josea

3 tips: Så bygger du nätverk – på jobbet

Att som chef bygga nätverk är viktigt. Men hur gör man utan att kliva en högre chef på tårna? Chefs ledarskapsexpert ger 3 tips.

FRÅGA: Ett av de karriärtips jag har fått är att bygga relation med min chefs chef, för att denna person har stort, för att inte säga större, inflytande på min framtida karriär än min närmaste chef.

Men det känns rätt knepigt eftersom jag är rädd att min chef ska känna sig trampad på tårna, eller uppfatta det som att jag går bakom hennes rygg.

Hur jag gör detta på ett för alla smidigt sätt?

/Natalia

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

SVAR: Att skapa ett väl utvecklat nätverk är en gemensam nämnare för alla framgångsrika chefer. Självklart ska du nätverka med chefens chef. Men din fråga sätter fingret på en viktig aspekt när det gäller att utveckla sitt nätverk. En osäker chef skulle kunna känna sig åsidosatt om medarbetaren gick ”över” denna. Samtidigt skulle en trygg chef inte alls reagera på det. Så var har du din egen chef?

Här är några tips på vägen:

1) Ärlighet varar längst

Jag tänker att du ska inviga din nuvarande chef i dina ambitioner och berätta att du kommer att stärka ditt nätverk, bland annat genom dennes chef. Du ska alltså inte fråga. Du ska berätta, ärligt och öppet hur du tänker. Bli inte förvånad om du får oväntad hjälp på vägen.

2) Ta upp din osäkerhet

Att vara ”rädd” för att ens egen chef ska reagera på dina ambitioner är en varningsklocka. Kanske det är dags att byta chef? När du tar initiativet att ta upp det här med din chef, handlar det faktiskt om att vara modig och tydlig i sitt ledarskap. Du kommer att hamna i liknande situationer under din karriär. Ta ”chefen” vid hornen och lyft dina tankar.

3) Ha koll på beroenden

Slarva inte med ditt nätverk. Gör en lista på viktiga resurser för din karriär och ansträng dig att identifiera deras beroenden mellan varandra. Vem vet; din nuvarande chef kanske till och med uppskattar att du knyter kontakter längre ut i organisationen. (Beroenden = Vad vinner person a på att jag har kontakt med person b?)

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

Relaterade artiklar

adasdasaa
Experterna

”Hög lön – eller ta drömjobbet?”

Hög lön eller ta drömjobbet – med betydligt lägre lön? Det dilemmat står chefen Pierre inför, som nu får hjälp av Chefs expert.

feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
harskare
Experterna

”Min medarbetare undergräver min auktoritet”

Chefen Susanne känner sig tillplattad av en av sina medarbetare. Hon undrar hur hon ska hantera härskartekniker. Läs expertens svar!
fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

splittrad
Experterna

"Anställd driver eget – och är splittrad"

En anställd som – förutom sitt ordinarie jobb – driver enskild firma är inte ovanligt. Men vad gör en chef när personen blir splittrad av det? Nu svarar Chefs expert, stjärnadvokaten Fredrik Dahl, på frågan.

utbildning-3
Experterna

FRÅGA: Är redan chef – värt att utbilda sig?

Maria har jobbat sig upp till en chefsposition – utan utbildning. Men hon lider av bildningskomplex och frågar Experterna om det är värt att skaffa en ordentlig utbildning.
bluff
Experterna

Chef vittnar: ”Hjälp! Känner mig som en bluff”

En förskolechef har vänt sig till Experterna för att han känner sig som en bluff. Nu får han hjälp med det psykologerna kallar för bluffsyndrom.
cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden