Experten: Så ska ni prata om hållbarhet

Social och miljömässig hänsyn blir ett allt starkare säljargument, och många organisationer har sedan länge insett vikten av att jobba aktivt med hållbarhetsfrågor. Men hur berättar ni om ert arbete externt? Chefs expert ger stalltipsen för en trovärdig kommunikation.

Hållbarhet
Publicerad

Organisationer i alla branscher och sektorer har mycket att vinna på att arbeta aktivt med hållbarhetsfrågor; varumärket växer sig starkare och arbetsplatsen blir mer attraktiv. I bästa fall ökar försäljningen, ni lockar till er vass kompetens och kunderna blir varumärkesambassadörer samtidigt som ni har en fördel gentemot konkurrenterna. Men – det arbete ni gör behöver först visas utanför husets väggar.

Fristående hållbarhets- och ledarskapsrådgivaren Erika Svensson har tillsammans med Chef tagit fram webbkursen Hållbarhetsarbete i praktiken. Erika har bred och mångårig erfarenhet av strategiskt och operativt förändringsarbete inom hållbar utveckling, och har fyra tumregler till dig som ska kommunicera kring ert hållbarhetstänk.

Expertens fyra kommunikationstips:

  • Prata bara om det du faktiskt har gjort. En oförverkligad hållbarhetsvision är än så länge bara ett luftslott, och är genomskinligt redan på långt håll. Kan du inte tydligt visa att de åtgärder ni har gjort har fått en verklig, positiv effekt är det bättre att vänta med att prata om dem tills dess att det finns konkreta resultat.
  • Ärlighet varar längst. Ingen är perfekt – inte ens din organisation – och någonstans finns det brister eller svagare punkter i ert hållbarhetsarbete. Försök då inte att sopa dessa under mattan, utan våga istället stå för att det finns arbete kvar att göra och utrymme för att bli ännu bättre.
  • Ha svar på tal. Det hållbarhetsarbete ni ägnar er åt kan vara av intresse för fler än de ni ursprungligen tänkt er – till exempel kan samarbetspartners, leverantörer, aktieägare eller allmänheten vara nyfikna eller ha kritiska frågor. Var förberedd på frågor från alla grupper!
  • Håll medarbetarna à jour. Hållbarhetsarbetet bör genomsyra hela organisationen – håll dina medarbetare informerade och utbildade inom det arbete ni bedriver, så kommer de att kunna fungera som naturliga språkrör i sina dagliga kontakter.

Tipsen är hämtade ur Chefs webbkurs Hållbarhetsarbete i praktiken.

Det är dags att gå från ord till handling!

Chefs nya webbkurs Hållbarhetsarbete i praktiken är för chefer och ledare som vill ta ansvar och arbeta konkret med hållbarhetsfrågor – inte bara prata om det. Experten Erika Svensson guidar dig genom nyckelbegrepp, prioriteringar och ger konkreta verktyg för att skapa en framtidsorganisation.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden