stilen-2

5 råd för att byta jobb med stil

Det är dags att gå vidare. Men hur lämnar du din nuvarande chefstjänst – utan det skapas onödiga konflikter med arbetsgivaren? Här är 5 råd för att lyckas.

Funderar du på att byta jobb? Då kan det vara bra på att tänka ut hur du vill avsluta din nuvarande anställning. Nu har Forbes undersökt frågan och kommit med 5 bra råd på saker du ska tänka på inför och efter du bytt jobb. Om du vill göra det med stil vill säga.

Här är 5 saker du ska tänka på: 

1) Avslöja inte dina planer

Även om du är övertygad: Ligg lågt med dina planer om att du ska byta arbetsgivare. Speciellt om det är inte helt klart vad du ska göra härnäst. Du kan lätt förlora mandat i viktiga frågor om dina medarbetare upplever att du ändå är på väg bort.

2) Vårda dina kontakter

Du har ett nätverk, troligen större än du tror. Det nätverket kan bestå av personer på din nuvarande arbetsplats om du sköter dina kort rätt. Ett tips är att vara givmild med att dela med dig av dina kontakter för personer som du litar på. Då kommer säkerligen de öppna upp sitt nätverk för dig. Win-win med andra ord.

3) Använd din privata mejl

Dagen du slutar hos din nuvarande arbetsgivare förlorar du din jobbmejl. Därför kan du vinna mycket på att viktiga kontakter (kommande arbetsgivare, rekryterare) har tillgång till din privata mejl innan den dagen. Att lägga till den privata mejlen i ett ”hej då”-utskick räcker inte.

4) Slipa till ditt CV till perfektion

Om det var ett tag sedan du sökte jobb behöver du troligen kolla över ditt cv. Se till att du lyfter fram relevanta erfarenheter, har ett läsvärt personligt brev och att dina referenser är aktuella. Se till att kolla med dina referenser om de fortfarande kan berätta hur du är som chef. Det är även okej att fråga ungefär vad de skulle säga. Du vill ju inte ha någon som referens som pratar ner dig.

5) Rök fredspipa med din arbetsgivare

Även om det funnits problem på din nuvarande arbetsplats kan det finnas många fördelar med att ni skiljs åt som vänner. Din bransch är troligen mindre än du tror och att du på något sätt kommer i kontakt med gamla kolleger är mer sannolikt än osannolikt. En sak du kan göra är att inte bråka om uppsägningstiden ni kommit överens om i kontraktet. Det gör att arbetsgivaren får tid att hitta en ersättare och du hinner avsluta dina projekt. Du kommer tacka dig själv i efterhand om avslutet känns bra för båda parter.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefer-2
Karriär

Här är 3 chefer som tog en oväntad karriärväg

Varför göra som alla andra? Att gå sina egna vägar och bygga en okonventionell karriär kan ge oväntad utdelning och förhöja livskänslan. Möt tre chefer som lyckats.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

waxin1
Hälsa

33-åriga toppchefen som gick i pension

Hon drog i handbromsen när hennes pappa gick bort i cancer. Nu berättar Linda Waxin vad som hände sen.

nystart
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i vår

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
lotta1
01:31 min
Karriär

Butiksjättens vd: ”Många blev arga”

Video + Text

Hon står i stormens öga men behåller sitt lugn, den superkraft som hjälpt henne att göra spikrak karriär.

moten-4
Karriär

13 karriärtips du inte hört förut

Trött på vanliga karriärklyschor som ”tänk utanför boxen”? Tidningen Business Insider har utifrån en lista med 100-tals karriärtips sammanställt 13 stycken som du aldrig (eller i alla fall sällan) hört förut.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
byta-jobb
Karriär

5 tecken: Då är det dags att byta jobb

Har du tröttnat på ditt jobb? Utvecklas du inte? Konsten är att veta hur du ska tolka varningssignalerna rätt.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden