radda

3 situationer som skrämmer medarbetare

Många är rädda på jobbet. Både chefer och medarbetare. Här är 3 vanliga situationer på jobbet som kan skrämma personer till att inte kunna göra sitt jobb fullt ut.

Genom att stötta dina medarbetare kan du fördubbla deras trivsel. Du vinner även deras tillit och respekt vilket i sin tur ger bättre resultat, visar forskning Chef skrivit om. Men vilka situationer kan få motsatt effekt? Vd:n Vanessa Nornberg har på Inc.com listat upp tre situationer som kan skrämma medarbetare – och gör att de får ont i magen av att gå till jobbet.

”Rädsla stoppar även den bästa medarbetaren från att nå sin fulla potential”, säger Vanessa Nornberg.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Här är hela listan:

1) Klarar inte av sina arbetsuppgifter

”Alla jag möter är rädda för att känna sig inkompetenta. Känslan gör att vi känner oss dumma och tar förhastade, kortsiktiga beslut. Därför ser jag till att nyanställda grundligt får lära sig sitt jobb steg för steg. Vi visar och upprepar till medarbetaren bemästrar uppgifterna och känner sig trygg med det”.

2) Vågar inte fråga om hjälp

”En medarbetare inte känner att hen kan fråga om hjälp kommer försöka gömma kunskapsluckor. Om det är i samband med kundkontakt eller affärsmöjlighet kan situationen få allvarliga konsekvenser för hela organisationen”, skriver Vanessa Nornberg.

”Vi har alla tillkortakommanden och att inte kunna erkänna dessa skadar hela affären. Därför vill jag uppmuntra mina anställda att inte bara fråga oss chefer utan även kolleger. Det gör vi genom att redan i utbildningen involvera problemlösning där du behöver ta hjälp av andra för att kunna lösa uppgiften”.

3) Vågar inte göra misstag

”En medarbetare som är rädd för att göra misstag gör heller ingenting fantastiskt. För att mina medarbetare ska bli bra måste jag som chef även ge tillåtelse till att den kan göra misstag. Därför försöker jag visa att det är bättre att ta ett dåligt beslut än att inte ta något beslut alls. Genom att bara sticka en fot utanför dörren kommer du inte ut, för att ta en liknelse”.

Relaterade artiklar

tam-2
Arbetsmiljö

Tillit till chefen stoppar stress

Stora förändringar på jobbet kan leda till stress och oro. Därför blir förtroendet för chefen extra viktigt, visar en avhandling.

feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
spotify-2
Arbetsmiljö

Spotify: Nu skrotar vi helgdagar

Är julen inte så viktig för dig? Då kan du i stället vara ledig en annan helgdag – om du jobbar på Spotify. Eftersom det finns 90 nationaliteter i företaget tror Spotify på större flexibilitet.

sorg
Arbetsmiljö

Första Hjälpen-kit vid sorg för chefer

Ensjukvårdslåda med plåster och bandage finns nog på alla arbetsplatser. Nu kommer en version vid sorg.
klader
Arbetsmiljö

7 klädesplagg du ska undvika

Du vägrar att införa en klädpolicy på jobbet. Men samtidigt dyker medarbetare upp i flipflops eller trasiga jeans. Så här ska du tackla problemet, enligt affärsajten Forbes.

nyttaaa
Arbetsmiljö

7 tillfällen du ska säga upp dig – första dagen

Efter en tid av intervjuer och jobbansökningar – nu ska du äntligen börja ditt nya jobb. Men det finns tillfällen då det redan första dagen händer saker du inte ska behöva acceptera som nyanställd.
allbright
Arbetsmiljö

Allbrights vd: ”Alltför vanligt i näringslivet”

Över 20 000 inlägg på Twitter. Många har vittnat om sexuella trakasserier i kampanjen #MeToo. Men hur ser det på svenska arbetsplatser? Det är skrämmande vanligt, enligt stiftelsen Allbright.

lb16397
Arbetsmiljö

HR-experten: ”Lägg inte locket på”

En medarbetare blir anklagad för sexuella trakasserier. Hur agerar du som chef? Här är HR-expertens främsta tips.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden