stilen-2

5 råd för att byta jobb med stil

Det är dags att gå vidare. Men hur lämnar du din nuvarande chefstjänst – utan det skapas onödiga konflikter med arbetsgivaren? Här är 5 råd för att lyckas.

Funderar du på att byta jobb? Då kan det vara bra på att tänka ut hur du vill avsluta din nuvarande anställning. Nu har Forbes undersökt frågan och kommit med 5 bra råd på saker du ska tänka på inför och efter du bytt jobb. Om du vill göra det med stil vill säga.

Här är 5 saker du ska tänka på: 

1) Avslöja inte dina planer

Även om du är övertygad: Ligg lågt med dina planer om att du ska byta arbetsgivare. Speciellt om det är inte helt klart vad du ska göra härnäst. Du kan lätt förlora mandat i viktiga frågor om dina medarbetare upplever att du ändå är på väg bort.

2) Vårda dina kontakter

Du har ett nätverk, troligen större än du tror. Det nätverket kan bestå av personer på din nuvarande arbetsplats om du sköter dina kort rätt. Ett tips är att vara givmild med att dela med dig av dina kontakter för personer som du litar på. Då kommer säkerligen de öppna upp sitt nätverk för dig. Win-win med andra ord.

3) Använd din privata mejl

Dagen du slutar hos din nuvarande arbetsgivare förlorar du din jobbmejl. Därför kan du vinna mycket på att viktiga kontakter (kommande arbetsgivare, rekryterare) har tillgång till din privata mejl innan den dagen. Att lägga till den privata mejlen i ett ”hej då”-utskick räcker inte.

Läs också: 7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

4) Slipa till ditt CV till perfektion

Om det var ett tag sedan du sökte jobb behöver du troligen kolla över ditt cv. Se till att du lyfter fram relevanta erfarenheter, har ett läsvärt personligt brev och att dina referenser är aktuella. Se till att kolla med dina referenser om de fortfarande kan berätta hur du är som chef. Det är även okej att fråga ungefär vad de skulle säga. Du vill ju inte ha någon som referens som pratar ner dig.

5) Rök fredspipa med din arbetsgivare

Även om det funnits problem på din nuvarande arbetsplats kan det finnas många fördelar med att ni skiljs åt som vänner. Din bransch är troligen mindre än du tror och att du på något sätt kommer i kontakt med gamla kolleger är mer sannolikt än osannolikt. En sak du kan göra är att inte bråka om uppsägningstiden ni kommit överens om i kontraktet. Det gör att arbetsgivaren får tid att hitta en ersättare och du hinner avsluta dina projekt. Du kommer tacka dig själv i efterhand om avslutet känns bra för båda parter.

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

handdel
Karriär

Handelsrektorn: "En myt att unga inte vill bli chefer”

Visst vill många unga bli chefer. Men mycket handlar om hur man formulerar uppdraget. Kanske är det dags att omdefiniera chefsrollen?
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
1parlan
Karriär

Framtida Ledare: Alexander Pärleros

Alexander Pärleros är framgångsmaskinen som influerar hundratusentals. 
1anna
Karriär

Framtida Ledare: Anna Lundberg

Anna Lundberg är scouten som blev ledare när hon var 14 år.
tittlar
Karriär

Är din titel verkligen tillräckligt fin?

En uppgraderad yrkestitel kan ge självförtroendet och karriären en skjuts. Men de allt flottare titlarna har även en baksida.
robotena
Karriär

Här är framtidens hetaste branscher

Spännande nyheter!
Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
ljuger
Karriär

Det här ljuger flest jobbsökare om i sitt CV

Har du förstärkt dina erfarenheter i ett CV? Då är du inte ensam, visar en ny rapport. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden