kvinnorhiss

Fem saker kvinnor vill ha men inte tror att chefer får

Fem saker är viktigast i karriären för en majoritet av högskoleutbildade kvinnor mellan 35-50 år:

1) Att utvecklas, att ”blomstra”

2) Att överträffa förväntningarna och få positiv feedback för det

3) Att känna att jobbet är meningsfullt

4) Att lyfta andra och själva bli lyfta/inspirerade och

5) Att tjäna bra med pengar.

Men få tror att de fem punkterna uppnås via chefskap och maktpositioner. Det visar en undersökning bland tyska, brittiska och amerikanska kvinnor i tjänstemannayrken som är mellan 35 och 50 år från amerikanska Center for Talent innovation.

Cirka 75 procent av de i undersökningen som inte har en chefsposition i dag tror inte att en sådan skulle få dem att ”känna meningsfullhet”. Åtta av tio tror inte att en ledarposition skulle få dem att blomstra och 85 procent tror, mest förvånande, heller inte att en chefsposition skulle ge dem möjlighet att lyfta andra.

De som redan är chefer, en klar majoritet av deltagarna i undersökningen, är dock mer positiva. Mest nöjda är de amerikanska cheferna där cirka sex av tio tycker att deras chefsroller ger dem möjlighet att utvecklas, känna meningsfullhet och lyfta andra.

Lite sämre verkar det dock vara ställt bland cheferna i Tyskland där endast 35 procent av de kvinnliga cheferna tycker att de känner meningsfullhet i sitt jobb och i Storbritannien där endast 35 procent upplever att de verkligen utvecklas och får möjlighet att lyfta andra.

Att tjäna bra med pengar däremot är något som de flesta icke-chefer förväntar sig att de skulle göra i chefsposition. Det tycker dock en majoritet av de kvinnliga cheferna inte att de gör. USA-cheferna är åter mest nöjda, men bara 37 procent tycker att de tjänar bra.

Rapportförfattarna trycker dock på att man får ut mycket mer av de fem önskepunkterna i maktposition som chef än vad icke-cheferna tror och uppmuntrar därför arbetsgivare att använda dem i sin kommunikation för att få fler kvinnor mitt i karriären att gå vidare och vilja bli chefer.

Undersökningen visar också en större andel av kvinnorna som förväntar sig att en ledarroll skulle uppfylla de fem kriterierna också strävar mot att bli chefer. Männen då? Jo, deras topplista består av samma fem punkter, även om de inte sticker ut lika mycket som för kvinnorna. Skillnaden är att de också kopplar ihop dem med makt.

Läs mer: Läs ett sammandrag av rapporten här

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden