»Det är skönt att spela gud«

Hur får du tid att skriva?
»Jag reser mycket i mitt jobb, och utan resorna hade det inte gått. Jag skriver bland annat när jag sitter på hotellrum utomlands. Det är mycket roligare att skriva än att zappa mellan CNN och Al Jazeera.«

Vad fick dig att börja?
»Min fru pushade mig. Jag började med ett långt manus som jag skickade in till några förlag och fick artiga refuseringsbrev tillbaka. Men jag gav mig inte utan jobbade mer metodiskt med mina manus. På tredje försöket gick det betydligt bättre. Jag har nu kontrakt på en serie om tre böcker och har sålt utgivningsrättigheterna till ett stort tyskt förlag.«

Vad handlar boken om?
»Huvudpersonen HP, som är en småfifflare, kommer över en mobiltelefon som kommunicerar med honom och får honom att börja göra olagliga handlingar. Det börjar med att han ska stjäla ett paraply, sedan blir uppdragen allt mer spektakulära… Historiens clou är att han dessutom måste filma det han gör och blir bedömd efter sina handlingar.«

Vad får du idéerna från?
»Jag hämtar mycket inspiration från mitt jobb. Eftersom jag är i »worst case scenario«-branschen och hela tiden måste lösa problem, finns det många uppslag där.«

Vad får du ut av att skriva?
»I 20 år har jag jobbat med andra människors problem. Då är det ganska skönt att spela gud en liten stund. I mitt universum bestämmer jag vad som ska hända.«

Vilka tips har du till andra chefer som drömmer om att ge ut en bok?

 
» Fundera inte för mycket utan kör bara igång! Jag tyckte att jag inte hade en bra historia men när jag väl vågade börja kom förvånansvärt mycket faktiskt av sig självt.«

Hur har skrivandet påverkat dig som chef?
»När jag hetsar upp mig kring jobbet, så ger skrivandet mig perspektiv. Jag har blivit lugnare av att göra någonting annat. Dessutom är det positivt att släppa fram sin kreativa sida. Mitt jobb handlar mycket om struktur, metodiskt arbete och rutiner. Genom skrivandet har jag blivit mer benägen att testa nya fräscha idéer, även i jobbet.«

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden