Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Bäst resultat när medarbetarna leder förändringen

Beslutsfattande
Publicerad
Fungerar det coachande förhållningssättet?

En rejäl nedskärning, sammangående med ett nytt bolag eller ett kulturförfall som gått för långt. Ni behöver en nystart och förändra på djupet.

För att verkligen lyckas med det behöver man komma åt företagskulturen och ett effektivt, kostnadssmart och underutnyttjat sätt att förändra den är medarbetarcoachning (peer coaching) . Det skriver författaren och ledarutvecklingskonsulten Sally Helgesen i en artikel på strategy+business.

Genom medarbetarcoachning får de anställda ett forum, en process och personligt stöd i att ta tag i egna utmaningar samtidigt som varje individ tar ansvaret för att det sker en förändring. Varje medarbetar-pars uppdrag sätts dels utifrån hur de själva bedömer sina styrkor och svagheter samt vad projektledaren bedömer att de skulle behöva förändra.

Sally Helgesen skriver om ett finansbolag som vill slå ihop två enheter i två olika städer efter ett sammangående. Istället för att flytta den ena enheten geografiskt med stora kostnader till följd testade de medarbetarcoachning.

Man samlade medarbetarna som fick en dags genomgång av metoden och därefter sattes ihop i team två och två, en från respektive enhet. De intervjuade varandra för att få fram personliga, konkreta mål för att stärka de interna banden och bredda sina nätverk internt. Varje person listade fem-tio saker att göra för att nå sina övergripande mål, till exempel luncha med X. Under korta telefonsamtal följde de coachande paren upp varandras ”att göra-listor” och diskuterade hur det gått. Efter varje månad skedde en lite längre utvärdering.

När samtliga medarbetare samlades igen efter 90 dagar hade de inte bara bredare interna nätverk utan kunde också hantera stress bättre och upplevde att de jobbade mer effektivt. Att en annan medarbetare följde upp dem på mål som de själva satt upp funkade som bete. Och att engagera människor i sin egen utveckling är ett effektivt sätt att komma framåt, konstaterar Sally Helgesen.

Läs mer: Peer coaching as a tool for cultural change

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden