radda

3 situationer som skrämmer medarbetare

Många är rädda på jobbet. Både chefer och medarbetare. Här är 3 vanliga situationer på jobbet som kan skrämma personer till att inte kunna göra sitt jobb fullt ut.

Genom att stötta dina medarbetare kan du fördubbla deras trivsel. Du vinner även deras tillit och respekt vilket i sin tur ger bättre resultat, visar forskning Chef skrivit om. Men vilka situationer kan få motsatt effekt? Vd:n Vanessa Nornberg har på Inc.com listat upp tre situationer som kan skrämma medarbetare – och gör att de får ont i magen av att gå till jobbet.

”Rädsla stoppar även den bästa medarbetaren från att nå sin fulla potential”, säger Vanessa Nornberg.

Här är hela listan:

1) Klarar inte av sina arbetsuppgifter

”Alla jag möter är rädda för att känna sig inkompetenta. Känslan gör att vi känner oss dumma och tar förhastade, kortsiktiga beslut. Därför ser jag till att nyanställda grundligt får lära sig sitt jobb steg för steg. Vi visar och upprepar till medarbetaren bemästrar uppgifterna och känner sig trygg med det”.

2) Vågar inte fråga om hjälp

”En medarbetare inte känner att hen kan fråga om hjälp kommer försöka gömma kunskapsluckor. Om det är i samband med kundkontakt eller affärsmöjlighet kan situationen få allvarliga konsekvenser för hela organisationen”, skriver Vanessa Nornberg.

”Vi har alla tillkortakommanden och att inte kunna erkänna dessa skadar hela affären. Därför vill jag uppmuntra mina anställda att inte bara fråga oss chefer utan även kolleger. Det gör vi genom att redan i utbildningen involvera problemlösning där du behöver ta hjälp av andra för att kunna lösa uppgiften”.

3) Vågar inte göra misstag

”En medarbetare som är rädd för att göra misstag gör heller ingenting fantastiskt. För att mina medarbetare ska bli bra måste jag som chef även ge tillåtelse till att den kan göra misstag. Därför försöker jag visa att det är bättre att ta ett dåligt beslut än att inte ta något beslut alls. Genom att bara sticka en fot utanför dörren kommer du inte ut, för att ta en liknelse”.

Läs också: Undersökning: Chefer är rädda på jobbet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges VM-premiär

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till ett VM i fotboll för herrar. Men premiärmatchen spelas klockan 14 på måndag – vilket kan ställa till det för många.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
sommarchill
Arbetsmiljö

7 tips: Här är knepet för att stressa ner – innan semestern

Semester och en efterlängtad ledighet. Så här gör du för att varva ner i tid och undvika stress under sommaren.
skrivbord-3
02:31 min
Arbetsmiljö

Aktivitetsbaserade kontor – så här påverkas personalen

Video + Text Arbetsplatser utan fasta skrivbord är trendigt. Men hur påverkar det medarbetarna? Ny forskning visar hur olika grupper reagerar på förändringen.
stressaa
Arbetsmiljö

Sju signaler på för hög arbetsbelastning

Har en medarbetare börjat slarva med leveranserna? Det kan vara ett tecken på för hög arbetsbelastning. Här är några råd för det förebyggande arbetet när det gäller ohälsosam arbetsbelastning – något chefen måste kunna enligt arbetsmiljöföreskrifterna.
svenskchef
Arbetsmiljö

7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige

Kaffe på förmiddagen eller att stå vid skrivbordet. Det är kanske självklarheter för dig – men kanske inte för nyinflyttade. Här är 7 saker du inte ska säga.

Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
bilddd
Arbetsmiljö

Var tredje svensk avskyr att prata politik på jobbet

Drar du dig för att prata politik i lunchrummet? Du är inte ensam. Var tredje person avskyr nämligen när det samtalsämnet kommer upp, visar en ny undersökning.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden