Experten: Allvarligt med olovlig semester

Konflikthantering
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: Jag har en medarbetare som bad om semester med tre veckors varsel. När jag nekade henne med hänvisning till att det var för nära inpå för att hinna få in en ersättare de veckor som hon ville vara borta, så insisterade hon och tog ändå ut semester – mot min vilja.

Resultatet blev att övriga i arbetsgruppen fick rycka in, bollar tappades, arbetsuppgifter med tajt deadline blev försenade och det blev allmänt dålig stämning. Hur hanterar jag det här fortsättningsvis dels mot henne, dels mot mina andra medarbetare?

/Karin

Svar: Du beskriver att tilltaget fick negativa konsekvenser för er andra. Vilka konsekvenser fick det för medarbetaren som tog semester mot din vilja? Hon fick ledigt så hon tjänade på att göra som hon gjorde. Du behöver se till att det hon gjort får negativa konsekvenser även för henne om det händer igen.

Kolla med hr eller medarbetarens fack vad som gäller för det avtal som hennes yrkesgrupp tillhör om det är olovlig frånvaro. Detaljerna för konsekvenser är lite olika beroende på avtal.

Grunden är att du som arbetsgivarrepresentant behöver ta upp den olovliga frånvaron och förklara att det är ett otillåtet beteende, ge personen en varning. Dokumentera det ordentligt så att medarbetaren inte kan hävda att hon aldrig fått en varning.

Ta gärna med en fackrepresentant i mötet, skicka medarbetaren ett mejl efteråt med en beskrivning av vad som sagts, skriv ut/ner och spara. Det ska kännas lite officiellt och allvarligt för att det är allvarligt med olovlig frånvaro.

Om andra frågar om händelsen kan du förklara vilka regler som gäller och att du har agerat utifrån det.

/Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden