passionen
FOTO: Unsplash (montage)

4 nycklar för att behålla chefsglöden

Du har haft ditt chefsjobb – men älskar det fortfarande. I så fall kanske du har receptet för att hålla passionen vid liv. En stor undersökning pekar nu på vilka nycklar som är viktigast för att trivas på en chefsposition.

Att i början trivas på en ny arbetsplats är inte svårt. Många nya arbetsuppgifter som känns spännande, nya relationer och miljöer som gör att du är på tå. Men för varje år som går på chefstjänsten kanske det blir svårare att utmana sig själv.

Nu har Harvard Business Review gjort en stor undersökning bland högre chefer i Nordamerika för att ta reda vad som håller deras passion och gnista vid liv.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Här är faktorerna som var helt avgörande:

1) Jobbar för något större

Syftet med jobbet du gör är viktigare än någonsin, vilket Chef tidigare skrivit om. Därför är det viktigt att du ibland lyfter blicken och ser vad du och dina kollegor gör tillsammans. Vad leder det till? Ett enkelt sätt att ta reda på det är tät kundkontakt. Där får ni ett svar vad ert arbete innebär.

Ett exempel är John Hass, vd på språkträningsföretaget Rosetta. Även om hans primära uppgift är att lära ut språk så är slutmålet att människor ska få en djupare förståelse av andra kulturer och i längden lösa konflikter som i dag består av språkbarriärer.

2) Kopplar från jobbet

Som chef ska du vara närvarande. Men att vara ständigt tillgänglig tar på energin och i slutändan även passionen. Det här löste en HR-chef på IT-företaget Accenture genom att skaffa en mobiltelefon – utan internetkoppling. Numret hade hennes närmsta medarbetare som kunde ringa henne om något akut hände. Det här gjorde att hon fick en bättre balans mellan jobb och fritid.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

3) Har en omvärldskoll

När jobbhögen är stor är det lätt att gräva ner sig och få lätt tunnelseende. Men i undersökningen uppgav chefer med passionen kvar att det är viktigt att se saker från sidan ibland. Genom att ha koll på omvärlden ser du saker som kan påverka ditt företag. Det i sin tur gör allting mer spännande och betydelsefullt vilket kan öka passionen för chefsjobbet.

4) Servar de anställda

Vad är chefens viktigaste roll? Enligt toppchefer på globala företag som Ernest & Young och McDonalds är det viktigaste att stötta medarbetarna till att göra ett bra jobb. Genom att coacha och föra vidare din erfarenhet delar du med dig av kunskap vilket är härlig känsla.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Relaterade artiklar

motiveratt
Motivation

5 nycklar för att motivera medarbetare

Vi byter jobb som aldrig förr. Som chef finns det saker du kan göra för att motivera personalen att stanna. Nu visar en ny undersökning vad som är allra viktigast.
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
jobs-2
Motivation

Frågan Steve Jobs ställde sig varje dag

En fråga kan göra att du stannar upp varje morgon – och får ut mer av dagen. Här är tekniken som Steve Jobs använde sig av.
elina
00:41 min
Motivation

”Jag följde min passion”

Video + Text

Hennes startup, preventivmedelsappen Natural Cycles, värderas till över miljarden och har precis fått nytt riskkapital. Men resan, som började på partikelfysiklaboratoriet Cern, har varit kantad av motgångar. ”Förra hösten pratade vi om när, inte om, vi skulle ge upp”, säger Elina Berglund.

distans-2
Beslutsfattande

5 egenskaper bra chefer på distans har

Allt fler vill eller måste jobba på distans. Därför ställer det nya krav på chefer att leda sina medarbetare – trots att man sitter långt ifrån varandra. Här är 5 knep för att lyckas.
original-2
Motivation

Expert: Så fixar du WOW!-faktor på julfesten

Julen står runt hörnet – och kanske en fest för medarbetarna. Men vad ska du tänka på för att fixa tillställningen alla pratar om i flera år? Här är 7 tips för att skapa en oförglömlig kväll – även med en snäv budget.

butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
hulla
Motivation

3 anställda du måste lyfta fram som chef

Han rankas som en av världens bästa företagsledare. Nu avslöjar David Novak, utsedd till ”Årets vd” i USA, vilka tre typer av medarbetare du som chef måste lyfta fram extra mycket.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden