stress134

Forskning: Hjälp en kollega – sänker din stressnivå

Att mentorsprogram ger lysande resultat för nyanställda är ingen nyhet, men nu visar nya forskningsrön att det också får stressnivåerna att dyka – för dig som coachar!

Att nyanställda har stort utbyte av mentorsprogram på arbetsplatsen är belagt genom årtionden av vetenskapliga studier – med ökad trivsel och högre effektivitet i arbetet som resultat. Tidigare forskning har visat att den som tar del av coachning på arbetsplatsen bildar starkare relationer, känner sig mer motiverad, kommer längre i karriären och får ett hälsolyft.

Desto mindre uppmärksamhet har ägnats åt vilka effekterna kan vara för chefen eller den seniora kollega som står för coachningen. Nu visar en brittisk studie att den som har en mentorsroll både mår bättre och upplever sitt arbete som mer meningsfullt. Det skriver forskarna bakom studien, Michael Gill och Thomas Roulet, i Harvard Business Review.

Lär dig coachning! Missa inte Chefs webbkurs: Coachning i vardagen

Forskarduon tog avstamp i ett coachningsprogram som inleddes inom den brittiska polisen 2013. Polisyrket har klassats som ett av de allra mest stressfyllda – många poliser upplever nedstämdhet och lågt välbefinnande i sitt yrkesutövande. Även om polisen skiljer sig från de flesta andra branscher menar forskarna att de tabun som finns kring psykisk ohälsa går igen på många andra arbetsplatser.

kik

Läs också: 5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Genom intervjuer med både juniora poliser och deras mentorer kartlades deltagarnas stressnivåer, vad de uppskattar mest med sina jobb, hur de handskas med stress och om mentorsutbytet på något sätt hjälpte dem med detta. Svaren jämfördes mot en kontrollgrupp som inte ingick i mentorsprogrammet.

Studien visade att både coachen och den coachade i sitt samspel getts en arena att lufta bekymmer av olika slag – funderingar som den i ledande position kanske dittills kanske känt sig ensam om. Genom att hitta gemensamma nämnare kände sig både chefen och den underställde mer bekväma med att diskutera eventuella problem och att dela med sig av strategier för att tackla dem. Michael Gill och Thomas Roulet såg att det i mentorsparen byggts upp ett förtroende som låter båda parter kommunicera öppet om känsliga ämnen.

karriara

Läs också: Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa

Mentorerna upplevde samtalen som terapeutiska, och uppgav därtill att det gav dem en meningsfull direktkoppling till det ”riktiga arbetet” – en känsla som kanske gått förlorad bland möten och administration i takt med att man själv stigit i graderna. Bland coacherna märktes också en känsla av stolthet och tillfredsställelse när deras adepter visade utveckling i sina yrkesroller. Det finns med andra ord allt att vinna på att sätta av regelbunden tid för coachning – även för dig som chef.

Vill du lära dig coachning?

Då är Chefs webbkurs för dig! I kursen får du lära dig mer om coachning och träna med hjälp av e-simuleringar och praktiska övningar? Med Chefs webbkurs Coachning i vardagen kommer du igång och får verktyg att lotsa dina medarbetare mot sina mål.

Läs mer om webbkursen här!

Relaterade artiklar

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.