag. Därför ger mediebyrån Oh My sina medarbetare extra mycket i lön om de tar promenader – på arbetstid.
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
stress-9
Arbetsmiljö

Stressprofessorn: ”Fler chefer borde säga upp sig”

Det är oftast de duktiga, engagerade och ansvarskännande som drabbas av stressrelaterade symptom, menar forskarna. Mellanchefer är bland de mest utsatta.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden