eva-forsberg-schinkler
Eva Forsberg Schinkler, beteendemedicinare, folkhälsovetare och sjuksköterska.

Experterna: Så stoppar du bäst influensa på jobbet

Fråga:

”Jag är chef för ett 50-tal personer på en mellanstor organisation och jag vet sedan tidigare vintrar hur decimerade vi varit när influensan slagit klorna i oss. Det har varit svårt att ha en fungerande verksamhet och upprätthålla den höga servicenivå vi gjort oss kända för.

Jag skulle gärna ta hit en sjuksköterska och erbjuda alla anställda influensavaccin, men känner mig också lite rädd för det eftersom det kanske upplevs som tvingande.”

Experten svarar:

”Precis som du själv skriver kan erbjudande om vaccinering på arbetsplatsen upplevas som förpliktigande där de som inte vill ta den får stå till svars för sin ståndpunkt.

Ett sätt att skydda den personliga integriteten kan vara att erbjuda möjligheten till att få gratis vaccination där de anställda går till en vårdcentral och får den där. Då behöver ingen veta vem som tagit eller inte, förutsatt att de inte blir sjuka i influensa förstås.

Viktigtär att verkligen trycka på att det är frivilligt och att det i första hand är medarbetarens bästa, som gäller. Vad som är korrekt eller inte angående influensavaccination är svårt att avgöra.

LÄS OCKSÅ:

Boosta din karriär på mötet – 8 tips

Därför är simning en bra träningsform för stressade chefer

Det finns olika uppfattningar om vaccinationen, där de som förespråkar att inte ta den, bland annat anger skälet till att vårt immunförsvar stärks av att ha influensa då och då. Detta om vi inte är gamla, sjuka eller gravida.

Har vi haft influensa tar det cirka 3–5 år innan vi blir rejält sjuka av influensan igen, då det tar flera år för influensa-viruset att mutera till att bli en ny form av influensa. Risken är att om man brukar ta vaccinationen och missar att ta den ett år och får influensa då, så kan man bli mycket svårt sjuk.”

/Eva Forsberg Sichinkler

Beteendemedicinare, folkhälsovetare och sjuksköterska.

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

huvudvark
Arbetsmiljö

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Chefen Sanna tampas med en situation som tyvärr många kan känna igen sig i: ”Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.” Läs expertens svar!
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
skumpa
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden