nordiska-chefer
FOTO: Unsplash (montage)

3 säkra tecken: Då är du en skandinavisk chef

Ett ledarskap som är unikt för Skandinavium – finns det? Jo, i alla fall enligt en ny undersökning från Ledarna. Den pekar ut tre tydliga kännetecken för en nordisk chef.

Det finns många likheter mellan Sverige, Norge och Danmark. Den geografiska närheten gör att det finns gemensamma nämnare i språk och kultur. Men hur ser det ut i ledarskapet?

Nu har chefsorganisationen Ledarna intervjuat 1 559 ledare i de tre länderna för att ta reda på om det finns en skandinavisk ledarstil. Och det gör det, visar undersökningen.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Här är 3 kännetecken på ledarskapet:

  • Involverar medarbetarna i besluten
  • Kort avstånd mellan medarbetare och chef
  • Medarbetarna har frihet – under ansvar

En bidragande till det ledarskapet, enligt Ledarna, är att chefer inte längre kan peka med hela handen. Växlingen från industri- till tjänstesamhälle gör att medarbetarna måste motiveras och samarbete är på arbetsplatserna är viktigare än någonsin.

Vad skiljer ländernas ledare åt då?

I Danmark tror man mer på delegering och att medarbetarna måste vara självständiga. I Norge lägger ledarna stora resurser på stor trivsel för medarbetarna. I Sverige gillar ledarna att coacha och att arbeta med relationer.

”Jag tror att det skandinaviska ledarskapet är framtidens ledarskap eftersom medarbetarna i våra organisationer blir alltmer kvalificerade och välutbildade”, säger Ledarnas ordförande Annika Elias till tidningen Arbetsliv.

Relaterade artiklar

ledare-3
Beslutsfattande

Så hanterar du tristess som chef

Svår tristess på jobbet påverkar inte bara individen. Det kan leda till allvarliga konsekvenser för företaget. Här är 4 knep hur du som chef hanterar tristess på arbetsplatsen.

annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

malin
Beslutsfattande

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hjälporganisationens chef har landat internationellt pris.

ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

toppcheferna
Beslutsfattande

5 superchefer avslöjar: Våra mötesknep

Över hälften av alla svenska chefer går på för många möten. De är dessutom väldigt ineffektiva, visar Chefs nya undersökning. Nu avslöjar 5 kända vd:s sina knep – för att hålla bättre möten med sina anställda.
rymdchef
Beslutsfattande

4 trendiga tecken på bra ledarskap

Som chef måste du hela tiden utveckla dig själv för att vara en bra ledare. Här är 4 tecken – som är extra trendiga – på att du är på god väg.
smartabeslut
Beslutsfattande

4 tips: Så tar du smartare beslut – med din grupp

”Ju fler kockar desto sämre soppa” är ett negativt talesätt. Men faktum är att du som chef kan vinna mycket på att inkludera fler i viktiga beslut. Här är 4 sätt för att lyckas.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden