peer_coaching
Fungerar det coachande förhållningssättet?

Bäst resultat när medarbetarna leder förändringen

En rejäl nedskärning, sammangående med ett nytt bolag eller ett kulturförfall som gått för långt. Ni behöver en nystart och förändra på djupet.

För att verkligen lyckas med det behöver man komma åt företagskulturen och ett effektivt, kostnadssmart och underutnyttjat sätt att förändra den är medarbetarcoachning (peer coaching) . Det skriver författaren och ledarutvecklingskonsulten Sally Helgesen i en artikel på strategy+business.

Genom medarbetarcoachning får de anställda ett forum, en process och personligt stöd i att ta tag i egna utmaningar samtidigt som varje individ tar ansvaret för att det sker en förändring. Varje medarbetar-pars uppdrag sätts dels utifrån hur de själva bedömer sina styrkor och svagheter samt vad projektledaren bedömer att de skulle behöva förändra.

Sally Helgesen skriver om ett finansbolag som vill slå ihop två enheter i två olika städer efter ett sammangående. Istället för att flytta den ena enheten geografiskt med stora kostnader till följd testade de medarbetarcoachning.

Man samlade medarbetarna som fick en dags genomgång av metoden och därefter sattes ihop i team två och två, en från respektive enhet. De intervjuade varandra för att få fram personliga, konkreta mål för att stärka de interna banden och bredda sina nätverk internt. Varje person listade fem-tio saker att göra för att nå sina övergripande mål, till exempel luncha med X. Under korta telefonsamtal följde de coachande paren upp varandras ”att göra-listor” och diskuterade hur det gått. Efter varje månad skedde en lite längre utvärdering.

När samtliga medarbetare samlades igen efter 90 dagar hade de inte bara bredare interna nätverk utan kunde också hantera stress bättre och upplevde att de jobbade mer effektivt. Att en annan medarbetare följde upp dem på mål som de själva satt upp funkade som bete. Och att engagera människor i sin egen utveckling är ett effektivt sätt att komma framåt, konstaterar Sally Helgesen.

Läs mer: Peer coaching as a tool for cultural change

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

juria
Arbetsrätt

Svenska chefers dom: Det är för dyrt med affärsjuridik

Omodernt och dålig valuta för pengarna. Det är svenska chefers tuffa dom när de får svara på frågor om juridiska tjänster, visar en ny undersökning.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
hanna
Beslutsfattande

Därför står Vapianos vd i diskrummet

På Vapiano tar restaurang-vd:n själv hand om disken. Att göra inhopp ”på golvet” har blivit en naturlig del av Hanna Mannbergs ledarstil.

annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
maria-forssell
Beslutsfattande

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forsséll, vd för Biocool, ett företag som tagit fram ett medel som renar vatten och lindrar hudproblem hamnade nyligen på 33-listan som ett av Sveriges hetaste teknikföretag. Här är Maria Forssélls väg till framgång – och hennes bästa tips för att nå din egen.
Janet Eriksson och Gabriel Tybäck hos Ledarnas arbetslöshetskassa. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarnas arbetslöshetskassa

Unga chefer tar en onödig risk

Framgångsrika och strategiska. Men inte alltid koll på de egna riskerna.
Många unga chefer väljer bort eller missar arbetslivets kanske viktigaste försäkring – medlemskapet i en a-kassa.

anna-kinberg-batra-framsida
Beslutsfattande

Anna Kinberg Batra – en vass, varm och rolig chef

Cheftest. Smart, analytisk och förbaskat rolig. Så beskrivs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av sina medarbetare. Trots tuffa utmaningar med sprucken Decemberöverenskommelse och het flyktingdebatt har hon stärkt sin roll som ledare. Och lett Moderaterna till högre opinionssiffror.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden