Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cissi Elwin Frenkel: ”Plötsligt var han ingen”

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

Han satt på en pall utanför den stängda glasdörren. Innanför satt den nya chefen. Hon var ung, välutbildad och sysslade med forsränning på fritiden. På sommarhalvåret drog hon ut madrassen på balkongen och sov utomhus. Hon hade pluggat i USA och slängde sig med uttryck som vi tröga svenskar på den tiden inte hade hört talas om.

”Kiss”, sa hon till exempel en gång när jag hade presenterat en programidé. Det blev alldeles tyst i rummet och jag och min projektledare tittade osäkert på varandra. Kiss?

Betydde det att hon tyckte det var dåligt? Nej, det betydde ”keep it simple sweetie”. Det hade hon utgått från att alla i tv-svängen visste.

Men nu satt han där på pallen, han som hade varit chef före henne. Han hade bossat på avdelningen i tolv år och var en legend i branschen. Han hade fått gå i den senaste omorganisationen och jobbade nu som frilans och skulle försöka sälja in en programserie till sin gamla arbetsgivare. 

Hela avdelningen var ett enda storrum, endast avdelat i små bås för de olika redaktionerna. Därför kunde alla se honom när han satt utanför den nya chefens glasbur och väntade på sin tur. När jag gick fram och hälsade hade han suttit där i en timme.

”Det är en studie i ödmjukhet”, sa han och log med vemodig blick.

Han kom in strax efteråt. Det blev nej.

Bara en blinkning mellan den yttersta maktens privilegier och föredettingens förnedring. Ena stunden är du efterfrågad, ständigt upptagen, människor skrattar åt dina skämt även när de inte är roliga. Nästa ögonblick svarar ingen på dina mejl.

De som har haft de synligaste och högsta chefspositionerna vittnar om hur berusande livet på toppen kan vara. Hur det ständiga adrenalinpåslaget gör en hög och kräver större och större doser spänning. Inte tänker man då på att en dag kommer man att sitta på en pall och vänta på ett ja eller nej från någon som är mycket yngre än man själv och inte vet vem man är och vad man har gjort.

I det här numret av Chef får du den kompletta listan på de 100 viktigaste svenska ledarskapsögonblicken. Våra reportrar Fredrik Emdén och Calle Fleur har under ett år vaskat fram de stunder som har betytt något och gjort skillnad. Nu presenterar de vinnarna.

De som har hamnat på listan har alla varit med och skapat vår bild av vad bra ledarskap är, eller borde vara.

Många av dem är fortfarande framgångsrika. Vissa tillhör toppskiktet. Andra har det gått sämre för. Någon kanske just nu sitter på en pall och väntar på ett svar. Men oavsett vilket så kan ingen ta ifrån dem vad de faktiskt uträttat. Hoppas att de hade kul under tiden.

Tips 1:
Vill du lyssna till ettan på listan? Han har blivit vald till Sveriges mest inflytelserika ledare genom tiderna (ni får själva läsa vem det är här). Kom då på årets viktigaste ledarskapsevent, Stora Chefsdagen den 8 oktober, då han och flera spännande chefer pratar om ”Morgondagens chefer”.

Tips 2: 
Vill du imponera på gästerna i sommar utan att behöva anstränga dig? Gör då Majas lättlagade men sjukt goda rabarberpaj. Hemligheten heter sirap. Smulpajstäcket blir karamelligt och lite segt. Ta ett vanligt smulpajsrecept med havregryn och addera 1 dl ljus sirap i smeten. Garanterad succé!

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden