stilen-2

5 råd för att byta jobb med stil

Det är dags att gå vidare. Men hur lämnar du din nuvarande chefstjänst – utan det skapas onödiga konflikter med arbetsgivaren? Här är 5 råd för att lyckas.

Funderar du på att byta jobb? Då kan det vara bra på att tänka ut hur du vill avsluta din nuvarande anställning. Nu har Forbes undersökt frågan och kommit med 5 bra råd på saker du ska tänka på inför och efter du bytt jobb. Om du vill göra det med stil vill säga.

Här är 5 saker du ska tänka på: 

1) Avslöja inte dina planer

Även om du är övertygad: Ligg lågt med dina planer om att du ska byta arbetsgivare. Speciellt om det är inte helt klart vad du ska göra härnäst. Du kan lätt förlora mandat i viktiga frågor om dina medarbetare upplever att du ändå är på väg bort.

2) Vårda dina kontakter

Du har ett nätverk, troligen större än du tror. Det nätverket kan bestå av personer på din nuvarande arbetsplats om du sköter dina kort rätt. Ett tips är att vara givmild med att dela med dig av dina kontakter för personer som du litar på. Då kommer säkerligen de öppna upp sitt nätverk för dig. Win-win med andra ord.

3) Använd din privata mejl

Dagen du slutar hos din nuvarande arbetsgivare förlorar du din jobbmejl. Därför kan du vinna mycket på att viktiga kontakter (kommande arbetsgivare, rekryterare) har tillgång till din privata mejl innan den dagen. Att lägga till den privata mejlen i ett ”hej då”-utskick räcker inte.

Läs också: 7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

4) Slipa till ditt CV till perfektion

Om det var ett tag sedan du sökte jobb behöver du troligen kolla över ditt cv. Se till att du lyfter fram relevanta erfarenheter, har ett läsvärt personligt brev och att dina referenser är aktuella. Se till att kolla med dina referenser om de fortfarande kan berätta hur du är som chef. Det är även okej att fråga ungefär vad de skulle säga. Du vill ju inte ha någon som referens som pratar ner dig.

5) Rök fredspipa med din arbetsgivare

Även om det funnits problem på din nuvarande arbetsplats kan det finnas många fördelar med att ni skiljs åt som vänner. Din bransch är troligen mindre än du tror och att du på något sätt kommer i kontakt med gamla kolleger är mer sannolikt än osannolikt. En sak du kan göra är att inte bråka om uppsägningstiden ni kommit överens om i kontraktet. Det gör att arbetsgivaren får tid att hitta en ersättare och du hinner avsluta dina projekt. Du kommer tacka dig själv i efterhand om avslutet känns bra för båda parter.

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

zlatan
Karriär

Zlatans krav på klubben: Vill bli chef

Han har redan erövrat fotbollsplanen. Nu berättar Zlatan Ibrahimovic att han en dag vill bli en ledare även utanför planen.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

grooodor
Karriär

7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.
fastkarriar
Karriär

8 säkra tecken på att du kört fast i karriären

Har du en obotlig söndagsångest? Det kan vara ett tecken på att du kört fast i karriären.
jobbframtid
Karriär

Yrkena med bäst jobbmöjligheter

Funderar du på att byta bransch? Då kan det vara värt att kolla in Sacos nya framtidsprognos som listar vilka yrken som har bäst jobbmöjligheter 2023.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden