hulla

3 anställda du måste lyfta fram som chef

Han rankas som en av världens bästa företagsledare. Nu avslöjar David Novak, utsedd till ”Årets vd” i USA, vilka tre typer av medarbetare du som chef måste lyfta fram extra mycket.

Priserna har haglat över David Novak de senaste åren. Han har bland annat blivit utsedd till ”Årets vd” samt till en av världens 30 bästa företagsledare. Utmärkelserna kom när han var vd för den globala restaurangkedjan Yum. Men vad är framgångsfaktorn?

Nu avslöjar han i en intervju med Forbes att det är en personlighetstyp som alla arbetsplatser behöver. När David Novak tidigare i sin karriär jobbade för läskedryckföretaget Pepsi åkte han runt till olika anläggningar i USA och kom då i kontakt med en anställd som hette ”Bob”.

”Jag frågade vad de hade lärt sig och hur. Då pratade alla i teamet om den här Bob. En anställd sa att Bob hade lärt dem mer på fyra timmar än de tidigare lärt sig på fyra dagar”, säger David Novak.

”Alla pratade i kör på varandra om hur bra Bob var!”.

Längst bort vid bordet såg David Novak då en man som satt och snyftade. Snabbt förstod han att det var ”Bob” som satt där. Det visade sig att han hade jobbat för företaget i nästan 50 år, men först nu fått höra hur kollegerna uppfattade honom.

”För första gången kände han sig uppskattad. Efter det insåg jag att ingen ska behöva känna så. Vi måste se kraften i att ge varandra erkännanden”.

Det här har David Novak tagit med sig i sitt ledarskap och tänker på det när han ska bygga framgångsrika team. I intervjun med Forbes delar han även med sig av 3 personlighetstyper du som chef ska lyfta fram lite extra.

1) De som ger allt

Nej, ibland går det inte att nå målen. Men som chef kan du kräva att medarbetarna gör sitt bästa. De som verkligen ger allt ska uppskattas för sin insats.

2) De som når sina mål

Här pratar vi inte bara årsmål. Som chef måste du sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål för att motivera dina medarbetare. Se till att sätta upp mål som går att nås varje dag, vecka, månad och år. Belöna sedan dessa insatser.

3) De som når en milstolpe

Vi är på våra jobb minst åtta timmar om dag. Därför är det viktigt att fira när en medarbetare eller teamet når en milstolpe. Ös på med beröm. Det är viktigt att de ska orka hämta ny kraft och att det ska finnas en framåtrörelse. Passa på att som chef fira denna milstolpe med teamet – delad glädje är dubbel glädje.

Läs också: Forskare: 4 saker varje framgångsrik vd gör

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
generationy
Motivation

Här är bästa sättet att leda unga talanger

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential?

jobbeli
Hälsa

Dränkt i jobb? 5 råd för hur du ska agera

Comeback efter en lång semester. Då är det lätt att stirra sig blind på jobbhögen du måste hugga tag i. Men det finns knep för att inte dränka dig själv i jobbet.
nystart1
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i höst

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden