De avslöjar vad chefen säger till psykologen

Den rädda. Den strukturlösa. Racerföraren.
Det är några av de chefstyper som inspirerat psykologerna Anders Wahlberg och Mattias Lundberg att skriva den nyutgivna boken »16 typer av chefer – och vad de säger till psykologen« (Liber).

Mattias Lundberg arbetar till vardags som konsult med fokus på chefshandledning och Anders Wahlberg är verksam som psykolog inom området organisation och arbetsmiljö.

I sina arbeten träffar de chefer som ibland blivit skickade till psykologen av sin chef, eller som kommer till dem på eget initiativ eftersom de vill utvecklas i sitt chefskap.

Anders Wahlberg och Mattias Lundberg har tidigare skrivit böckerna »15 typer av kvinnor – och vad de säger till psykologen« samt »17 typer av män – och vad de säger till psykologen«.

Den här gången har chefen hamnat i rampljuset.

»Vanligast är att chefen kommer till psykologen när det har hänt något krisartat på jobbet. Det kan handla om att man har hamnat i en konflikt med någon eller fått höra att man är en dålig chef i en arbetsmiljökartläggning« säger Mattias Lundberg.

Har chefer andra problem än medarbetare?
»Nej, det är samma typ av problem, men för chefer kan det få allvarligare konsekvenser om man till exempel är konflikträdd. Det ovanliga för chefen är känslan av att bli klämd mellan påtryckningar uppifrån och nedifrån. Det drabbas ’vanliga människor’ sällan av i sin vardag«


Vad har överraskat mest i era samtal med chefer?


»Att det finns så många rädda chefer. Man har ofta en bild av chefen som väldigt modig och trygg, men bakom den fasaden finns ofta känslor av rädsla och otillräcklighet. En annan sak som överraskat oss är hur länge många chefer går med sitt problem innan de tar hjälp.«

Sex typer av chefer – och varför de går till psykologen:

1. Rädda chefen
Utmärkande drag: Är rädd för att tappa ansiktet och göra bort sig. Kan också vara rädd för konflikter och låter därför bli att ta tag i dem. Det leder lätt till dålig stämning på arbetsplatsen. Vissa rädda chefer blir lätt arga eller tar till maktmedel för att undvika diskussioner.Psykologens råd: Våga berätta att du är rädd, kanske för din högre chef eller en chefskollega. Normalisera rädslan – det är helt okej att vara rädd även om man är chef. Tänk tvärtom: en bra chef ryggar inte för sina känslor utan vågar stå för att han/hon är rädd.

2. Racerföraren

Utmärkande drag: Tror att man har personalen med sig, men kör ofta på för fort och lämnar någon i bakvattnet. Verkar ibland tro att andra kan läsa hans/hennes tankar. Problem uppstår när medarbetarna känner att de inte har fått all information eller inte får vara delaktiga. Är ofta en väldigt trevlig prick, dynamisk och energisk.

Psykologens råd: Den här typen måste träffa personalen oftare. Man kan också lägga mer tid på att stanna upp och verkligen kolla av att medarbetarna har förstått budskapet. Racerföraren måste ibland våga avvakta och inte försöka fånga alla idéer i flykten.

3. Den livlöse
Utmärkande drag: Har blivit ett med jobbet och har knappt något privatliv kvar. Brinner helhjärtat för sitt jobb och tror att personalen tänker likadant. Förväntar sig att de ska ställa upp på kvällar och helger, och blir besvikna när de inte vill det.
Det skapar en klyfta mellan chefen och medarbetarna.Psykologens råd:
Behöver inte nödvändigtvis ändra sitt beteende, men måste förstå och acceptera att medarbetarna inte tänker på samma sätt. Den livlöse bör ge sig själv tid för återhämtning och vila då och då, samt vara noga med att få tid för familjen.

4. Hämnaren

Utmärkande drag: Passivt aggressiv. Måste få andra att framstå i dålig dager när han/hon gjort bort sig eller tappat ansiktet. Drar ofta saker i långbänk. Har svårt för att erkänna misstag och hamnar därför ofta i konflikt med andra.


Psykologens råd: Typen är svår att förändra. Det handlar mer om personlighet än ledarskap. Men man kan förändra sitt beteende. Känslan av hämnd och aggressivitet kan finnas kvar, men man kan låta bli att agera på den. Ett tips är att författa ett mejl till personen man är arg på och sedan inte skicka det. Se sedan till att du helt raderar det…

5. Ynglingen

Utmärkande drag: Oftast hamnar den här typen av chef hos psykologen när man har fått ett nytt chefsjobb där man avviker genom sin ålder, sin yrkesbakgrund eller kultur. Man passar inte in i gruppen och får medarbetarna mot sig. Ynglingen är ofta ambitiös och har lite bråttom, vill förändra snabbt i stället för att lyssna in. Konflikt uppstår.Psykologens råd: Driv inte på för hårt utan backa tillbaka. Liera dig med kulturbäraren i organisationen och se till att han/hon talar gott om dig. Då kommer de andra snart att få respekt för dig.

6. Strukturlösa chefen

Utmärkande drag: Är ofta en entreprenörssjäl till chef som sprutar ur sig idéer. Vill hellre vara ledare än chef. Får ångest av för mycket regler och riktlinjer. Vill att företaget ska vara som en stor familj. Bristen på struktur leder till slut till missuppfattningar och kaos.Psykologens råd: Den här typen behöver andra anställda vid sin sida som kan sköta strukturen, exempelvis en assistent eller administrativ chef. Att försöka förändra hela sin personlighet är snudd på omöjligt. Däremot kan den här typen jobba på att ändra sin inställning till struktur, och höja andra som är bra på det.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden