karisma-1

De bästa cheferna är ödmjuka – ändå faller vi för karisma

En ödmjuk chef utvecklar medarbetarna och företaget. Trots det väljer många att tillsätta självgoda och karismatiska ledare som tar stora risker, visar ny forskning.

När storföretag som Google söker efter framtidens chefer letar de efter ödmjuka egenskaper. En studie från den amerikanska organisationen Catalyst har tittat närmare på avgörande chefsfaktorer som skapar en inkluderande arbetsmiljö. Den visar att ödmjukhet kan lösa problem och är en viktig ledaregenskap, skriver Harvard Business Review.

Ödmjukt ledarskap är:

1) Att man erkänner sina misstag och tar åt sig av kritik.

2) Uppmuntrar medarbetarna till utveckling

3) Vågar vara modig och tar personliga risker för företaget

4) Ger medarbetarna ansvar för sitt eget resultat

En annan studie visar att en chefs ödmjukhet smittar av sig på medarbetarna som också får en mer blygsam attityd mot varandra. När man tittade på 161 arbetslag med ödmjuka ledare såg man att medarbetarna lättare erkände misstag och begränsningar, delade på uppmärksamheten genom att ge varandra beröm och vara mer öppen för nya idéer.

Men. Trots att ödmjukhet är ett vinnande koncept letar många företag efter karismatiska ledare, inte sällan har de också narcissistiska drag. En förklaring är att dessa ledartyper vet hur man riktar uppmärksamhet till sig själva som person och njuter av det av att stå i centrum.

Läs också: Abba-muséets ägare överlevde – tack vare snällhet

Självgodheten kan göra att samarbetet på arbetsplatsen minskar vilket påverkar koncernresultatet negativt. Men eftersom den chefen också kan göra djärva satsningar för att få uppmärksamhet kan det innebära stora vinster – eller förluster. De faller oftare till högt risktagande vilket i bästa fall också kan ge belöning.

Varför väljer man då karismatiska ledare före ödmjuka? Enligt Margarita Mayo, professor i ledarskap, söker vi tydligare glorifierade chefer med utstrålning som inspirerar i samband med kriser. I en tid av osäkerhet är det lätt att bli förförd av ”superhjältar” som kan rädda oss – men som med sitt risktagande också kan dra ner oss djupare i krisen.

Läs också: Så blir du snäll och lönsam som chef

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
janne-3
Beslutsfattande

6 skäl till "Jannes" galna chefssuccé

Han tog över ett identitetslöst landslag utan sin största stjärna. 15 månader senare har Janne Andersson tagit Sverige till VM.

toppdesk-2
Beslutsfattande

Därför blir fotbollsspelare även bra chefer

Framgångsrika fotbollsspelare och företagsledare har mer gemensamt än man någonsin kunnat tro. Framför allt har de lika vässade exekutiva förmågor.
nya-2
Beslutsfattande

11 punkter nya chefer måste ha koll på

För dig som är ny i din chefsroll kan det kännas nästintill övermäktigt med nya ansvarsområden och höga förväntningar. 
korrupp
Beslutsfattande

9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb

Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
korrupt
Beslutsfattande

Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

Hur utbredd är korruptionen inom din organisation? Och vad gör du som ledare för att upptäcka och bekämpa den? Ständiga avslöjanden om hur etik och moral satts ur spel i svenska företag och myndigheter aktualiserar chefers ansvar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden