Chefs betyg på Bengt Svenson

Ledarstil: 4
En typisk dialogchef. En god lyssnare som är social och bra på att skapa kontakt. Han är ödmjuk, lättsam, vänlig och prestigelös – och försiktig, kanske för försiktig och alltid »by the book«. Han är ingen karismatisk chef och kan uppfattas som tråkig och lite stelbent.

Delegering: 4
Han är ingen kontrollmänniska och har inga problem med att delegera fullt ut. Men det finns begränsade möjligheter till delegering i en organisation som polisen, där det finns en formell och lagbunden delegationsordning.

Beslutsfattande: 3
Snabba beslut i trängda lägen är inte Bengt Svensons bästa gren. Han vill ha konsensus och diskuterar gärna och med många. Väger för- och nackdelar innan han fattar beslut, är mån om att skaffa sig en helhetsbild, men drar inte i långbänk. Han följer regelboken och har svårt att gå utanför dess ramar.

Rekrytering: 3
Han har rekryterat både personer som han arbetat med tidigare och de han inte alls känner. Många chefer inom polisen sitter på tidsbegränsade mandat och de högsta cheferna utses av regeringen. Han har inte flyttat på någon i ledningsgruppen, rekryteringarna har skett när någon har slutat.

Kommunikation: 3
Reflekterar och tänker efter innan han pratar. Uppfattas av många som lite surrig, kan tappa tråden. Men han har utvecklats sedan han blev rikspolischef och klarar nu tv-soffor och större framträdanden hyfsat bra. Men någon skicklig retoriker är han inte.

Konflikthantering: 3
Han skyr konflikter och kan ångra ett beslut som går någon emot. Har ett häftigt humör, och kan bli heligt förbannad, men är inte en chef som skäller ut sina medarbetare. Han har utvecklat en taktisk fingertoppskänsla som gör att han kan trixa sig fram utan att reta upp någon. Återstår att se om den strategin hjälper honom att få igenom sin vilja.

Motivation: 4
Han brinner för polisens verksamhet och kan få människor med sig. Genom att fråga efter andras åsikter har han ökat takhöjden, numera vågar folk säga vad de tycker. Kul att jobba med, men han får inte medarbetarna att göra vågen av entusiasm.

Personligt:
4
En trygg östgöte. Trevlig, lätt att ha att göra med och omtyckt. Har ett stort kontaktnät som han vårdar väl – inte bara av egennytta eller professionella skäl, utan av genuin omtanke. Han besväras av att han har så kort stubin.

Totalt: 28 poäng

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden