jobbautomlands-2

5 skäl: Därför är utlandsarbete bra för din karriär

Redan less på snöslask? Då kan jobb utomlands vara något för dig. Nu visar en ny undersökning att det finns 5 starka skäl till att det dessutom kan gynna din karriär.

Det finns många fördelar med att jobba utomlands. Som EU-medborgare är det dessutom fortfarande enkelt att få arbetstillstånd att jobba i ett betydligt varmare land än Sverige. Nu visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Privattjänstemannakartellen (PTK) att det ännu fler skäl till att packa väskan och söka en chefsposition i ett annat land.

Totalt svarade 265 utlandssvenskar på undersökningen. Här är deras topplista på fördelar med att jobba ett eller flera år utomlands.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

1) Bättre lön

Fyra av tio svarade att de har fått en bättre löneutveckling av att jobba utomlands.

2) Nya erfarenheter

Att jobba utomlands är inte bara spännande för ditt privatliv. Det ger även en bred erfarenhet och nya kunskaper, vilket i sin tur kan gynna din utveckling och karriär.

3) Du får en bra start

Svenska chefer är eftertraktade utomlands, sa Anders Richtner, rektor på XX nyligen. Och det stämmer. Två av tre i undersökningen menar att det var enkelt att anpassa sig till jobbet utomlands.

4) Du kan alltid vända hem

En dag kanske du känner att det är dags att vända hem. Då kan det vara enklare än du tror att anpassa dig till arbetslivet i Sverige igen. Två av tre uppgav nämligen att de inte hade några problem att komma tillbaka.

5) Du ökar din attraktionskraft

Arbetsgivare i Sverige ser positivt på medarbetare som testat på jobb utomlands. Hälften av alla svarande i undersökningen menar att arbetsgivaren tog till vara på deras nya erfarenheter på bästa bäst. Det i sin tur gynnar din attraktionskraft och kan göra dig mer aktuell för toppjobb i framtiden.

Vanligaste länderna för utlandsjobb:

 • Danmark (18 procent)
 • Norge (16)
 • Storbritannien (15)
 • USA (14)
 • Tyskland (13)
 • Kina (7)
 • Belgien (6)

Källa: Novus undersökning på uppdrag av Privattjänstemannakartellen (PTK).

Relaterade artiklar

pengaregn
Karriär

Svenska miljardärer: 5 knep för framgång

Från Sverige till en global succé. Många ledare i techbolag har gjort exakt den resan. Nu avslöjas deras framgångsknep i en ny bok som släpps till våren.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
nyttjobb-2
Karriär

20 heta egenskaper – om du vill bli chef

Drömmer du om att bli chef? Då finns det egenskaper som arbetsgivarna som håller extra högt. Här är listan på det som är hetast just nu.
linkedin-10
Karriär

”Största misstaget på Linkedin”

Över en halv miljard finns nu på Linkedin. Men trots att många blir bättre att använda yrkesnätverket finns det en sak som många gör fel, enligt Linkedin-chefen Lisa Gunnarsson.

telle
Karriär

Därför stannar många – trots en dålig arbetsplats

Drömmer du om att byta jobb nästa år? Då är du inte ensam. Men för många stannar det just vid en dröm. Nu pekar en ny undersökning på varför många blir kvar på en dålig arbetsplats.
eckerdal
Karriär

Prästen som ser till att unga får stöd – digitalt

Genom uthållighet och tydligt ledarskap har Monica Eckerdal gjort gratistjänsten Jourhavande präst till en angelägenhet för betydligt fler än tidigare. 
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
genus-2
Karriär

Så gör du en genuskarriär – 6 knep

Sugen på snabb karriär? Satsa på arbetsplatser där det egna könet är underrepresenterat. Men se upp för genusfällorna.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden