jobbautomlands-2

5 skäl: Därför är utlandsarbete bra för din karriär

Redan less på snöslask? Då kan jobb utomlands vara något för dig. Nu visar en ny undersökning att det finns 5 starka skäl till att det dessutom kan gynna din karriär.

Det finns många fördelar med att jobba utomlands. Som EU-medborgare är det dessutom fortfarande enkelt att få arbetstillstånd att jobba i ett betydligt varmare land än Sverige. Nu visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Privattjänstemannakartellen (PTK) att det ännu fler skäl till att packa väskan och söka en chefsposition i ett annat land.

Totalt svarade 265 utlandssvenskar på undersökningen. Här är deras topplista på fördelar med att jobba ett eller flera år utomlands.

1) Bättre lön

Fyra av tio svarade att de har fått en bättre löneutveckling av att jobba utomlands.

2) Nya erfarenheter

Att jobba utomlands är inte bara spännande för ditt privatliv. Det ger även en bred erfarenhet och nya kunskaper, vilket i sin tur kan gynna din utveckling och karriär.

3) Du får en bra start

Svenska chefer är eftertraktade utomlands, sa Anders Richtner, rektor på XX nyligen. Och det stämmer. Två av tre i undersökningen menar att det var enkelt att anpassa sig till jobbet utomlands.

4) Du kan alltid vända hem

En dag kanske du känner att det är dags att vända hem. Då kan det vara enklare än du tror att anpassa dig till arbetslivet i Sverige igen. Två av tre uppgav nämligen att de inte hade några problem att komma tillbaka.

5) Du ökar din attraktionskraft

Arbetsgivare i Sverige ser positivt på medarbetare som testat på jobb utomlands. Hälften av alla svarande i undersökningen menar att arbetsgivaren tog till vara på deras nya erfarenheter på bästa bäst. Det i sin tur gynnar din attraktionskraft och kan göra dig mer aktuell för toppjobb i framtiden.

Vanligaste länderna för utlandsjobb:

 • Danmark (18 procent)
 • Norge (16)
 • Storbritannien (15)
 • USA (14)
 • Tyskland (13)
 • Kina (7)
 • Belgien (6)

Källa: Novus undersökning på uppdrag av Privattjänstemannakartellen (PTK).

Läs också: Nu blev det plötsligt enklare att jobba utomlands

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

nyajobb
Karriär

8 tecken på att du bör byta jobb i höst

Du har maximerat din potential på din nuvarande arbetsplats och det blir allt tuffare att gå upp på morgonen.

Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
nytta
Karriär

Så lyfter du i karriären – efter 40

Känner du dig passé på jobbmarknaden efter 40, 50 eller 60? Loppet är inte alls kört. Men det krävs lite extra av dig, som att hålla dig ständigt kompetensutvecklad, odla ditt nätverk och inte minst – aldrig sluta vara nyfiken.

nystart1
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i höst

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
iljan
Karriär

Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken”

Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnads­bolaget.
byta-jobb1
Karriär

Säga upp sig – 5 vanligaste orsakerna i Sverige

Går du i tankar om att byta jobb? Då är du troligen missnöjd med något på din nuvarande arbetsplats. Här är de vanligaste orsakerna, enligt en ny undersökning.
trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
handdel
Karriär

Handelsrektorn: "En myt att unga inte vill bli chefer”

Visst vill många unga bli chefer. Men mycket handlar om hur man formulerar uppdraget. Kanske är det dags att omdefiniera chefsrollen?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden