Det kan du lära dig av att bli nobbad

Karriär
Text:
Publicerad

”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske.”

När du söker jobb är en trallvänlig refräng som denna en klen tröst, det vet alla som fått nobben. Då är det ett ja du vill ha. Samtidigt är det inte alltid så verkligheten ser ut. Ibland blir beskedet inte det som du hoppades på, trots att du tyckte att du var som klippt och skuren för jobbet.

Men än är det för tidigt att kasta in handduken. Det finns en hel del du kan göra för att få ut något bra av det som har hänt och gå starkare in i nästa rekryteringsprocess.

”Det ena du kan göra är att ringa upp headhuntern eller företaget. Det andra är att göra en analys. Det är ett arbete på kammaren skulle jag vilja säga. Jag ser det som ett lärande”, säger Jaana Lindström, karriär­coach.

Tips: Be om feedback 

1. Ta kontakt med rekryteraren eller den som hade hand om rekryteringen och be om feedback. Vad gjorde du bra? Vad kunde du ha gjort annorlunda? Lägg ihop denna feedback med dina egna reflektioner.

2. Fundera på om du kan fylla de luckor som du har och som gjorde att du inte fick jobbet. Kanske kan du gå en utbildning eller skaffa dig er­­farenhet inom ett visst område där du saknar kompetens.

3. Kom ihåg att det finns fler sätt att söka jobb på än via de traditionella kanalerna. Att nätverka och spontansöka jobb på intressanta företag är två sätt. Sätt av tid i kalendern för att ägna dig åt jobbsökande.

När du hör av dig till den person som du har haft kontakt med under rekryteringen bör du be om feedback på din insats. Vad gjorde du bra? Vad kunde du ha gjort annorlunda? Fanns det några formella meriter som du saknade?

Svaren ger dig värdefull information i din fortsatta jobbjakt. Samtidigt är det ett bra sätt att hålla dig kvar i loopen. Även om företaget har valt en annan kandidat är det inget som säger att loppet är kört för din del.

”Ett nej behöver aldrig vara ett nej. En kandidat kan plötsligt få något annat för sig så att tjänsten blir ledig och du blir aktuell. Då handlar det om att hålla relationen levande. Arbetsgivaren kan ju också vara intresserad av dig i en annan roll eller längre fram”, säger Jaana Lindström.

Nästa steg är att ta den information som du har fått och slå ihop den med dina egna tankar om processen. Vad tycker du själv att du kunde ha gjort annorlunda? Vilka frågor tyckte du var svåra att svara på under intervjun eller intervjuerna? Saknade du något formellt krav i form av till exempel en utbildning eller någon erfarenhet?

”Det kan ju också vara så att du har de här styrkorna, men du kanske inte har lyckats framföra dem i intervjun på ett tydligt sätt. Många är väldigt bra på att säga vad de är mindre bra på, men ovana vid att berätta vad de är bra på.”

Nästa steg är att fundera på hur du kan komplettera din profil och fylla de luckor som finns. Självklart kan du inte bli bra på allt. Men du kan åtminstone göra det bästa av situationen.

”Låt säga att du söker jobb som marknadschef och har dålig kunskap om sociala medier och det digitala, då är det ett hål som du behöver fylla. För att få jobbet kanske du måste utbilda dig eller skaffa den erfarenheten på annat sätt”, säger Jaana Lindström.

När du har justerat dina luckor är det dags att höra av dig till rekryteraren och berätta vilka uppdateringar av din kompetens som du har gjort om det skulle bli aktuellt med en rekrytering av en liknande roll.

LÄS OCKSÅ: 

Sex värsta cv-missarna enligt Google

Imponera på intervjun

Det kan också vara bra att låta någon titta på ditt cv för att göra en bedömning av hur rättvisande det är och om det återspeglar din kompetens.

Om det var en roll du hade hoppats mycket på kan det vara svårt att hålla humöret uppe. Kom då ihåg att det ofta tar några rekryteringar att bli varm i kläderna, speciellt om det var länge sedan du sökte jobb.

”Var glad för den feedback du får. Då vet du vad som är kvar att göra. Om du är ovan att gå på intervjuer så leder de sällan till att du får jobbet. Men övning ger färdighet.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden