hulla

3 anställda du måste lyfta fram som chef

Han rankas som en av världens bästa företagsledare. Nu avslöjar David Novak, utsedd till ”Årets vd” i USA, vilka tre typer av medarbetare du som chef måste lyfta fram extra mycket.

Priserna har haglat över David Novak de senaste åren. Han har bland annat blivit utsedd till ”Årets vd” samt till en av världens 30 bästa företagsledare. Utmärkelserna kom när han var vd för den globala restaurangkedjan Yum. Men vad är framgångsfaktorn?

Nu avslöjar han i en intervju med Forbes att det är en personlighetstyp som alla arbetsplatser behöver. När David Novak tidigare i sin karriär jobbade för läskedryckföretaget Pepsi åkte han runt till olika anläggningar i USA och kom då i kontakt med en anställd som hette ”Bob”.

”Jag frågade vad de hade lärt sig och hur. Då pratade alla i teamet om den här Bob. En anställd sa att Bob hade lärt dem mer på fyra timmar än de tidigare lärt sig på fyra dagar”, säger David Novak.

”Alla pratade i kör på varandra om hur bra Bob var!”.

Längst bort vid bordet såg David Novak då en man som satt och snyftade. Snabbt förstod han att det var ”Bob” som satt där. Det visade sig att han hade jobbat för företaget i nästan 50 år, men först nu fått höra hur kollegerna uppfattade honom.

”För första gången kände han sig uppskattad. Efter det insåg jag att ingen ska behöva känna så. Vi måste se kraften i att ge varandra erkännanden”.

Det här har David Novak tagit med sig i sitt ledarskap och tänker på det när han ska bygga framgångsrika team. I intervjun med Forbes delar han även med sig av 3 personlighetstyper du som chef ska lyfta fram lite extra.

1) De som ger allt

Nej, ibland går det inte att nå målen. Men som chef kan du kräva att medarbetarna gör sitt bästa. De som verkligen ger allt ska uppskattas för sin insats.

2) De som når sina mål

Här pratar vi inte bara årsmål. Som chef måste du sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål för att motivera dina medarbetare. Se till att sätta upp mål som går att nås varje dag, vecka, månad och år. Belöna sedan dessa insatser.

3) De som når en milstolpe

Vi är på våra jobb minst åtta timmar om dag. Därför är det viktigt att fira när en medarbetare eller teamet når en milstolpe. Ös på med beröm. Det är viktigt att de ska orka hämta ny kraft och att det ska finnas en framåtrörelse. Passa på att som chef fira denna milstolpe med teamet – delad glädje är dubbel glädje.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

nystart
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i vår

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Alla vinnare på Chefgalan 2018
Mångfald

Här är de: Sveriges 7 bästa chefer

Under Chefgalan på Grand Hotel den 8 mars 2018 delades priser ut till landets bästa chefer. Här är alla vinnare i respektive kategori. Stort grattis! 
Amanda Lundeteg och Michaëla Berglund (collage)
Mångfald

Amanda Lundeteg: ”Hennes fråga chockade mig”

Amanda Lundeteg, vd på Allbright, gick från att vara praktikant till vd på ett år. Stödet från en kvinnlig chef gjorde hela skillnaden.
linda1
Mångfald

Linda Waxin: ”Hennes tro blev avgörande”

Rätt chef blev nyckeln till utveckling för Linda Waxins stjärnkarriär i pr-branschen. ”Hon visade hur man kan växa megasnabbt, med stöd och tillit från en ledare.”
cilla-2
Mångfald

Cilla Benkö: "Kerstin valde ut mig"

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och Årets Chef 2017, vill hylla chefen som satsade på henne – även när hon saknade specialkunskaper och dessutom var gravid. ”Hon valde mig för att jag var den jag var – inte för att jag passade in i en chefsmall.”

Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
janne1
Mångfald

Jan Eliasson: ”Hon gör mig alldeles varm”

Han har haft flera kvinnliga chefer under sina år på Utrikesdepartementet. En var särskilt viktig för Jan Eliasson och den han vill prata om i Chefs artikelserie #honlyftemig.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden