kritik1

”Anställd kritiserar alla mina beslut – vad gör jag?”

Chefen Oskar upplever att en anställd ifrågasätter alla beslut som han tar. Nu får han hjälp av experten för att få med sig medarbetaren.

FRÅGA: En av mina medarbetare gör allt för att underminera mitt ledarskap. Hon ifrågasätter och kritiserar varje beslut jag tar. Det här har pågått i ett halvår och jag har verkligen ansträngt mig. Jag har försökt lyssna, inspirera och motivera, men det spelar ingen roll vad jag gör. Hon är fortsatt negativ och lätt hånfull, och nu börjar den negativa stämningen sprida sig.

Hur får jag med mig henne och resten av gruppen?

/Oskar

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

SVAR: Ett svårt problem. Jag har några tips, du verkar redan ha provat det första. Att bekräfta hennes bra beteenden. Har du bekräftat beteendena? Vi bekräftar ofta resultat eller generella saker som egenskaper, det har inte samma effekt.

När det positiva inte har effekt kanske det är dags för mer negativa konsekvenser?

Ta tjuren vid hornen. Boka in ett samtal och säg precis vad du känner. Ta upp några konkreta exempel. Lyssna aktivt på hennes reaktion och fråga vad hon kan ändra. Hur tänker hon hantera att hon inte gillar sin chef? Få henne att förstå att det är hennes problem, inte ditt.

Ta sedan allt hon säger på allvar samt spela lite ovetande. Att ta allt på allvar innebär att ta allt hon säger och gör på allvar, även det hånfulla. ”Hur menar du nu?”

Tanken är att du reagerar på alla hennes beteenden och tar tag i dem, goda som dåliga. Goda belönas och dåliga släpps inte.

Genom att agera på allt får hennes beteenden konsekvenser. Antingen lugnar hon ner sig eller så blir det värre och det ger ofta något mer konkret att gå vidare med.

Samtidigt är det viktigt att du odlar en bra relation till gruppen genom att få var och en att känna sig personligt bekräftad. Du får med dig gruppen genom att få med dig individen.

/Leif E Andersson, ledarskapsutvecklare

Relaterade artiklar

fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

robot_manniska
Annonssamarbete Chef + Företagsuniversitetet

Säg hej till ditt nya lärande

Bli din egen rektor. Fånga osynlig kunskap. Ledare som landar rätt i det nya lärandet har allt att vinna. ”Det här är en karriärdefinierande utmaning för chefer”, menar Daniel Kjellsson, Företagsuniversitetets framtidsstrateg.
splittrad
Experterna

"Anställd driver eget – och är splittrad"

En anställd som – förutom sitt ordinarie jobb – driver enskild firma är inte ovanligt. Men vad gör en chef när personen blir splittrad av det? Nu svarar Chefs expert, stjärnadvokaten Fredrik Dahl, på frågan.

utbildning-3
Experterna

FRÅGA: Är redan chef – värt att utbilda sig?

Maria har jobbat sig upp till en chefsposition – utan utbildning. Men hon lider av bildningskomplex och frågar Experterna om det är värt att skaffa en ordentlig utbildning.
bluff
Experterna

Chef vittnar: ”Hjälp! Känner mig som en bluff”

En förskolechef har vänt sig till Experterna för att han känner sig som en bluff. Nu får han hjälp med det psykologerna kallar för bluffsyndrom.
cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
test2-4
Annonssamarbete Chef + Optapad

5 saker smarta chefer vet om ergonomi

Få chefer är utbildade i ergonomi. Ändå är det ofta där ansvaret för inköp av ergonomiska produkter landar. Vilse i djungeln av datormöss och specialhjälpmedel? Här är råden som hjälper dig välja rätt.
pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden