snabb

Behöver du dra ner ditt tempo?

I snabba förändringar är det en utmaning för många chefer att behålla energin och lusten och samtidigt driva på. Med Cirkulärt ledarskap vill Frida Lundh stötta dem.

Varför skrev du boken?

”Ledarrollen är den mest givande du kan ha. Men alltför många har det tufft, särskilt i förändringsarbete. Jag ville ge en bredare och mer tillåtande bild av prestation så att fler orkar leda i förändring.”

Vad är cirkulärt ledarskap?

”Jag är inspirerad av cirkulär ekonomi och att livet och jobbet inte är en balansakt utan en cirkel. Vi behöver få in vila, reflektion, återhämtning, lek, liv och vara mer nära den vi är och det som är lustfyllt.”

trender-6

Läs också: Årets 10 hetaste träningstrender – för chefer

Varför behövs det?

”Vi behöver attrahera och behålla talanger, minska stressen och ge mer energi till våra ledare så att fler kan utnyttja sin fulla potential.”

Vilken del är viktigast i cirkulärt ledarskap?

”Att vi måste sluta göra konstanta uttag ur den egna energireserven.”

Vilken är den största utmaningen för ledare i dag?

”Att inte fastna i det linjära ledarskapet där endast aktivitet, hastighet och prestation räknas. När vi är slut kompenserar vi med mer av samma sak, i stället för att stanna upp.”

Hur kan jag möta den utmaningen?

”Se över ditt eget kretslopp så att du vet vad du behöver för att ladda om. Det handlar ofta om att dra ner på tempot, stilla sinnesintrycken, förenkla livet och reflektera mer.”

Hur får jag mer energi i ledarskapet?

”Genom att se till att det inte finns någon motsättning mellan det du tänker, känner och gör.”

”När du tagit reda på vilka drivkrafter och behov du har, får du en laserstråles precision i allt du gör och hur du gör det.”

billgates-2

Läs också: Bill Gates: Jag testade att meditera – och då hände det här

Relaterade artiklar

semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.
Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.