deal-2

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.

Fråga 1) Medarbetaren säger:

”Jag som är så lojal och samarbetsvillig är värd betydligt mer.”

Så här kan du svara:

”Det är fantastiskt bra, men lojalitet och samarbete efter bästa förmåga är samtidigt en grundförutsättning för alla anställningsrelationer. Jag vill i stället föra diskussionen till lönekriterierna. I relation till dem, vad har du gjort över förväntan?”

Fråga 2) Medarbetaren säger:

”Karin som har en liknande roll och samma erfarenhet tjänar 1 000 kronor mer än jag.”

Så här kan du svara:

”Pass. Jag vill inte gå i svaromål kring vad andra medarbetare tjänar. Nu pratar vi om din lön, och vad du har åstadkommit under året.”

Fråga 3) Medarbetaren säger:

”Min partner har mist jobbet. Om jag inte får högre lön måste vi sälja huset.”

Så här kan du svara:

”Jag beklagar och känner sympati. Men vi kan bara sätta lön utifrån det löneavtal och de lönekriterier som gäller. Och lönesättning bygger primärt på arbetsinsats, inte på individuella behov.”

Fråga 4) Medarbetaren säger:

”Jag har erbjudits ett annat jobb med högre lön. Kan ni inte tillmötesgå mina lönekrav, ser jag ingen annan möjlighet än att säga upp mig.”

Så här kan du svara:

”Jag kan inte höja din lön enbart av det skälet, utan måste förhålla mig till vår egen lönestruktur. Ger jag efter för den här typen av utpressning riskerar jag en löneglidning som till slut blir okontrollerbar. Jag ser gärna att du stannar, men väljer du att sluta är det ditt val.”

Fråga 5) Medarbetaren säger:

”Jag har lusläst statistiken, och konstaterar att jag ligger i lägre delen av spannet för min roll.”

Så här kan du svara:

”Då vill jag själv granska statistiken, se vad den är baserad på och om det finns någon logik i detta. Det kan vara så enkelt som att de andra gör ett bättre jobb. Om inte, bör vi gemensamt inleda ett arbete för att på sikt få upp din lön.”

Källa: Georg Frick, arbetsrättsspecialist och författare till böcker som Lönesamtal – handbok för chefer.

linkedin-11

Läs också: 5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

Relaterade artiklar

pengarbildwebb
Sätta lön

Här finns de bästa chefslönerna

Den som vill göra lönekarriär som chef gör klokt i att välja telekom- eller finansbranschen. Sämst betalt har chefer inom försvaret och bemanning. Det visar ny statistik från Akavia. 

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
pederwebb
Sätta lön

Lönestrategen Peder Bertilssons tips

Pandemin har haft en negativ påverkan på chefernas löneutveckling, det konstateras i Chefs undersökning där mer än en fjärdedel av cheferna uppger att deras löner frusit inne minst ett av de två åren som pandemin pågått.  Lönestrategen Peder Bertilsson ger här 5 tips för den som vill ha högre lön.

Grafik och illustration
Sätta lön

Chefs undersökning: Vart tog lönelyftet vägen?

Pandemin har haft en negativ påverkan på chefernas löneutveckling. Mer än en fjärdedel av cheferna i Chefs undersökning uppger att deras löner frusit inne minst ett av de två åren som pandemin pågått. Och mer än hälften av dessa har ingen förhoppning om att kunna ta igen lönetappet.

lon-bild-webb
Sätta lön

Kom förberedd till lönesamtalet

Bästa sättet att genomföra lönesamtalet med din chef är att komma väl förberedd. Här är en mall att ta hjälp av nästa gång det är dags.

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
lon-3
01:20
Sätta lön

Bästa svaren att ge i lönesamtalet

Video + Text

En löneförhandling kan höra till chefens svåraste samtal. Det är lätt att medarbetaren blir personlig i sin argumentation, och som chef måste du kunna lyfta nivån ett snäpp. Hur ska man egentligen svara? Här ger Chefs löneexpert Peder Bertilsson svar.