Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

De satsar miljoner på oseriösa coacher

Beslutsfattande
Text:
Publicerad

Sammanlagt har Sveriges kommuner köpt in tjänster från experter inom kommunikologi för drygt 10 miljoner, trots att läran saknar förankring i forskning, rapporterar Vetenskapsradion som startat en granskande serie av branschen.

Unionen har sedan 2010 lagt 23 miljoner kronor på att utbilda sina 900 medarbetare och på att vidareutbilda runt 50 chefer till certifierade kommunikologer.

I en av övningarna fick cheferna långsamt krypa runt på golvet för att bli bättre beslutsfattare.

En av kommunikologins teorier är nämligen att långsamma rörelser får hjärnan och kroppen att samarbeta bättre och att det leder till högre intelligens och en större förmåga att lösa matematiska problem. En teori som ledande hjärnforskare, enligt vetenskapsradion, avfärdar som rent trams och myter.

Kommunikologi är en teori inom kommunikation som ofta har kritiserats för att den saknar förankring i forskning eller vetenskap. Grundarna till läran, som av många forskare klassas som pseudovetenskap, hemlighåller sina metoder, analyser och motsätter sig en oberoende granskning.

Chef granskade för tre år sedan talarbranschen där olika föreläsare tjänade stora summor på att föreläsa för företag – men som snarare baserade föreläsningarna på vad som var trendigt istället för att fokusera på att utbilda eller lära deltagarna om hur de kan förbättra sin arbetssituation.

Redan då uttryckte Thomas Johansson, professor vid Göteborgs universitet och författare till boken Kändisfabriken, att chefer borde vara mer noggranna vid sitt urval av talare och föreläsare.

”Om man tror att det ger kunskap så finns det anledning att bli orolig. Det är en process som inte är positiv för samhället”, sa han då till Chef.

Mattias Lundberg, forskare i psykologi på Umeå universitet som intervjuas av Vetenskapsradion är också kritisk till hur pengar läggs på oseriösa metoder.

”Man ska ha klart för sig att det är ganska lätt att sälja in grejer, inte minst som i det här fallet där man ger uttryck för att det skulle vara en forsknings- eller vetenskapsbaserad produkt man faktiskt säljer”, säger han till Vetenskapsradion.

Kritiska röster som deltagit i Unionens och kommunernas utbildningar säger att kommunikologi bland annat liknar en enda lång kick-off med oseriösa lekar och andra beskriver den som sektliknande.

LÄS MER:

Ekots granskning: Kommuner anlitar coacher utan vetenskapligt stöd

Chefs reportage om talarbranschen

Chefs artikel: Sparka din coach och bjud hen på bio

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden