radda

3 situationer som skrämmer medarbetare

Många är rädda på jobbet. Både chefer och medarbetare. Här är 3 vanliga situationer på jobbet som kan skrämma personer till att inte kunna göra sitt jobb fullt ut.

Genom att stötta dina medarbetare kan du fördubbla deras trivsel. Du vinner även deras tillit och respekt vilket i sin tur ger bättre resultat, visar forskning Chef skrivit om. Men vilka situationer kan få motsatt effekt? Vd:n Vanessa Nornberg har på Inc.com listat upp tre situationer som kan skrämma medarbetare – och gör att de får ont i magen av att gå till jobbet.

”Rädsla stoppar även den bästa medarbetaren från att nå sin fulla potential”, säger Vanessa Nornberg.

Här är hela listan:

1) Klarar inte av sina arbetsuppgifter

”Alla jag möter är rädda för att känna sig inkompetenta. Känslan gör att vi känner oss dumma och tar förhastade, kortsiktiga beslut. Därför ser jag till att nyanställda grundligt får lära sig sitt jobb steg för steg. Vi visar och upprepar till medarbetaren bemästrar uppgifterna och känner sig trygg med det”.

2) Vågar inte fråga om hjälp

”En medarbetare inte känner att hen kan fråga om hjälp kommer försöka gömma kunskapsluckor. Om det är i samband med kundkontakt eller affärsmöjlighet kan situationen få allvarliga konsekvenser för hela organisationen”, skriver Vanessa Nornberg.

”Vi har alla tillkortakommanden och att inte kunna erkänna dessa skadar hela affären. Därför vill jag uppmuntra mina anställda att inte bara fråga oss chefer utan även kolleger. Det gör vi genom att redan i utbildningen involvera problemlösning där du behöver ta hjälp av andra för att kunna lösa uppgiften”.

3) Vågar inte göra misstag

”En medarbetare som är rädd för att göra misstag gör heller ingenting fantastiskt. För att mina medarbetare ska bli bra måste jag som chef även ge tillåtelse till att den kan göra misstag. Därför försöker jag visa att det är bättre att ta ett dåligt beslut än att inte ta något beslut alls. Genom att bara sticka en fot utanför dörren kommer du inte ut, för att ta en liknelse”.

Läs också: Undersökning: Chefer är rädda på jobbet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
haller
Arbetsmiljö

Så orkar en chef i längden – 8 punkter

Döm inte dig själv, var din egen bästa kompis och lyssna på signaler från din kropp. Det är nycklarna för att orka i längden som chef, visar ny forskning.

stresscheif
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
avhopp
Arbetsmiljö

Så tuff är chefernas vardag – kan leda till stora avhopp

Tuff tidspress, hög arbetsbelastning – och många medarbetare under sig. Vardagen för en chef inom vård och omsorg har nu granskats av Arbetsmiljöverket.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden