hulla

3 anställda du måste lyfta fram som chef

Han rankas som en av världens bästa företagsledare. Nu avslöjar David Novak, utsedd till ”Årets vd” i USA, vilka tre typer av medarbetare du som chef måste lyfta fram extra mycket.

Priserna har haglat över David Novak de senaste åren. Han har bland annat blivit utsedd till ”Årets vd” samt till en av världens 30 bästa företagsledare. Utmärkelserna kom när han var vd för den globala restaurangkedjan Yum. Men vad är framgångsfaktorn?

Nu avslöjar han i en intervju med Forbes att det är en personlighetstyp som alla arbetsplatser behöver. När David Novak tidigare i sin karriär jobbade för läskedryckföretaget Pepsi åkte han runt till olika anläggningar i USA och kom då i kontakt med en anställd som hette ”Bob”.

”Jag frågade vad de hade lärt sig och hur. Då pratade alla i teamet om den här Bob. En anställd sa att Bob hade lärt dem mer på fyra timmar än de tidigare lärt sig på fyra dagar”, säger David Novak.

”Alla pratade i kör på varandra om hur bra Bob var!”.

Längst bort vid bordet såg David Novak då en man som satt och snyftade. Snabbt förstod han att det var ”Bob” som satt där. Det visade sig att han hade jobbat för företaget i nästan 50 år, men först nu fått höra hur kollegerna uppfattade honom.

”För första gången kände han sig uppskattad. Efter det insåg jag att ingen ska behöva känna så. Vi måste se kraften i att ge varandra erkännanden”.

Det här har David Novak tagit med sig i sitt ledarskap och tänker på det när han ska bygga framgångsrika team. I intervjun med Forbes delar han även med sig av 3 personlighetstyper du som chef ska lyfta fram lite extra.

1) De som ger allt

Nej, ibland går det inte att nå målen. Men som chef kan du kräva att medarbetarna gör sitt bästa. De som verkligen ger allt ska uppskattas för sin insats.

2) De som når sina mål

Här pratar vi inte bara årsmål. Som chef måste du sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål för att motivera dina medarbetare. Se till att sätta upp mål som går att nås varje dag, vecka, månad och år. Belöna sedan dessa insatser.

3) De som når en milstolpe

Vi är på våra jobb minst åtta timmar om dag. Därför är det viktigt att fira när en medarbetare eller teamet når en milstolpe. Ös på med beröm. Det är viktigt att de ska orka hämta ny kraft och att det ska finnas en framåtrörelse. Passa på att som chef fira denna milstolpe med teamet – delad glädje är dubbel glädje.

Läs också: Forskare: 4 saker varje framgångsrik vd gör

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

presenter
Motivation

Undersökning: Här är julklappen flest vill ha – av chefen

Över 60 procent får en julklapp av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning som även avslöjar vad medarbetare helst vill ha som gåva.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

2019
Motivation

4 tips: Så sätter du upp planen för 2019

Här är råden för att avsluta året på bästa sätt – och få en nystart när 2019 kommer. 
suadkron
Motivation

Suad Ali: Därför älskade jag frihetskämpen Kofi

Suad Ali skriver om sin stora förebild Kofi Annan som nyligen gick bort.
distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
helena-2
Motivation

Så lockar Microsoft tillbaka avhoppare

Att fånga kvalificerade medarbetare på en glödhet och snabbrörlig arbetsmarknad är inte alltid så lätt. Microsoft tar till nya grepp för att motivera tidigare anställda att återvända. Ett är att träna cheferna i empati.

hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

chefnallen
Arbetsmiljö

Så blir du snäll och lönsam som chef

Forskningen talar sitt tydliga språk: Det snälla ledarskapet lönar sig. Emma Seppälä, doktor i psykologi och aktuell med boken The happiness track, och professor Kim Cameron, ger dig här fyra nycklar till hur du som chef skapar en positiv företagskultur.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden