Årets scengäster

Hélène Barnekow

vd, Microsoft Sweden
Techproffset

I en mansdominerad bransch ställer hon stenhårda krav för att bryta den traditionella maktstrukturen. Om det inte finns både män och kvinnor som kandidater till en ny tjänst ger hon medarbetarna bakläxa. Hélène Barnekow backar aldrig, även under tufft motstånd. Och det har visat sig lönsamt. Både för företagen hon lett och för hennes egen spikraka karriär. Till Chefdagen kommer Microsoft Sverige-vd för att berätta hur hon bygger de starka och långsiktiga team som krävs för att företag ska bli hållbara och framgångsrika.
Nyamko Sabuni

partiledare Liberalerna
Utmanaren

Som ny partiledare för Liberalerna har hon ett av svensk politiks tuffaste uppdrag. Det är ett splittrat parti med svaga opinionssiffror som hon tagit över efter Jan Björklund. När kommer Nyamko-effekten? Nyamko Sabuni, som flydde till Sverige från Burundi som tolvåring, utsågs till Årets mångfaldschef 2019 i rollen som hållbarhetschef på ÅF. Hon var integrationsminister i Reinfeldts regering 2006 och ska nu än en gång utmana politiken. Integration är hennes hjärtefråga men många tycker att hon är för kontroversiell och tuff. Hur ska Sabuni vända de låga opinionssiffrorna? När blåser hon nytt liv i Alliansen?
Rickard Gustafson

vd, SAS
Kaospiloten

I snart tio år har han lett det som var Skandinaviens största och stoltaste flygbolag. Sen dag ett har han tampats med tuffa utmaningar. Först var det konkurshot, med extremt snabba beslut och långa fackliga förhandlingar. Siffrorna vände men medarbetarnas bild av en ledare som gick fram med yxa i organisationen kvarstod. Utmaningen under senare år har stavats flygskam. Hur leder man ett företag framgångsrikt när alltfler röster höjs om att hela ens affärsidé är ett av vår tids största miljöhot? På Chefdagen berättar Rickard Gustafson hur det känns att vara vd i en av våra mest utskällda branscher.
Crister Fritzson

vd, SJ
Tåg-generalen

Det borde ju vara strålande tider för SJ:s vd. Flygskammen och en ökad medvetenhet om hur bråttom det är att ställa om får allt fler ressugna att välja tåg. Men med enorma sparkrav, nya konkurrensutsättningar och kritik över förseningar och inställda tåg är han ändå en av Sveriges mest utskällda chefer. Vilket ansvar har chefen för Statens Järnvägar över att Sverige kan erbjuda och säkerställa hållbart resande? Och hur arbetar han konkret som chef för att det snabba, enkla och prismässigt rimliga resandet internationellt ska ta riktig fart. Även för dem som vill resa mer bekvämt.
Anders Svensson

vd, ICA Sverige
Livsmedelsbossen

Livsmedelsbranschen pekas ut som en av de allra största miljöbovarna. En av nyckelspelarna är Icas Sverige –vd och ordföranden i Svensk Handel Anders Svensson. Han chefar över 1 300 butiker och har makten över var tredje matkasse som svenskarna släpar hem. Han har drivit prisvinnande initiativ som ”Mitt Klimatmål”. Men han står inför tuffa utmaningar och ska som ledare navigera mellan hårdare hållbarhetskrav och regleringar, mer medvetna och krävande konsumenter och fortsatta krav på ökande lönsamhet.
Petter Holland

vd, Preem
I hetluften

Det blåser hårt kring chefen för Sveriges största drivmedelsföretag. Han tog på sig en stor kostym genom att utveckla Svanen-märkt diesel (med draghjälp av Gunde Svan) och går i bräschen för att leda omvandlingen till ett hållbart samhälle, samtidigt som hela Preems verksamhet bygger på olja. Debatten går varm i och med Preems planer på att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. De tilldelades Greenwashingpriset 2019 och ifrågasätts för trovärdigheten i sitt hållbarhetsarbete. Petter Holland berättar om den svåra balansgången som chef när man har ena benet i dagens affär och andra benet i morgondagens nya innovationer.
Erik Elvingsson Hedén

Grundare, Sustainable Brand Insight

Mer info kommer inom kort.
Anna Ryott

ordförande, Summa Equtiy

Mer info kommer inom kort.
Svante Axelsson

Nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

Mer info kommer inom kort.
Jonas Carlehed

hållbarhetschef, IKEA
Case

Tidigare i år utsåg svenska konsumenter Ikea till Mest hållbara varumärke 2019. Hållbarhetschef Jonas Carlehed berättar unikt för Chefdagens besökare hur Ikea bär sig åt för att omvandla affärsidén med billiga möbler i enorma volymer till en mer cirkulär produktion som får både planeten och varumärket att blomstra.
Ann Carlsson

vd, Apoteket
Case

Hör Apotekets VD Ann Carlsson om det fokuserade arbetet på hälsa och kvalitet, som ledde fram till att Apoteket korades till Sveriges mest hållbara företag 2016. Hur fick hon med sig medarbetarna på förändringsresan? Vilken typ av uppoffringar och tuffa beslut krävdes längs vägen?
Henrik Frindberg

Miljödirektör, Helsingborgs Stad
Case

Miljödirektören Henrik Frindberg i Helsingborg avslöjar hemligheten till utmärkelsen Sveriges miljöbästa kommun – som Helsingborg fått totalt fyra gånger. Precis som för Apoteket har tydlig kommunikation varit helt avgörande. Men hur bar de sig åt? Vilka utmaningar är störst i offentlig sektor?
Lovisa Madås

Grundare AGFO
Case

Mer info kommer inom kort.
david-sundin-cissi-elwin-chefdagen

Stjärnduon leder Chefdagen

Cissi Elwin är vd och chefredaktör på Chef. Med en gedigen TV-bakgrund och mångårigt chefande är hon en sylvass moderator. Hon accepterar inga tillrättalagda eller svävande svar utan kräver att scengästerna är ärliga och konkreta. Med charm, närvaro och pondus intar Cissi scenen. Till sin hjälp har hon David Sundin.

David Sundin är tillbaka på Chefdagen för andra året i rad. I dagarna offentliggjordes att han är en av programledarna till nästa års Melodifestivalen. Men kanske mest genomslag har han fått som programledare för Kristallenvinnande ”Bäst i test” (SVT). Framför en miljonpublik har han lockat till skratt med knasiga tävlingsgrenar och ett klockrent minspel. Den 14e november står David på Chefdagen-scenen.

aa9i3954

Dagens program i korthet

Kl. 8.15 Frukost och registrering
Kl. 9.00 Program på scen
Kl. 10.25 Kaffepaus
Kl. 10.50 Program på scen
Kl. 12.00 Lunch
Kl. 13.00 Program på scen
Kl. 14.20 Kaffepaus
Kl. 14.45 Program på scen
Kl. 16.00 Mingel

Vi reserverar oss för mindre justeringar i programmet.

Köp din biljett idag!