office-space
Scen ur filmen "Office Space".

Experten: Så tar du dig bort från ett jobb du ogillar

Ulf har hamnat fel. Han trivs varken med kollegerna eller arbetsuppgifterna. Hur tar han sig ut situationen? Chefs expert svarar.

Fråga: ”För ungefär en månad sedan sa jag upp mig från mitt förra jobb för att börja ett nytt som marknadschef inom en annan bransch. Jag trivdes bra på min förra arbetsplats, men kände att jag var redo för något nytt.

Tyvärr visade sig mitt nya jobb inte alls vara rätt för mig. Jag trivs inte med vare sig mina arbetsuppgifter, mina kolleger eller min närmaste chef. Trots att jag bara har jobbat här i en månad kan jag redan konstatera att jag har hamnat fel.

Hur ska jag ta mig ur situationen? Det kommer inte att se bra ut på mitt cv med en så pass kort anställning om jag säger upp mig nu, och jag lär knappast få några rekommendationer efter en så kort tid på min nya arbetsplats. Snarare kommer de att se mig som en svikare.”

/Ulf

Svar: Jag upplever ett offertänkande hos dig, som du behöver ta dig ur. Man hamnar inte på ett dåligt jobb, man har tagit sig dit. Man är heller inte en svikare när man är ärlig med sina misstag och tar ansvar för dem. Man är professionell. Du har gjort en felbedömning i ditt val av ny arbetsplats. Hur då? Ta reda på det och agera därefter. Ingen vinner på att någon inte trivs.

Det är inte ovanligt att man skjuter över målet när man ska byta arbete. Behovet av förändring tar över och man över­driver eller underdriver viktiga signaler för sig själv. Man vill så gärna att det ska bli bra. Då är det också lätt att man skapar en utmanande situation för sig själv, som i ditt fall.

Gör om. Gör rätt.

Vad trivdes du med på din förra arbetsplats? Varför ville du sluta? Vad är viktigt för dig på ett arbete?

Vad gjorde att du bytte hit? Var det lön? Företaget? Prestige?

Vad är det viktigaste du lärt dig om dig själv under den här processen?

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

 

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
hosthost
Experterna

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexpertens 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.
fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
nishteman-hosseini
Experterna

Så kan du bota talarfobin

Att säga upp sig framstår näst intill som den enda lösningen för chefen med fobi för att hålla tal. Psykologen tipsar om andra vägar ut.
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
huvudvark
Arbetsmiljö

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Chefen Sanna tampas med en situation som tyvärr många kan känna igen sig i: ”Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.” Läs expertens svar!