deal-2

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.

Fråga 1) Medarbetaren säger:

”Jag som är så lojal och samarbetsvillig är värd betydligt mer.”

Så här kan du svara:

”Det är fantastiskt bra, men lojalitet och samarbete efter bästa förmåga är samtidigt en grundförutsättning för alla anställningsrelationer. Jag vill i stället föra diskussionen till lönekriterierna. I relation till dem, vad har du gjort över förväntan?”

Fråga 2) Medarbetaren säger:

”Karin som har en liknande roll och samma erfarenhet tjänar 1 000 kronor mer än jag.”

Så här kan du svara:

”Pass. Jag vill inte gå i svaromål kring vad andra medarbetare tjänar. Nu pratar vi om din lön, och vad du har åstadkommit under året.”

Fråga 3) Medarbetaren säger:

”Min partner har mist jobbet. Om jag inte får högre lön måste vi sälja huset.”

Så här kan du svara:

”Jag beklagar och känner sympati. Men vi kan bara sätta lön utifrån det löneavtal och de lönekriterier som gäller. Och lönesättning bygger primärt på arbetsinsats, inte på individuella behov.”

Fråga 4) Medarbetaren säger:

”Jag har erbjudits ett annat jobb med högre lön. Kan ni inte tillmötesgå mina lönekrav, ser jag ingen annan möjlighet än att säga upp mig.”

Så här kan du svara:

”Jag kan inte höja din lön enbart av det skälet, utan måste förhålla mig till vår egen lönestruktur. Ger jag efter för den här typen av utpressning riskerar jag en löneglidning som till slut blir okontrollerbar. Jag ser gärna att du stannar, men väljer du att sluta är det ditt val.”

Fråga 5) Medarbetaren säger:

”Jag har lusläst statistiken, och konstaterar att jag ligger i lägre delen av spannet för min roll.”

Så här kan du svara:

”Då vill jag själv granska statistiken, se vad den är baserad på och om det finns någon logik i detta. Det kan vara så enkelt som att de andra gör ett bättre jobb. Om inte, bör vi gemensamt inleda ett arbete för att på sikt få upp din lön.”

Källa: Georg Frick, arbetsrättsspecialist och författare till böcker som Lönesamtal – handbok för chefer.

linkedin-11

Läs också: 5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

lon-3
01:20
Sätta lön

Bästa svaren att ge i lönesamtalet

Video + Text

En löneförhandling kan höra till chefens svåraste samtal. Det är lätt att medarbetaren blir personlig i sin argumentation, och som chef måste du kunna lyfta nivån ett snäpp. Hur ska man egentligen svara? Här ger Chefs löneexpert Peder Bertilsson svar.

lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
lonera13
Motivation

Forskning: Orättvis lön på jobbet – förödande för motivationen

Chefens förmåga att sätta en rättvis lön är avgörande för medarbetarnas motivation – viktigare än lönen som sådan, visar forskning.
uddalonesattning
Sätta lön

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

graffe-3
02:04 min
Sätta lön

Siffror: Så många chefer är obekväma – inför lönesamtalet

Video + Text En tredjedel av alla chefer saknar tydliga riktlinjer för hur lönen ska sättas. Fyra av tio känner sig obekväma inför vårens lönesamtal, visar Chefs undersökning. ”Här vilar ett stort ansvar på högsta ledningen”, säger Peder Bertilsson, lönestrateg hos Ledarna.