putsalinkedin
Illustration: Johanna Gustavsson

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror. Här är tio snabba tips som gör att du får mer ut av Linkedin.

1) Skräddarsy din länkadress

Din profil blir synligare med en skräddarsydd internetadress (URL) av typen linkedin.com/in/dittnamn, i stället för den klumpiga siffer-kombination som Linkedin automatiskt tilldelar dig. Gå till ”Redigera offentlig profil och länk” uppe till höger på din profilsida. Därefter går du till ”Redigera webbadress”, skriver in din nya adress och trycker ”Spara”. Om ditt namn redan är taget, försök med en kombination av initialer eller liknande.

2) Byt foto

Välj ett skarpt, tilltalande och välavvägt professionellt foto och sätt in i profilen. Osäker på vad som menas med ”välavvägt professionellt”? Ta en titt på hur folk inom din målgrupp, nivå eller sektor klär sig och vilken framtoning de har. Matcha!

3) Komplettera profilen

Ju mer komplett din profil är, desto större är chansen att rekryterarna får syn på den. En fullständig profil är också av vikt när du väl väckt någons intresse. Denna någon vill säkert veta vilken kompetens du har, var du har arbetat och vad folk tycker om dig. Fyll alltså luckorna med innehåll. Linkedin mäter graden av fullständighet och ger dig tips medan du håller på.

4) Vässa rubriken

Din personliga rubrik behöver inte utgöras av enbart titel och arbetsplats. Eller bör inte göra det, om du letar jobb. Låt rubriken tydligare berätta om ditt särskilda erbjudande. Studera de nyckelord som rekryterare inom ditt yrkesområde använder sig av. I stället för ”Marknadschef” kan du kanske skriva ”Expert på konsumentmarknadsföring med fokus på strategi och analyser”.

5) Slösa inte på utrymmet

Din introduktionstext bör helst inte överskrida tre till fem korta kärnfulla meningar, för att genast ge läsaren en överblick över dina yrkesmässiga passioner, erfarenheter, värderingar och nyckelkompetenser. Jag-form uppfattas ofta som personligt och inbjudande, men tredje person behöver inte heller vara fel.

grooodor

Läs också: 7 grodor att se upp för på jobbintervjun

6) Fram med siffrorna

Underskatta inte siffror i introduktionstexten. Om du exempelvis lett ett företag med si och så många anställda, eller lett ett projekt som bidragit till att 40 000 fattiga hushåll i ett utvecklingsland fått tillgång till rent vatten, fram med det i introt. Enkel statistik kan vara ett effektivt sätt att göra intryck.

7) Bort med snömoset

Även om du i viss utsträckning behöver hålla dig till nyckelbegrepp som är vanliga i din bransch (se punkt 4) bör du inte låta det gå till överdrift i din profil. Undvik alltför många snömosiga modeord av typen kreativ, driven, innovativ, erfaren – bättre kan du säkert! I stället för ”lagspelare”, varför inte berätta hur många personer du lett i ett projekt, och med vilket resultat? Var så konkret du kan.

8) Addera projekt, frivilliguppdrag och språk

Pratar du mandarin? Är du ordförande i fiskeklubben? Gjort en uppfinning eller skrivit en bok på fritiden? Lista dina engagemang och bedrifter bortom de rent yrkesmässiga genom att klicka ”Lägg till profilavsnitt” på din profilsida och därefter på fliken ”Bedrifter”.

9) Dela karriärmål med rekryterare

Bli synligare på rekryterarnas radar genom att dela dina karriärmål. Klicka på ”Du”-ikonen överst på startsidan. Välj ”Sekretess och inställningar” i rullgardinsmenyn. Klicka på fliken ”Sekretess” högst upp på sidan. Klicka på ”Ändra” bredvid ”Låt rekryterare veta att du är öppen för nya möjligheter” under ”Inställningar för jobbansökningar”. Dra reglaget till ”Ja”.

Linkedin försöker skydda din integritet genom att bara visa dina karriär-intressen för rekryterare bortom din egen organisation, men kan inte garantera total sekretess.

10) Marknadsför din offentliga profil

Visste du att du kan lägga till ett Linkedin-profilmärke i din blogg, ditt cv, på din webbplats och liknande? Gå till ”Redigera din offentliga profil” (under ”Sekretess”) och klicka på ”Skapa ett offentligt profilmärke” längst ner i högerkanten för att komma igång.

fastkarriar

Läs också: 8 säkra tecken på att du kört fast i karriären

nyhetsbrev_1800

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

lonen123
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
Bort med stressande och kostsamma slösmöten tycker Sylvia Nylin, på Svenska Möten. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Så här sätter du stopp för era slösmöten

Dåliga möten är dyra och stressande. En risk för både lönsamhet och människor.
Sylvia Nylin på Svenska Möten har tipsen som gör dig till en skicklig mötesledare.

fordumsfull
Karriär

Forskare: ”Vi är inte medvetna om våra negativa stereotyper”

Fördomarna frodas vid rekryteringar, menar forskaren Kåre Vernby som tittat närmare på frågan.
chilla1
Karriär

Forskare: ”Chilla” på jobbet – är bra för karriären

Ta en extrasväng förbi kaffeautomaten och stressa inte upp dig i onödan – det är bra för karriären.
rappory
Karriär

Ökning: Dubbelt så många kvinnliga chefer – på 20 år

Antalet kvinnor på beslutsfattande nivå ökar. Nu släpper Svensk Näringsliv en rapport som visar på en fördubbling de senaste 20 åren.
michelle
Karriär

Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

Michelle Obamas bästsäljande självbiografi är fängslande läsning om ett ovanligt människoöde. USA:s förra presidentfru levererar även i form av insikter kring karriären. Här är hennes bästa råd.
Kerstin Winberg på Randstad. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Aditro

Bytet av system ger Randstad nya fördelar

Ett nytt lönesystem förändrade förutsättningarna på ekonomiavdelningen hos Randstad – bättre kontroll, mindre övertid och nöjdare chefer och medarbetare.

petrag
Karriär

IBM-chefen om bakslaget: ”Det bästa som kunde hända”

En knäskada satte stopp för Petra Goudes OS-satsning i hästhoppning. Nu är hon en av toppcheferna hos nordiska IBM. ”Skadan tvingade mig till ett annat liv.”

nyhetsbrev_1800

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden