feedback

Chefer — så blir ni ännu bättre

Svenskarna trivs på jobbet och de flesta är nöjda med chefen. Men här är tre saker dina medarbetare vill ha mer av.

Fler än sex av tio, 64 procent, av medarbetare runtom i Sverige ser fram emot varje ny arbetsdag. 20 procent kan till och med se sig själva stanna i mer än 10 år på sin arbetsplats.

Undersökningsföretaget Netigate har sammanställt resultaten av medarbetarundersökningar som gjorts under 2014 för 80 arbetsplatser med totalt cirka 10 000 anställda. Tillsammans utgör de ett snitt av den svenska arbetande befolkningen.

De flesta medarbetarna, 73 procent, känner förtroende för sin närmaste chef. Medan 63 procent har förtroende för högsta chefen. Kompetens anses vara den viktigaste förtroendehöjande egenskapen.

Men det finns några områden där medarbetarna ser stor förbättringspotential. Saker som ständigt återkommer i liknande undersökningar.

1) Medarbetare vill ha mer feedback. Och tydligare mål från cheferna. Hela 30 procent av medarbetarna uppger att det var mer än ett år sedan, eller att de aldrig haft ett utvecklingssamtal. Och 43 procent tycker att närmaste chefen brister i att sätta tydliga mål för arbetet man själv utför.

2) Nästan var tredje person upplever att tiden inte räcker till för att utföra sina arbetsuppgifter och var fjärde tycker inte att stressfrågor tas på allvar på arbetsplatsen.

3) Medarbetarna vill ha mer kompetensutveckling. Det ser ut att löna sig då hela 61 procent tror sig kunna göra ett markant bättre jobb med rätt kompetensutveckling.

Värt att notera för chefer är också att unga medarbetare i högre grad känner sig understimulerade och vill ha mer variation i sina arbeten. Fyra av tio kan heller inte övergripande redogöra för företagets mål och visioner.

När Netigate analyserar vad som har störst påverkan på det totala resultatet i en medarbetarundersökning hamnar framtidstron på den egna organisationen och ledarskapet i topp.

Relaterade artiklar

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.