Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

5 ärliga svar som garanterat gör succé på jobbintervjun

Varje jobbintervju innehåller ett par kritiska frågor som kan vara svåra att besvara på stående fot. Men genom viss förberedelse kan du vända dessa frågor till din fördel.

Karriär
Publicerad

Inför en jobbintervju har du säkert fått rådet att komma påläst och förberedd. Att läsa på om företaget du söker jobb hos kan också vara viktigt, inte minst av respekt. Men det viktigaste i intervjun handlar om dig och vad du kan tillföra på företaget.

Amerikanska sajten CIO har sammanställt 5 stycken tuffa frågor som ofta dyker upp på jobbintervjuer och hur du bör svara ärligt på dessa. För även om du vill framställa dig själv i så gott dager som möjligt är en ärlig start viktig – inte minst om du får jobbet.

 1) Vilka är dina svaga sidor?

Klassisk fråga som kan kännas svår. Och det är knappast trovärdigt att svara att du saknar dåliga sidor. Här handlar det att svara ärligt, men konstruktivt. Till exempel: Du tycker det är jobbigt att tala inför andra, men att du jobbar aktivt med frågan för att bli bättre. Det kommer framställa dig som en självmedveten person som vill utvecklas. Bra!

 2) Berätta om en konflikt du drabbats av i jobbsammanhang!

Att en chef ställs inför konflikter är inget konstigt. Kanske var du själv en part eller fick i uppgift att lösa en konflikt mellan medarbetare. Bästa sättet är att måla upp scenariot och hur du gick till väga för att konflikten skulle lösas. Var ärlig, men anonymisera givetvis personerna som var inblandade. Du vill inte hänga ut tidigare medarbetare, speciellt inte om du verkar i en liten bransch.

3) Var ser du dig själv om fem år?

Det kan kännas konstigt att prata om dina drömjobb innan du ens fått det här. Men det här är ett sätt för arbetsgivaren att få grepp om vilka mål och ambitioner du har. Tala från hjärtat, men har du för stora mål kan intervjuaren uppleva dig som orealistisk. Tänk därför på att prata om dina ambitioner inom de närmsta åren.

 4) Varför slutade du på ditt förra jobb? Fick du sparken?

Regel nummer 1: Tala inte illa om tidigare arbetsgivare. Även om det alltid är bra att vara ärligt kan just det framställa dig som oprofessionell. Fokusera i stället på din egen utveckling, vad du lärt dig på ditt tidigare jobb och vad du kan tillföra på det här jobbet om du får det. Det här gäller även om du och din tidigare arbetsgivare skiljdes som ovänner.

 5) Varför finns det luckor i ditt cv?

Nästan alla CV:n innehåller luckor. Det kan vara tid av arbetslöshet, studier eller bara allmän ledighet. Även om det inte är konstigt kan intervjuaren vilja veta vad du gjorde av tiden. Här är det bra att svara så ärligt som möjligt. Fokusera på de aktiviteter som du tror kan komma till nytta om du får jobbet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden