stilen-2

5 råd för att byta jobb med stil

Det är dags att gå vidare. Men hur lämnar du din nuvarande chefstjänst – utan det skapas onödiga konflikter med arbetsgivaren? Här är 5 råd för att lyckas.

Funderar du på att byta jobb? Då kan det vara bra på att tänka ut hur du vill avsluta din nuvarande anställning. Nu har Forbes undersökt frågan och kommit med 5 bra råd på saker du ska tänka på inför och efter du bytt jobb. Om du vill göra det med stil vill säga.

Här är 5 saker du ska tänka på: 

1) Avslöja inte dina planer

Även om du är övertygad: Ligg lågt med dina planer om att du ska byta arbetsgivare. Speciellt om det är inte helt klart vad du ska göra härnäst. Du kan lätt förlora mandat i viktiga frågor om dina medarbetare upplever att du ändå är på väg bort.

2) Vårda dina kontakter

Du har ett nätverk, troligen större än du tror. Det nätverket kan bestå av personer på din nuvarande arbetsplats om du sköter dina kort rätt. Ett tips är att vara givmild med att dela med dig av dina kontakter för personer som du litar på. Då kommer säkerligen de öppna upp sitt nätverk för dig. Win-win med andra ord.

3) Använd din privata mejl

Dagen du slutar hos din nuvarande arbetsgivare förlorar du din jobbmejl. Därför kan du vinna mycket på att viktiga kontakter (kommande arbetsgivare, rekryterare) har tillgång till din privata mejl innan den dagen. Att lägga till den privata mejlen i ett ”hej då”-utskick räcker inte.

Läs också: 7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

4) Slipa till ditt CV till perfektion

Om det var ett tag sedan du sökte jobb behöver du troligen kolla över ditt cv. Se till att du lyfter fram relevanta erfarenheter, har ett läsvärt personligt brev och att dina referenser är aktuella. Se till att kolla med dina referenser om de fortfarande kan berätta hur du är som chef. Det är även okej att fråga ungefär vad de skulle säga. Du vill ju inte ha någon som referens som pratar ner dig.

5) Rök fredspipa med din arbetsgivare

Även om det funnits problem på din nuvarande arbetsplats kan det finnas många fördelar med att ni skiljs åt som vänner. Din bransch är troligen mindre än du tror och att du på något sätt kommer i kontakt med gamla kolleger är mer sannolikt än osannolikt. En sak du kan göra är att inte bråka om uppsägningstiden ni kommit överens om i kontraktet. Det gör att arbetsgivaren får tid att hitta en ersättare och du hinner avsluta dina projekt. Du kommer tacka dig själv i efterhand om avslutet känns bra för båda parter.

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

lonen123
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
Bort med stressande och kostsamma slösmöten tycker Sylvia Nylin, på Svenska Möten. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Så här sätter du stopp för era slösmöten

Dåliga möten är dyra och stressande. En risk för både lönsamhet och människor.
Sylvia Nylin på Svenska Möten har tipsen som gör dig till en skicklig mötesledare.

fordumsfull
Karriär

Forskare: ”Vi är inte medvetna om våra negativa stereotyper”

Fördomarna frodas vid rekryteringar, menar forskaren Kåre Vernby som tittat närmare på frågan.
chilla1
Karriär

Forskare: ”Chilla” på jobbet – är bra för karriären

Ta en extrasväng förbi kaffeautomaten och stressa inte upp dig i onödan – det är bra för karriären.
rappory
Karriär

Ökning: Dubbelt så många kvinnliga chefer – på 20 år

Antalet kvinnor på beslutsfattande nivå ökar. Nu släpper Svensk Näringsliv en rapport som visar på en fördubbling de senaste 20 åren.
michelle
Karriär

Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

Michelle Obamas bästsäljande självbiografi är fängslande läsning om ett ovanligt människoöde. USA:s förra presidentfru levererar även i form av insikter kring karriären. Här är hennes bästa råd.
Kerstin Winberg på Randstad. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Aditro

Bytet av system ger Randstad nya fördelar

Ett nytt lönesystem förändrade förutsättningarna på ekonomiavdelningen hos Randstad – bättre kontroll, mindre övertid och nöjdare chefer och medarbetare.

petrag
Karriär

IBM-chefen om bakslaget: ”Det bästa som kunde hända”

En knäskada satte stopp för Petra Goudes OS-satsning i hästhoppning. Nu är hon en av toppcheferna hos nordiska IBM. ”Skadan tvingade mig till ett annat liv.”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden