bill-fischer

”Cheferna är sina egna värsta fiender”

Hur kan man vara kreativ i tuffa tider?
”Det är ju då man behöver vara kreativ. Om du tittar på exempel som Dell eller Nokia så ser du att det är på grund av brister i ledarskapet som de har misslyckats. Och dessa beror på att organisationen inte har kunnat vara tillräckligt aggressiv när förändring har krävts. ’Vi såg våra konkurrenter komma mot oss, men vi kunde inte göra något, våra fötter satt fast i cement’, säger de. Det handlar om rädsla; rädslan att förändra. De flesta begränsas i sin kreativitet av sin egen organisation.”

Din nya bok Reinventing Giants (som utkommer i början av april) handlar om Haier Corporation, världens största tillverkare av hushållsmaskiner. Hur kommer det sig?
”Hellre än att titta på något hitech-företag som håller till i Silicon Valley valde vi ett kinesiskt företag som ägnar sig åt kylskåp. De har gång på gång lyckats förnya sig själva och sitt sätt att arbeta, eftersom de har flyttat ut ansvaret till alla nivåer i organisationen. De har tagit bort de organisatoriska barriärer som hindrade idéer från att flöda och de skapade en marknad för talang inom organisationen. Om du har en bra idé kan du bjuda på den och kanske få möjlighet att själv sköta projektet.”

LÄS OCKSÅ: Stor och snabb – visst går det

Hur ser dessa organisatoriska barriärer vanligtvis ut?
”Antingen är det hierarkier eller tystnad. Och allt handlar om att skydda sig, antingen sin auktoritet eller sin expertis. Man tänker ’det här är mitt ansvar’, i stället för ’det finns många här som kan det här bättre, jag bjuder in dem’. De vill inte exponera vad de känner, vill inte visa att de är beroende av andra. Men chefer måste förstå att de inte längre är experterna.”

LÄS OCKSÅ: Så gör du arbetsplatsen mer positiv och effektiv

Men hur ska cheferna gå till väga?
”De kan välja mellan att antingen ta på sig bördan att försöka förstå allt själva eller ta hjälp utifrån. Att inkludera andra är mycket kraftfullt. Men då kräver det att man övervinner sin rädsla. Vi är våra egna fiender.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

kik
Teamutveckling

5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Det är en outnyttjad resurs på många arbetsplatser: Kolleger som lär av varandra.

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
helena-2
Motivation

Så lockar Microsoft tillbaka avhoppare

Att fånga kvalificerade medarbetare på en glödhet och snabbrörlig arbetsmarknad är inte alltid så lätt. Microsoft tar till nya grepp för att motivera tidigare anställda att återvända. Ett är att träna cheferna i empati.

checklist
Verksamhetsutveckling

Lista: 6 saker du aldrig ska ha med på att göra-listan

Är du ett fan av listor? Kanske är du till och med en av dem som tagit din att göra-lista till en högre nivå genom att använda postit-lappar och bygga din egen agila kanban-board, bara för dagens göromål?
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

vrhjalm
Teamutveckling

Här testas skräckscenarier – med hjälp av VR

Få branscher har så riskfylld arbetsmiljö som byggföretagen. På Skanska tacklar man farorna med vr-teknik – som gestaltar både rusande fordon och psykisk ohälsa efter ett dödsfall.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden