Christer Björkman: ”Det här är det roligaste jag vet”

Karriär
Text:
Publicerad
Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen. Foto: Björn Lindgren/TT

Nämn Christer Björkman och de flesta kommer att tänka på flärd, glamour och spektakulär lördagsunderhållning. Och även om det på många sätt var självklart att han skulle hamna där han är i dag har han tagit en lång omväg fram till sin nuvarande roll.

Yrkeslivet inledde han redan som 15-åring som croupier på sin mammas spelföretag. Egentligen var han för ung för att jobba i nattklubbsmiljöer, men tack vare ett specialtillstånd från länsstyrelsen gick det vägen.

Några år senare bestämde han sig för att åka till Lund och studera juridik. Men så blev det inte. I stället flyttade han till New York och utbildade sig till frisör. Väl tillbaka i Sverige och hemstaden Borås öppnade han frisörsalongen Capello Bella, som snabbt blev ett namn på alla boråsares läppar.

En viktig del i Christer Björkmans framgång har varit hans förmåga att tänka i koncept och att få något att framstå som mer flärdfullt än vad det egentligen är.

Christer Björkmans karriärkurva

”När jag öppnade min salong tänkte jag så här: ’Okej, vad är det jag ska ta fasta på, vad är det vi förmedlar när vi ska sälja in den här idén? Jo, det är att jag har fått min utbildning i New York.’ Det fanns inte ett dugg skimmer över den utbildningen jämfört med en svensk. Men om du paketerar och marknadsför det på rätt sätt så skapar du ett skimmer”, säger han och fortsätter:

”Jag hade ganska nyss kommit ut och min mamma sa: ’Måste du trycka ner det i halsen på folk?’ Jag var väldigt yvig. Men jag sa att ’vet du vad, det kommer att gynna den här salongen. Om jag blir en profil som är gränslös och står för någonting som inte finns i den här stan, då kommer det att hjälpa till att skapa magi runt salongen’. Och så blev det. Jag tog med mig New York och Studio 54 till Borås.”

Men även om salongen blev en succé var han klar över att han inte skulle jobba som frisör resten av livet.

”Det är ett skitroligt jobb när du är ung och kan vara frisören som alla vill gå till. Men att stå och åldras och krulla håret på tanter, det visste jag redan då att det kommer inte att räcka”, säger Christer Björkman.

Efter att ha sålt salongen lämnade han Borås och flyttade till Stockholm.

Parallellt med detta hade han påbörjat en karriär som artist. Vid några tillfällen låg han etta på Svensktoppen, eller Skivstafetten som det hette under en period. Men sångkarriären ville inte riktigt ta fart. Sakta men säkert började artistdrömmen svalna.

Men än var det för tidigt att säga adjö till scenpersonligheten Christer Björkman. Efter ett par år i Monaco som varumärkesutvecklare åt Björn Borg Design Group var han med om att utveckla det som skulle bli Tomas Ledins turnékoncept Rocktåget, som var en stor succé på 90-talet.

I turnégänget gjorde sig Christer Björkman känd som killen som alltid sjöng schlagerlåtar på efterfesterna, vilket väckte blandade reaktioner. En av dem som var med på turnén var Niklas Strömstedt som snabbt la märke till den schlagerbitna medresenären.

”Han sa att ’han är ju väldigt speciell den där mannen som bara sjunger schlager hela tiden’. Sedan berättade Tomas Ledin för mig att ’vi är ett gäng som ska se till att få med dig i den där tävlingen eftersom det är din stora dröm’.”

Sagt och gjort. Efter två försök lyckades de med låten ”I morgon är en annan dag”, skriven av Niklas Strömstedt. Som grädde på moset vann Christer Björkman dessutom den svenska uttagningen.

Sedan dess har han medverkat i Melodifestivalen vid ytterligare två tillfällen. Även en stor del av hans övriga karriär har kretsat kring tävlingen. Bland annat turnerade han under många år med ett schlagerprojekt kallat ”Rätt låt vann”.

Med andra ord var det inte så konstigt att han i början av 2000-talet fick frågan om att vara med och utveckla Melodifestivalen som under 90-talet hade tappat sin forna stjärnglans från tidigare decennier.

”Bottennappet kom 2001. Då tänkte jag ’men vad är det här?’. Jag kunde inte försvara programmet längre. Då ringde de och frågade om jag ville vara med och utveckla det”, säger Christer Björkman.

Trots att han aldrig har planerat sin karriär menar han att allt han har gjort har lett fram till den roll han har i dag.

”Efter 15 år är det här fortfarande det roligaste jag vet. Det är summan av min utbildning, om jag nu ska innefatta mina jobb i utbildningen. Det är det här jag alltid har drömt om. Jag har tittat på programmet sedan jag var tio år. Och jag älskar det.”

Det innebär inte att han aldrig ifrågasätter sitt yrkesval. Inför varje nytt tävlingsår frågar han sig om han är beredd att ta det ett varv till. Men så fort det dyker upp en låt som han gillar tänds gnistan igen.

Och om tävlingen mot förmodan skulle läggas ner eller Christer Björkman skulle tröttna har han andra drömmar att ta itu med.

”Antingen skulle jag bli trädgårdsmästare eller inredningsarkitekt. Det handlar om saker som förhåller sig till varandra i ett komplext samspel, och det är komplexiteten som fascinerar mig med Melodifestivalen. Olika faktorer och konstarter som samverkar för att smälta ihop till ett resultat. Det är det som gör det till världens coolaste tv-program”, säger han.

Läs också:

Management by Mello – coachen som ökar prestationen

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden