bokken

40 zen-fraser som hjälpa dagens chefer

Gamla visdomar från zen-filosofer kan lära oss mycket om ledarskap och personlig utveckling, menar Tommy Falonius som använt Zen som inspiration i sitt eget ledarskap.

Varför skrev du boken?

”Jag saknade något annorlunda inom ledarskapslitteraturen. Jordnära, floskelfritt, personligt – med lite distans till själva ämnet. Ledarskapets ’eviga sanningar’ presenteras alltid som nyheter. För tusen år sedan brottades ledare med samma dilemman som vi. Deras funderingar är fortfarande relevanta.”

Vad kan zen lära oss?

”Många management- och ledarskapsböcker försöker få oss att förändra de vi är. Zen vill i stället få oss att upptäcka vilka vi är. De insikterna kan vi använda för att växa och utvecklas i vår ledarroll.”

Vilket av de 40 zen-citaten kan hjälpa mig mest i mitt ledarskap?

”I boken finns funderingar och råd för flera delar av ledarskapet. Jag förmedlar tankar som har hjälpt mig att reflektera, att se det viktiga i olika sammanhang och att ibland hitta en oväntad, oprövad väg ut ur ett svårt dilemma eller en låst situation. Ett personligt favoritcitat är ’När du måste gå, bara gå. När du måste sitta, bara sitt. Framför allt, vingla inte’. (Lin-ji, 800-talet).”

Hur kan jag vara både närvarande i stunden och samtidigt jobba mot mål och sätta strategier? 

”Ambitionen att vara förut-seende och beredd på problem som kan uppkomma, är lov-värd – så länge den inte blir överskuggande. Det är aldrig fel att vara mentalt förberedd på förändringar. Men i de flesta verksamheter är det  situationen ’här och nu’ som gäller.”

Hur kan jag använda boken konkret i mitt ledarskap? 

”Boken är en mental verktygslåda för vägledning och inspiration. Zen visar en möjlig väg, sedan är det ditt ansvar att prova och utvärdera den.”

Läs också: Så utvecklar kulturen ditt ledarskap

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

checklist123
Beslutsfattande

Microsofts vd: 3 styrkor – som utmärker en bra ledare

Satya Nadella, vd för Microsoft, har efter 25 år inom mjukvaruföretaget stolpat upp några egenskaper som han tycker utmärker en bra ledare.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
ishtarkronika
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
ledmedkanslor
Beslutsfattande

Förre SVT-chefen: ”Använd känslor – i din ledarstil”

Skapa struktur och frihet i de kreativa processerna, skriver förre SVT-chefen Martin Österdahl. Efter två omgångar med Eurovision delar han sina tankar om att leda kreativa projekt.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

klippaut
Arbetsmiljö

3 trender från veckan du vill ha koll på

Här är tre trender du som chef bör ha koll på när du gör din omvärldsbevakning.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden