passionen
FOTO: Unsplash (montage)

4 nycklar för att behålla chefsglöden

Du har haft ditt chefsjobb – men älskar det fortfarande. I så fall kanske du har receptet för att hålla passionen vid liv. En stor undersökning pekar nu på vilka nycklar som är viktigast för att trivas på en chefsposition.

Att i början trivas på en ny arbetsplats är inte svårt. Många nya arbetsuppgifter som känns spännande, nya relationer och miljöer som gör att du är på tå. Men för varje år som går på chefstjänsten kanske det blir svårare att utmana sig själv.

Nu har Harvard Business Review gjort en stor undersökning bland högre chefer i Nordamerika för att ta reda vad som håller deras passion och gnista vid liv.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Här är faktorerna som var helt avgörande:

1) Jobbar för något större

Syftet med jobbet du gör är viktigare än någonsin, vilket Chef tidigare skrivit om. Därför är det viktigt att du ibland lyfter blicken och ser vad du och dina kollegor gör tillsammans. Vad leder det till? Ett enkelt sätt att ta reda på det är tät kundkontakt. Där får ni ett svar vad ert arbete innebär.

Ett exempel är John Hass, vd på språkträningsföretaget Rosetta. Även om hans primära uppgift är att lära ut språk så är slutmålet att människor ska få en djupare förståelse av andra kulturer och i längden lösa konflikter som i dag består av språkbarriärer.

2) Kopplar från jobbet

Som chef ska du vara närvarande. Men att vara ständigt tillgänglig tar på energin och i slutändan även passionen. Det här löste en HR-chef på IT-företaget Accenture genom att skaffa en mobiltelefon – utan internetkoppling. Numret hade hennes närmsta medarbetare som kunde ringa henne om något akut hände. Det här gjorde att hon fick en bättre balans mellan jobb och fritid.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

3) Har en omvärldskoll

När jobbhögen är stor är det lätt att gräva ner sig och få lätt tunnelseende. Men i undersökningen uppgav chefer med passionen kvar att det är viktigt att se saker från sidan ibland. Genom att ha koll på omvärlden ser du saker som kan påverka ditt företag. Det i sin tur gör allting mer spännande och betydelsefullt vilket kan öka passionen för chefsjobbet.

4) Servar de anställda

Vad är chefens viktigaste roll? Enligt toppchefer på globala företag som Ernest & Young och McDonalds är det viktigaste att stötta medarbetarna till att göra ett bra jobb. Genom att coacha och föra vidare din erfarenhet delar du med dig av kunskap vilket är härlig känsla.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Relaterade artiklar

bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

sommarene
Motivation

Följ en enda regel – och rivstarta jobbhösten

En överfylld mejlkorg, nya projekt och målsättningar. För att du ska kunna komma igång efter semestern kan en ”att göra”-lista vara bra. Genom att följa 1-3-5–regeln kan du dessutom prioritera bättre.
jobb-2
Motivation

Hitta motivationen efter semestern – 11 tips

Första tiden på jobbet efter semestern kan kännas tung – även för de som i normala fall älskar sitt jobb. Här är några tips för att få motivationen tillbaka. Både på kort och lång sikt.
petter_stordalen_almedalen
Hållbarhet

11 lärdomar från Stordalens succésamtal

TV + Text. 300 personer i en knökfull lokal – och 500 till utanför som förgäves väntade på att få komma in. Alla kom för att höra Petter Stordalen, Almedalens okrönte kung, i ett inspirerande samtal med Cissi Elwin på Chefs scen. Se samtalet i sin helhet här.

festkvall
Motivation

Expert: Så fixar du WOW!-faktor på sommarfesten

Sommaren står runt hörnet – och kanske en fest för medarbetarna. Men vad ska du tänka på för att fixa tillställningen alla pratar om i flera år? Här är 7 tips för att skapa en oförglömlig kväll – även med en snäv budget.

sommarp1
Motivation

Sommarvärdarna du inte får missa – som chef!

Sveriges mäktigaste miljöperson – och vd. Johan Kuylenstierna är en av årets värdar att se fram emot i Sommar P1. Här är hela listan på program du inte får missa som chef.
stol-hav-sommar-metoder-kommunicera-2
Motivation

7 tips: Så styr du upp "före semestern"-stressen

Snart semester. Har du kvar ett berg med jobb? Lugn! Här är de bästa tipsen för att hinna med allt innan sommaren.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden