mobilforbud

Förslaget: Mobilfria zoner – för att minska stressen

Stress på jobbet gör att varannan person överväger att byta jobb. Det visar en undersökning som föreslår mobilfria zoner och möten för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Är du less på kollegerna som sitter med mobilen när ni har möten? Då är du inte ensam. En ny Sifo-undersökning beställd av Skanska visar att var tredje person tycker att deras arbetsplats skulle bli bättre om man införde mobilfria möten.

Ett annat förslag som många i undersökningen efterlyser är mobilfria zoner på jobbet. Syftet skulle vara att minska stressen på jobbet eftersom mobilen bidrar till ständiga avbrott och höja ljudnivåer. Därför har Skanska infört mobilfria zoner på byggarbetsplatser.

”På ett kontor handlar arbetsmiljöfrågan i större utsträckning om mental hälsa och stress är en av de största riskfaktorerna. Egentligen borde mobilfria zoner på ett kontor vara lika självklara som på en byggarbetsplats”, säger Caroline Arehult, VD, Skanska Fastigheter Stockholm.

Åtgärder är också nödvändiga – annars finns det en risk att personalen försvinner. Totalt 56 procent uppger nämligen att de med jämna mellanrum överväger att byta jobb på grund av stress.

I undersökningen fick 1 114 personer även svara på frågan: ”Vad är inte okej att göra på ditt jobb?”. Många uppgav att de inte kunde säga nej till arbetsuppgifter (27 procent). En tredjedel svarade att de inte kan arbeta hemifrån eller ifrågasätta beslut och arbetsrutiner.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

fel
Arbetsmiljö

8 saker aldrig du ska göra mot en medarbetare

Att du inte ska stjäla andras idéer är en oskriven regel på arbetsplatser. Här är 8 andra saker du aldrig ska göra mot en medarbetare om du vill behålla deras förtroende.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

framtid-3
02:31 min
Arbetsmiljö

6 trender: Så här ser framtidens kontor ut

Video + Text Våra kontor har utvecklats under över 300 år där trender kommit och gått. Nu släpps en ny rapport med 6 trender som kan forma framtidens arbetsplatser. 
radde
Arbetsmiljö

Här är 3 skadliga chefer du ska se upp för

Det finns bra ledaregenskaper. Och det finns chefer som använder destruktiva metoder för att få sin vilja igenom, visar ny svensk forskning.
jobbae
02:31 min
Arbetsmiljö

Vem trivs bäst i öppna landskap?

Video + Text

Framtidens kontor är flexibelt, öppet och mer effektivt. Eller? Chef har gjort en resa från 1700-talet.

kontor-2
Arbetsmiljö

Så ser Apples nya miljardkontor ut

Drömmer du om en ny kontorsmiljö? Då kan Apple Park – teknikföretagets nya kontorsbyggnad i Kalifornien – fungera som inspiration. Men smakar det så kostar det.

Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
danger
Arbetsmiljö

Här är den största säkerhetsrisken för svenska företag

Antalet IT-attacker mot svenska företag har ökat sedan 2014. Men enligt 4 av 5 IT-chefer är det något annat som är den största säkerhetsrisken, visar en ny undersökning.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden