radda

3 situationer som skrämmer medarbetare

Många är rädda på jobbet. Både chefer och medarbetare. Här är 3 vanliga situationer på jobbet som kan skrämma personer till att inte kunna göra sitt jobb fullt ut.

Genom att stötta dina medarbetare kan du fördubbla deras trivsel. Du vinner även deras tillit och respekt vilket i sin tur ger bättre resultat, visar forskning Chef skrivit om. Men vilka situationer kan få motsatt effekt? Vd:n Vanessa Nornberg har på Inc.com listat upp tre situationer som kan skrämma medarbetare – och gör att de får ont i magen av att gå till jobbet.

”Rädsla stoppar även den bästa medarbetaren från att nå sin fulla potential”, säger Vanessa Nornberg.

Här är hela listan:

1) Klarar inte av sina arbetsuppgifter

”Alla jag möter är rädda för att känna sig inkompetenta. Känslan gör att vi känner oss dumma och tar förhastade, kortsiktiga beslut. Därför ser jag till att nyanställda grundligt får lära sig sitt jobb steg för steg. Vi visar och upprepar till medarbetaren bemästrar uppgifterna och känner sig trygg med det”.

2) Vågar inte fråga om hjälp

”En medarbetare inte känner att hen kan fråga om hjälp kommer försöka gömma kunskapsluckor. Om det är i samband med kundkontakt eller affärsmöjlighet kan situationen få allvarliga konsekvenser för hela organisationen”, skriver Vanessa Nornberg.

”Vi har alla tillkortakommanden och att inte kunna erkänna dessa skadar hela affären. Därför vill jag uppmuntra mina anställda att inte bara fråga oss chefer utan även kolleger. Det gör vi genom att redan i utbildningen involvera problemlösning där du behöver ta hjälp av andra för att kunna lösa uppgiften”.

3) Vågar inte göra misstag

”En medarbetare som är rädd för att göra misstag gör heller ingenting fantastiskt. För att mina medarbetare ska bli bra måste jag som chef även ge tillåtelse till att den kan göra misstag. Därför försöker jag visa att det är bättre att ta ett dåligt beslut än att inte ta något beslut alls. Genom att bara sticka en fot utanför dörren kommer du inte ut, för att ta en liknelse”.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

metoo
Arbetsmiljö

Chefens 5 vanligaste metoo-missar

Osäkerheten kring metoo-frågan är stor hos svenska chefer. Så stor att en del av jämställdhetsexperten Johanna Lundins kunder hellre vill träffas ”på stan” än på arbetsplatsen. ”De skäms för sin osäkerhet att hantera situationer som uppkommit på grund av metoo.”
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
fel
Arbetsmiljö

8 saker aldrig du ska göra mot en medarbetare

Att du inte ska stjäla andras idéer är en oskriven regel på arbetsplatser. Här är 8 andra saker du aldrig ska göra mot en medarbetare om du vill behålla deras förtroende.
mobbing
Arbetsmiljö

Psykologen: ”Så upptäcker du mobbning på jobbet”

Många chefer är ensamma och oerfarna när det gäller att hantera kränkningar och mobbning. Psykologen Jehoshua Kaufman vill stötta dem med konkreta råd och inspiration.
kontor-2
Arbetsmiljö

Så ser Apples nya miljardkontor ut

Drömmer du om en ny kontorsmiljö? Då kan Apple Park – teknikföretagets nya kontorsbyggnad i Kalifornien – fungera som inspiration. Men smakar det så kostar det.

vanlighet
Arbetsmiljö

Stressforskaren: Vänlighet på jobbet minskar stress

Hövlighet kan minska stress och sjukfrånvaron på jobbet, enligt en studie.
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
girl-863686_1280-2
Arbetsmiljö

Krisexperten: Här är chefens vanligaste misstag

Vid en krissituation ska chefen vara ett stöd för medarbetarna. Men vad ska du egentligen göra som chef? Och vilka är de vanligaste misstagen?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden