josea

3 tips: Så bygger du nätverk – på jobbet

Att som chef bygga nätverk är viktigt. Men hur gör man utan att kliva en högre chef på tårna? Chefs ledarskapsexpert ger 3 tips.

FRÅGA: Ett av de karriärtips jag har fått är att bygga relation med min chefs chef, för att denna person har stort, för att inte säga större, inflytande på min framtida karriär än min närmaste chef.

Men det känns rätt knepigt eftersom jag är rädd att min chef ska känna sig trampad på tårna, eller uppfatta det som att jag går bakom hennes rygg.

Hur jag gör detta på ett för alla smidigt sätt?

/Natalia

SVAR: Att skapa ett väl utvecklat nätverk är en gemensam nämnare för alla framgångsrika chefer. Självklart ska du nätverka med chefens chef. Men din fråga sätter fingret på en viktig aspekt när det gäller att utveckla sitt nätverk. En osäker chef skulle kunna känna sig åsidosatt om medarbetaren gick ”över” denna. Samtidigt skulle en trygg chef inte alls reagera på det. Så var har du din egen chef?

Här är några tips på vägen:

1) Ärlighet varar längst

Jag tänker att du ska inviga din nuvarande chef i dina ambitioner och berätta att du kommer att stärka ditt nätverk, bland annat genom dennes chef. Du ska alltså inte fråga. Du ska berätta, ärligt och öppet hur du tänker. Bli inte förvånad om du får oväntad hjälp på vägen.

2) Ta upp din osäkerhet

Att vara ”rädd” för att ens egen chef ska reagera på dina ambitioner är en varningsklocka. Kanske det är dags att byta chef? När du tar initiativet att ta upp det här med din chef, handlar det faktiskt om att vara modig och tydlig i sitt ledarskap. Du kommer att hamna i liknande situationer under din karriär. Ta ”chefen” vid hornen och lyft dina tankar.

3) Ha koll på beroenden

Slarva inte med ditt nätverk. Gör en lista på viktiga resurser för din karriär och ansträng dig att identifiera deras beroenden mellan varandra. Vem vet; din nuvarande chef kanske till och med uppskattar att du knyter kontakter längre ut i organisationen. (Beroenden = Vad vinner person a på att jag har kontakt med person b?)

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

Läs också: "Hög lön – eller ska jag ta drömjobbet?"

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ledaree
Experterna

50+ och vill vässa ditt ledarskap? Så gör du

Chefs expert i ledarskap Alexander Holmberg guidar en erfaren chef i hur man kan vässa sitt ledarskap.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
lonen-3
Experterna

Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan "vilken lön har du idag?" enligt Chefs expert i lönesättning.
petraa
01:00 min
Petra Brask

”Hur slutar jag helgjobba?”

Video Har du svårt att släppa ditt arbete på helg och ledigheter? Du är inte ensam. Nu ger Chefs expert i effektivitet Petra Brask 5 tips för en mer rofylld fritid. 
hosthost
Experterna

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexpertens 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.
Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
expert-2
Experterna

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden