bodil-jonsson
Bodil Jönsson. Bilden är ett utsnitt från omslaget till Bodil Jönssons bok "Tid för det meningsfulla” (Brombergs).

Bodil Jönsson: ”Man kan inte leda gamla som unga”

Det är 15 år sedan Bodil Jönsson gav ut Tio tankar om tid. I nya boken Silver resonerar hon kring tid och åldrande.

Hur påverkas vårt sätt att leda andra när vi åldras?
”För min egen del har jag lättare att förstå en ny situation, jag har en större associationsrikedom och vet vad som tidigare har varit framgångsrikt i en viss situation.

Visst finns det de som blir mer rigida, men de flesta blir mer ödmjuka med tiden. Och säkerheten som kommer med åren gör att man vågar sådant, det kostar inte på lika mycket. Man vågar vara djärv utan att det är så farligt.

Jag är inte så rädd för att göra bort mig, jag har gjort bort mig så många gånger, så jag kan gärna göra det en gång till.”

Trots att våra hjärnor fortsätter utvecklas blir vi sämre på detaljer när vi blir äldre, har du sagt. Hur kommer det sig?
”Jag kan bara återge vad forskningen säger, men fram till år 2000 trodde man att detta fenomen var besläktat med demens, att vi inte fick några nya hjärnceller. Men så är inte fallet. Vi fortsätter utvecklas. Däremot blir man dålig på detaljer, man klarar inte av det lösryckta.

Man måste se till att ha någon i sin omedelbara omvärld med koll. Det blir allt viktigare att man blir avlastad med detaljerna. Se på chefer på rimligt hög nivå, de håller sig med en stab, hur unga de än är.”

Hur ska jag som medel­ålders mellanchef göra för att trygga ett åldrande som gynnar ledarskapet?
”Ha förhoppning om att utvecklas och kunna göra saker som 50-åring som du ännu inte kan som 40-åring. Men också se till att arbetets former följer faserna i livet. En nyutexaminerad sjuk­­sköterska behöver mycket styrning, kontroll och återkoppling för att styra upp förhållandet till patienterna.

Men ju äldre du blir desto lättare har du att kontrollera dig själv. Man kan inte leda gamla människor som man leder unga. Låt män­niskor komma till sin rätt.”

Läs också: Bodil Jönsson får oss att omvärdera tiden

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden