Chefens arbetsmiljöansvar

Som chef har du ett omfattande arbetsmiljöansvar. Det mesta som ni gör på jobbet påverkar arbetsmiljön. Du måste se till att de anställda inte skadas, blir sjuka eller far illa på något vis, fysiskt eller psykiskt.

Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för arbetsmiljön, både den fysiska och den psykiska, det finns ett helt batteri lagar, förordningar och avtal.

Arbetsmiljöarbetet ska bedrivas systematiskt, vilket kräver rutiner som klargör vilket ansvar chefer på olika nivåer i organisationen har.

Ansvaret ska delegeras skriftligt, och du som chef ska ha kompetens att utföra de arbetsuppgifter och den tillsyn som ingår i ansvaret, ha tillgång till utrustning och andra resurser som krävs och befogenheter att åtgärda problem som uppstår.

Du kan inte komma undan detta ansvar om det delegerats till dig skriftligt. Men du ska kräva att få utbildning för att kunna leva upp till ansvaret. Om du inte tycker du får tillräckligt stöd och resurser ska du returnera de delegerade arbetsuppgifterna.

Om ni har avtal om företagshälsovård kan den hjälpa till i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, som ergonomisk rådgivning eller när du behöver ta tag i alkohol- eller andra drogproblem. Du har ansvar för att göra en rehabiliteringsutredning när en medarbetare varit sjukskriven fyra veckor eller begär det.

På arbetsplatser med minst fem anställda ska ett skyddsombud utses av det lokala facket eller av arbetstagarna direkt. Ett gott samarbete med skyddsombudet är till stor hjälp. Tänk också på att du har rätt att kräva att medarbetarna tar sitt ansvar och använder den skyddsutrustning som erbjuds och följer de regler som finns.

Ny forskning från arbetslivsinstitutet visar att arbetsmiljöarbete ofta är lönsamt på organisationsnivå. Men det finns flera indikationer på att lönsamheten i huvudsak härrör från produktivitets- och kvalitetsförbättringar, snarare än från minskade frånvarokostnader.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden