radda

3 situationer som skrämmer medarbetare

Många är rädda på jobbet. Både chefer och medarbetare. Här är 3 vanliga situationer på jobbet som kan skrämma personer till att inte kunna göra sitt jobb fullt ut.

Genom att stötta dina medarbetare kan du fördubbla deras trivsel. Du vinner även deras tillit och respekt vilket i sin tur ger bättre resultat, visar forskning Chef skrivit om. Men vilka situationer kan få motsatt effekt? Vd:n Vanessa Nornberg har på Inc.com listat upp tre situationer som kan skrämma medarbetare – och gör att de får ont i magen av att gå till jobbet.

”Rädsla stoppar även den bästa medarbetaren från att nå sin fulla potential”, säger Vanessa Nornberg.

Här är hela listan:

1) Klarar inte av sina arbetsuppgifter

”Alla jag möter är rädda för att känna sig inkompetenta. Känslan gör att vi känner oss dumma och tar förhastade, kortsiktiga beslut. Därför ser jag till att nyanställda grundligt får lära sig sitt jobb steg för steg. Vi visar och upprepar till medarbetaren bemästrar uppgifterna och känner sig trygg med det”.

2) Vågar inte fråga om hjälp

”En medarbetare inte känner att hen kan fråga om hjälp kommer försöka gömma kunskapsluckor. Om det är i samband med kundkontakt eller affärsmöjlighet kan situationen få allvarliga konsekvenser för hela organisationen”, skriver Vanessa Nornberg.

”Vi har alla tillkortakommanden och att inte kunna erkänna dessa skadar hela affären. Därför vill jag uppmuntra mina anställda att inte bara fråga oss chefer utan även kolleger. Det gör vi genom att redan i utbildningen involvera problemlösning där du behöver ta hjälp av andra för att kunna lösa uppgiften”.

3) Vågar inte göra misstag

”En medarbetare som är rädd för att göra misstag gör heller ingenting fantastiskt. För att mina medarbetare ska bli bra måste jag som chef även ge tillåtelse till att den kan göra misstag. Därför försöker jag visa att det är bättre att ta ett dåligt beslut än att inte ta något beslut alls. Genom att bara sticka en fot utanför dörren kommer du inte ut, för att ta en liknelse”.

Läs också: Undersökning: Chefer är rädda på jobbet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

illus1
Arbetsmiljö

Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

Avskaffa kontoren! Framtidens medarbetare jobbar hemifrån, hävdas i en stor studie som påvisar kraftiga effektivitetsvinster med distansarbete.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

frustrerade
Arbetsmiljö

Chocksiffran: Så många svenskar är frustrerade – på jobbet

Har du dunkat näven i bordet när kaffemaskinen är trasig eller ert IT-system brakar samman? Du är inte ensam. En färsk undersökning visar nämligen att en stor majoritet kontorsarbetare är väldigt frustrerade.
alkoholaa
Arbetsmiljö

Därför nobbar SVT alkohol på julbordet

Snart är det dags för julbord runt om på svenska arbetsplatser. Men på SVT har man valt att spola kröken och säger nej till alkohol på jullunchen.

chefarg
Arbetsmiljö

Hon får 3,2 miljoner – för att stoppa ilskna chefer

Ilsken chef – något man skrattar bort med en klackspark eller faktiskt farligt för hälsan? Studier pekar på det senare. Och snart kanske vi vet hur chefen ska förhindra sina känsloutbrott.

digi-2
Arbetsmiljö

Så kan chefen minska den digitala stressen

Fler än sex av tio chefer blir stressade och frustrerade av nya digitala verktyg på jobbet, enligt en ny Sifoundersökning. Men lösningen kan vara närmare än de tror. Här är generalfelet många gör när de ska ställa om.

hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

chefnallen
Arbetsmiljö

Så blir du snäll och lönsam som chef

Forskningen talar sitt tydliga språk: Det snälla ledarskapet lönar sig. Emma Seppälä, doktor i psykologi och aktuell med boken The happiness track, och professor Kim Cameron, ger dig här fyra nycklar till hur du som chef skapar en positiv företagskultur.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden