klader

7 klädesplagg du ska undvika på jobbet

Du vägrar att införa en klädpolicy på jobbet. Men samtidigt dyker medarbetare upp i flipflops eller trasiga jeans. Så här ska du tackla problemet, enligt affärsajten Forbes.

På en arbetsplats där representerar ni organisationen. Därför kan du behöva tänka på vad du har för kläder. Men samtidigt vill man inte införa en klädpolicy – som blir svår att kontrollera för HR-avdelningen och kan uppfattas som kränkande av vissa anställda.

Att bara säga ”Klä er professionellt eftersom kunder vistas i lokalerna” fungerar inte heller alltid. Därför har Forbes HR-expert tagit fram en lista på klädesplagg ni bör undvika på din arbetsplats. Givetvis är det bäst om du som chef föregår med ett gott exempel.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Det här ska du undvika:

1) Festkläder

Köpte du ett plagg för att ha när du går på nattklubb – glittriga skjortor eller klänningar – bör du överväga om det är en god idé att bära dessa i en professionell miljö.

2) Strandkläder

Hawaiiskjortan med tillhörande filthatt är ett utmärkt exempel på en outfit som fungerar bättre på utlandssemestern än på jobbet.

3) Smutsigt och trasigt

Att vara ”hel och ren” är ett tips som fortfarande fungerar bra.

4) Träningskläder

Visst, om du kommer direkt från träningspasset. Men annars den vattentåliga löparjackan ingen god idé att sitta med i ett kundmöte.

5) Pyjamaskläder

Vad gör det här på listan, kanske du tänker. Men faktum är att det var en trend för ett par år sedan med pyjamasbyxor. Om du vill bära det plagget är det bäst att göra det hemma.

6) Flipflops

Är det en fråga om temperatur utomhus finns det svala skor – som samtidigt upplevs mer professionell. Flipflopsen däremot har du på stranden.

7) Olämpliga kläder för er arbetsplats

Viktigaste tipset! Alla organisationer är olika. Därför måste ni gemensamt bestämma vad ni tycker är okej. På vissa håll är shorts på jobbet okej – på andra ställen vill man att personalen bär långbyxor. Om ni upplever att klädsituationen är ett faktiskt problem är ett tips att ta upp den med jämna mellanrum i möten. Då behöver inte frågan bli laddad.

Relaterade artiklar

tam-2
Arbetsmiljö

Tillit till chefen stoppar stress

Stora förändringar på jobbet kan leda till stress och oro. Därför blir förtroendet för chefen extra viktigt, visar en avhandling.

feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
spotify-2
Arbetsmiljö

Spotify: Nu skrotar vi helgdagar

Är julen inte så viktig för dig? Då kan du i stället vara ledig en annan helgdag – om du jobbar på Spotify. Eftersom det finns 90 nationaliteter i företaget tror Spotify på större flexibilitet.

sorg
Arbetsmiljö

Första Hjälpen-kit vid sorg för chefer

Ensjukvårdslåda med plåster och bandage finns nog på alla arbetsplatser. Nu kommer en version vid sorg.
radda
Arbetsmiljö

3 situationer som skrämmer anställda

Många är rädda på jobbet. Både chefer och medarbetare.

nyttaaa
Arbetsmiljö

7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

Efter en tid av intervjuer och jobbansökningar – nu ska du äntligen börja ditt nya jobb. Men det finns tillfällen då det redan första dagen händer saker du inte ska behöva acceptera som nyanställd.
allbright
Arbetsmiljö

Allbrights vd: ”Alltför vanligt i näringslivet”

Över 20 000 inlägg på Twitter. Många har vittnat om sexuella trakasserier i kampanjen #MeToo. Men hur ser det på svenska arbetsplatser? Det är skrämmande vanligt, enligt stiftelsen Allbright.

lb16397
Arbetsmiljö

HR-experten: ”Lägg inte locket på”

En medarbetare blir anklagad för sexuella trakasserier. Hur agerar du som chef? Här är HR-expertens främsta tips.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden