Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär Publicerat 9 maj 2022

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Grafik och illustration
Sätta lön Publicerat 17 Mar 2022

Chefs undersökning: Vart tog lönelyftet vägen?

Pandemin har haft en negativ påverkan på chefernas löneutveckling. Mer än en fjärdedel av cheferna i Chefs undersökning uppger att deras löner frusit inne minst ett av de två åren som pandemin pågått. Och mer än hälften av dessa har ingen förhoppning om att kunna ta igen lönetappet.

havredryck-01
Arbetsmiljö Publicerat 16 Feb 2022

Havredrycken – det som får bägaren att rinna över

Att dålig stämning på jobbet sällan gynnar karriären är känt. Men vad orsakar den dåliga stämningen? Nu visar forskning från Lunds universitet att havredryck är en källa till konflikt!

Glada personer med händerna uppe i luften
Arbetsmiljö Publicerat 8 Feb 2022

Jobbhälsorapporten: Cheferna mår bäst

Mellan 70 och 80 procent av de som arbetar på ett företag med företagshälsovård mår bra – och cheferna mår faktiskt allra bäst. Det rapporteras i Jobbhälsorapporten 2021. Men där finns också en oroväckande tendens till ökad sjukfrånvaro.

Löpspår med en person som värmer upp inför spurt
Hållbarhet Publicerat 7 Feb 2022

Det toppar medarbetarnas önskelista 2022

Helt nya behov, i ett helt nytt arbetsliv. Det är hr-företaget Benify som i en undersökning bland 32 000 yrkesverksamma svenskar tagit reda på vilka önskemål och krav de ställer på arbetsgivarna i den nya jobbverklighet som tornar upp sig till följd av pandemin.

bokintervju-2
Arbetsmiljö Publicerat 5 Feb 2022

De vill med sin nya bok ge chefen nyckeln till kreativitet

Hur har innovationskraften klarat sig bland dina medarbetare under pandemin? Och vad kan du som chef göra för att få fart på den nu när medarbetarna kommer tillbaka till kontoret? Innovationsforskaren Leif Denti och journalisten och ledarskapskonsulten Martin Kreuger har tillsammans skrivit boken Innovationspsykologi. Nyckeln till det kreativa ledarskapet som utifrån vetenskap och exempel ger dig svaren.

chef-under-pandemin_inwebb
Arbetsmiljö Publicerat 3 Feb 2022

Studie: Medarbetares syn på chefens ledarskap

webb1
Teamutveckling Publicerat 2 Feb 2022

Studie: Chefer väljer kortsiktig kompetensutveckling

Många chefer sätter käppar i hjulet för medarbetarnas kompetensutveckling, kortsiktighet går före långsiktighet och gamla vanor går före nytänkande. Det visar en rapport från lärplattformföretaget Promote.

webbcaxton
Karriär Publicerat 1 Feb 2022

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

fredrik-webb
Ledarskap Publicerat 28 Jan 2022

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär Publicerat 26 Jan 2022

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Man sitter på golvet med en bärbar dator i knät
Arbetsmiljö Publicerat 25 Jan 2022

Sifo: Fortsatt hemarbete 2022

Det nya arbetssättet är här för att stanna. Enligt en ny Sifo-undersökning kommer de som jobbat hemifrån fortsätta med det i år. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. I och med det kommer ergonomin på hemmakontoret  ha ännu större betydelse.

kvallsmail_intervjuperson
Kommunikation Publicerat 24 Jan 2022

Vad tycker Chef-läsarna om mejlförbud efter arbetstid?

Chef har tidigare skrivit om mejlförbudet som sprider sig i Europa för att skydda de anställda från stress. Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Vi frågade chefer på LinkedIn vad de tycker om lagen. Majoriteten uppskattar tanken av att det finns en tydlig gräns samtidigt som flera av kommenterar att det finns undantagsfall och andra sätt än böter att hantera detta.

Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär Publicerat 20 Jan 2022

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Man som deltar i videomöte. Sitter i soffan med dålig hållning och kalsonger.
Kommunikation Publicerat 20 Jan 2022

Så många av dina medarbetare gör annat under det digitala mötet

Kanske har du som chef någon gång känt av utmaningen att få allas fulla uppmärksamhet under videomötet? Nu bekräftar en ny Sifo-undersökning din magkänsla. Drygt 3 av 4 svenskar passar nämligen på att göra helt andra uppgifter under videomötet. Dessutom har var fjärde person bytt ut kavajen mot en pyjamas!

machoindex-illustration
Arbetsmiljö Publicerat 19 Jan 2022

Larmrapport: Machoattityderna ökar inom samhällsbyggnad

Den skadliga machokulturen i samhällsbyggnad ökar. Det visar Byggchefernas machoindex för 2022 som presenteras idag.

Kontorslandskap
Arbetsmiljö Publicerat 18 Jan 2022

Ny studie: Kontorsmiljön avgörande för motivationen

Om du som chef känner oro över hur dina medarbetare ska hålla motivationen vid liv när det är dags att gå tillbaka till kontoret är du inte ensam. Var tredje medarbetare mellan 35 och 49 år tvivlar nämligen på att arbetsgivarna kommer kunna skapa motivationen för att de ska komma in till kontoret. Det visar undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av MER Arkitekter.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär Publicerat 12 Jan 2022

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Illustration med medarbetare som gör undersökning på sina mobiler.
Karriär Publicerat 6 Dec 2021

Medarbetar­undersökningar kan ge oväntade problem

Medarbetarundersökningar gör nytta, men kan medföra oväntade och underskattade problem. Det säger Sveriges chefer i en stor enkät – där de också tipsar om hur du undviker fallgroparna.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa Publicerat 2 Nov 2021

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.