Curlade barn på export

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

Boken ligger uppradad på vardagsrumsgolvet. Sida för sida med noga utprovade och egenhändigt påhittade recept och omsorgsfullt arrangerade och otroligt vackra matbilder.

En något blek David böjer sig över sidorna och flyttar en vegetarisk wrap inlindad i kålblad två sidor längre bak. Hela hallen är fylld av rekvisita och Luise tar ut en ny variant av de sockerfria äppelbullarna ur ugnen. Nu ska de funka även med den amerikanska jästen som beter sig helt annorlunda än den svenska.

Morgonen efter ska boken lämnas till förlaget. Eller förlagen. För det amerikanska och det engelska som länge slogs om att få ge ut Green Kitchen Stories första kokbok har nu beslutat sig för att samarbeta istället och hobbybloggen har blivit ett internationellt projekt som växer för varje dag. Redan innan boken är klar ringer media från hela världen.

David och Luise är en del i min familj. Jag har följt processen på nära håll.

Tänker på dem när jag läser Calle Fleurs reportage om den svenska startup-boomen. Det handlar om den nya generationens entreprenörer som styrs av lust, som känner att de har något att tillföra och som aldrig har fått lära sig att veta sin plats.

Vår generation är de första curlingföräldrarna och vad det har ojats om hur vi skämt bort våra barn. Vi har anklagats för att ha satt barnen i centrum och blivit betjänter till våra egna avkommor. Det har rent av ansetts skadligt för barnens hälsa, se till exempel hur skjutsandet av barnen har orsakat fetmaepedemi.

Det har spekulerats i om det är vårt dåliga samvete över hur mycket vi jobbar (läs kvinnor), att vi är frånskilda, att barnen har ätit för mycket färdiglagad mat som har fått oss att sopa banan så spegelblank. Och så har supernannysar kommit tillbaka och satt barnen i skamvrån igen. Det måste väl ändå vara det enda vettiga…

Men titta på de curlade barnen! Vilket självförtroende. Vilken tilltro till den egna förmågan. Och att världen går att erövra och förändra!

Hur vi ska kunna chefa dem? Oroa er inte. Det kommer vi inte kunna. De bestämmer redan själva. Det har de gjort så länge de kan minnas. Och det verkar ju gå riktigt bra.

Apropå recept …
… prova min pappas supergröt och håll er friska i höst:
– Lägg 1 dl krossat havre i blöt över natten. Ät den som den är, koka inte.

– Toppa med linfrön, solrosfrön, pumpakärnor, gojibär och färska frukter eller bär. Ät med fil, yoghurt eller mjölk.

Bästa boken
Jonathan Franzens (Obamas favoritförfattare) tegelsten Frihet har varit sommarens måste-läsning bland mina vänner i år.

Men missa inte hans tidigare Tillrätta­­lägganden.

En rolig, smart och insiktsfull familjeskildring, perfekt för mörka höstnätter.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden