Anders Borg får höga poäng på sitt ledarskap

Ledarstil ★★★★
Leder analytiskt, informellt och kollegialt. Utgår från att alla är lika pålästa som han själv, men tålamodet brister ibland med dem som inte är lika snabba som han själv. Generös med positiv feedback, men också kravställande och resultatinriktad. Tvingar alla att hänga med i hans tempo, men kan förlora humöret när de inte gör det. Ger credit för bra idéer och tackar för extra insatser.

Delegering ★★★
Litar mest på sig själv, delegerar aldrig det yttersta ansvaret. Återkopplar och kontrollerar. Närvarande i de frågor som han ser som viktigast. De frågor som är viktiga för helheten, men som han inte kan, släpper han helt. Beskrivs som så galen i detaljer att han ibland riskerar att inte se helheten.

Beslutsfattande ★★★★
Arbetar efter parollen »fatta beslut långsamt och verkställ dem snabbt«. Sover gärna en extra natt på stora beslut. Sätter ner foten om han känner att han har underlag, och »foten sitter som i cement« när han väl satt ner den. Står för sina beslut även när det blir fel. Då gör han om tills det blir rätt.

Rekrytering ★★★★
Är inte rädd för att värva dem som kan lika mycket som han själv. Rekryterade strategiskt i opposition för att staben skulle kunna växa med uppgiften i en regering efter en valseger. Går mycket på formella meriter – för mycket, anser kritikerna.

Kommunikation ★★★★★
Tydlig, går direkt på sakfrågor utan att ödsla tid på rundsnack och krusiduller. Stilen anses nödvändig för att klara arbetsbelastningen. Lyssnar på vad alla har att säga och argumenterar för sin sak utifrån det. Upplevs som tillgänglig. Externt hamrar han medvetet in sitt budskap och metaforer som »tjäle i ekonomin« och »vargavinter«.

Konflikthantering ★★★★
Bestämd, tydlig och lösningsorienterad. Låter sina statssekreterare ta det mesta av personalkonflikterna, men är inte rädd för att ta i frågorna själv. Står stark mot påtryckningar, alla vill ha pengar av finansministern. Lyckas oftast säga nej utan att skapa onödiga konflikter (förre försvarsministern Mikael Odenberg undantagen).

Motivation ★★★★★
Tar sig an uppgifter som »ett frustande lokomotiv«, vilket smittar. Prioriterar att få alla att känna sig delaktiga. Ser sitt arbete som en »värnplikt« för Sveriges bästa, lyckas förmedla samma känsla av att alla »jobbar för att göra Sverige bättre«. Mycket noga med att tacka alla han jobbar med.

Personligt ★★★★★
En öppen person som inte bara har omprövat moderaternas politik, utan även sina egna värderingar och som vuxen »kommit ut« både som kristen och feminist. Ogillar offentlighet, syns aldrig på premiärer. Ser sin hästsvans och ring i örat som »den sista resten av frihet« som ministerrollen erbjuder. Jobbar dygnet runt under veckorna när han bor i Stockholm. Ser familjen som sitt största ansvar.

Totalt: 34 poäng

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden