ann-marie-begler-webb
Pressbild

F-kassans nya gd – en ‘doer’

”Dan är en fantastisk kommunikatör som är mycket bra på att ta folk. Det märks när han kommer in i ett rum, inte för att han är dominant, utan för att han har en så stark utstrålning.”

Så beskrev en medarbetare Försäkringskassans förre generaldirektör Dan Eliasson i Chefs test för två år sedan.

Hur kommer Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på Skolinspektionen, att fylla hans skor?

Försäkringskassan har sedan Dan Eliasson blev rikspolischef stått utan ordinarie ledning och myndigheten har flera gånger fått kritik för att vara för långsam.

Om Ann-Marie Begler

Bakgrund: Född 1954 i Stockholm. Utbildad socionom.

Karriär i korthet: Tidigare generalsekreterare för Skolinspektionen, överdirektör vid Socialstyrelsen, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet och överdirektör vid Rikspolisstyrelsen.

 

 

Det verkar vara något som Ann-Marie Begler, kan råda bot på. Hon beskrivs nämligen i flertalet artiklar som ‘tydlig’, som att ha ‘hårda nypor’ och som ‘en doer’.

Och det verkar också vara kvaliteter som regeringen letat efter när de anställde Ann-Marie Begler.

”Vi behöver en ‘doer’ som inte duckar för svåra utmaningar. Jag är övertygad om att vi hittat en sådan”, sa socialförsäkringsministern Annika Strandhäll under pressträffen när hon annonserade vem som skulle bli ny generaldirektör.

Kontroversiella beslut: Hösten 2013 stängde Skolinspektionen, med dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler i spetsen, internatskolan Lundsberg efter att två elever bränts med ett strykjärn vid en nollning. Lundsberg överklagade och beslutet upphävdes. Trots detta stod Ann-Marie Begler fast vid sitt beslut att det var rätt att stänga – och fick slutligen rätt. Högsta förvaltningsdomstolen dömde i juni 2014 att Skolinspektionen agerat korrekt när de stängde skolan.

 

Det var också Dan Eliassons svagare sidor enligt hans medarbetare i Chefs test.

”Han vill ha en diskussion, som leder till konsensus men helst utan att han behöver sätta ner foten”, kommenterade en person då, och ”Någon gång måste det vara slutsnackat”, kommenterade en annan.

Om Ann-Marie Begler klarar uppdraget som chef för den tungrodda myndigheten återstår att se. Själv är hon positiv.

”Jag känner mig redo att ta mig an det här uppdraget och arbeta med de duktiga personer som finns på Försäkringskassan”, sa hon på pressträffen.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

brak
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin nyutkomna självbiografi "Räkna med bråk".
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

malin
Beslutsfattande

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hjälporganisationens chef har landat internationellt pris.

happpe
Beslutsfattande

Fem frågor alla bör svara på innan de blir chefer

Det är inte säkert att en högre lön eller en mer tjänst som ser bättre ut på cv:t kommer göra dig lyckligare eller utveckla dig mer. Här är fem frågor du bör ställa dig innan du tar ett (nytt) jobb som chef.
claudia-olsson
Beslutsfattande

Claudia Olsson: Hitta mening och gör det omöjliga

Hon kallas framtidstekno­­log, driver tre bolag och har bott i sju länder. Claudia Olsson brinner för att göra skillnad på global nivå. Senast var det UD som lyssnade till hennes klokskap.
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
lantmannen
Beslutsfattande

Lantmännens draknäste förverkligar idéer

Hur kan vi fånga upp innovativa idéer och utveckla dem till färdiga affärskoncept? Det frågade sig Mats Larsson, forsknings- och utvecklingschef på Lantmännen, och två av hans medarbetare. Resultatet blev Växthuset, som lett fram till flera nya produkter.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden