stress134

Forskning: Hjälp en kollega – sänker din stressnivå

Att mentorsprogram ger lysande resultat för nyanställda är ingen nyhet, men nu visar nya forskningsrön att det också får stressnivåerna att dyka – för dig som coachar!

Att nyanställda har stort utbyte av mentorsprogram på arbetsplatsen är belagt genom årtionden av vetenskapliga studier – med ökad trivsel och högre effektivitet i arbetet som resultat. Tidigare forskning har visat att den som tar del av coachning på arbetsplatsen bildar starkare relationer, känner sig mer motiverad, kommer längre i karriären och får ett hälsolyft.

Desto mindre uppmärksamhet har ägnats åt vilka effekterna kan vara för chefen eller den seniora kollega som står för coachningen. Nu visar en brittisk studie att den som har en mentorsroll både mår bättre och upplever sitt arbete som mer meningsfullt. Det skriver forskarna bakom studien, Michael Gill och Thomas Roulet, i Harvard Business Review.

Lär dig coachning! Missa inte Chefs webbkurs: Coachning i vardagen

Forskarduon tog avstamp i ett coachningsprogram som inleddes inom den brittiska polisen 2013. Polisyrket har klassats som ett av de allra mest stressfyllda – många poliser upplever nedstämdhet och lågt välbefinnande i sitt yrkesutövande. Även om polisen skiljer sig från de flesta andra branscher menar forskarna att de tabun som finns kring psykisk ohälsa går igen på många andra arbetsplatser.

kik

Läs också: 5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Genom intervjuer med både juniora poliser och deras mentorer kartlades deltagarnas stressnivåer, vad de uppskattar mest med sina jobb, hur de handskas med stress och om mentorsutbytet på något sätt hjälpte dem med detta. Svaren jämfördes mot en kontrollgrupp som inte ingick i mentorsprogrammet.

Studien visade att både coachen och den coachade i sitt samspel getts en arena att lufta bekymmer av olika slag – funderingar som den i ledande position kanske dittills kanske känt sig ensam om. Genom att hitta gemensamma nämnare kände sig både chefen och den underställde mer bekväma med att diskutera eventuella problem och att dela med sig av strategier för att tackla dem. Michael Gill och Thomas Roulet såg att det i mentorsparen byggts upp ett förtroende som låter båda parter kommunicera öppet om känsliga ämnen.

karriara

Läs också: Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa

Mentorerna upplevde samtalen som terapeutiska, och uppgav därtill att det gav dem en meningsfull direktkoppling till det ”riktiga arbetet” – en känsla som kanske gått förlorad bland möten och administration i takt med att man själv stigit i graderna. Bland coacherna märktes också en känsla av stolthet och tillfredsställelse när deras adepter visade utveckling i sina yrkesroller. Det finns med andra ord allt att vinna på att sätta av regelbunden tid för coachning – även för dig som chef.

Vill du lära dig coachning?

Då är Chefs webbkurs för dig! I kursen får du lära dig mer om coachning och träna med hjälp av e-simuleringar och praktiska övningar? Med Chefs webbkurs Coachning i vardagen kommer du igång och får verktyg att lotsa dina medarbetare mot sina mål.

Läs mer om webbkursen här!

Relaterade artiklar

litengrupp
Hälsa

Små arbetsgrupper friskare än stora

12-15 medarbetare. Det är den bästa storleken på en personalgrupp, enligt hr-företaget Nyckeltalsinsitutet.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
jobbhalsohost
Hälsa

11 tips – så får du en friskare jobbhöst

Inte bara vabruari innebär sjuka och vabbande medarbetare. Även början av hösten kvalar in som riskperiod – och sedan blir det tyvärr bara värre.

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.