»Det är skönt att spela gud«

Hur får du tid att skriva?
»Jag reser mycket i mitt jobb, och utan resorna hade det inte gått. Jag skriver bland annat när jag sitter på hotellrum utomlands. Det är mycket roligare att skriva än att zappa mellan CNN och Al Jazeera.«

Vad fick dig att börja?
»Min fru pushade mig. Jag började med ett långt manus som jag skickade in till några förlag och fick artiga refuseringsbrev tillbaka. Men jag gav mig inte utan jobbade mer metodiskt med mina manus. På tredje försöket gick det betydligt bättre. Jag har nu kontrakt på en serie om tre böcker och har sålt utgivningsrättigheterna till ett stort tyskt förlag.«

Vad handlar boken om?
»Huvudpersonen HP, som är en småfifflare, kommer över en mobiltelefon som kommunicerar med honom och får honom att börja göra olagliga handlingar. Det börjar med att han ska stjäla ett paraply, sedan blir uppdragen allt mer spektakulära… Historiens clou är att han dessutom måste filma det han gör och blir bedömd efter sina handlingar.«

Vad får du idéerna från?
»Jag hämtar mycket inspiration från mitt jobb. Eftersom jag är i »worst case scenario«-branschen och hela tiden måste lösa problem, finns det många uppslag där.«

Vad får du ut av att skriva?
»I 20 år har jag jobbat med andra människors problem. Då är det ganska skönt att spela gud en liten stund. I mitt universum bestämmer jag vad som ska hända.«

Vilka tips har du till andra chefer som drömmer om att ge ut en bok?

 
» Fundera inte för mycket utan kör bara igång! Jag tyckte att jag inte hade en bra historia men när jag väl vågade börja kom förvånansvärt mycket faktiskt av sig självt.«

Hur har skrivandet påverkat dig som chef?
»När jag hetsar upp mig kring jobbet, så ger skrivandet mig perspektiv. Jag har blivit lugnare av att göra någonting annat. Dessutom är det positivt att släppa fram sin kreativa sida. Mitt jobb handlar mycket om struktur, metodiskt arbete och rutiner. Genom skrivandet har jag blivit mer benägen att testa nya fräscha idéer, även i jobbet.«

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden