annab

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi ”Räkna med bråk”.

Trots det har hon varit chef över säkert 2 000 personer, bland annat när hon tog tv-produktionsbolaget Strix till en omsättning på en halv miljard kronor, och på flera bolag efter det. Chef tog en pratstund med henne.

När och hur upptäckte du att du inte gillar att vara chef?

”Direkt när jag blev tillfrågad första gången. Jag är inte rädd för att ta ansvar och ta ledningen, men jag tycker inte om att vara chef på det sätt som tidningen Chef pratar om ledarskap. Att man ska få människor med sig, vara eftertänksam, fråga hur de har det, ge feedback, att det är ordning och reda och att alla vet sina roller. Där har det brustit genom åren. Jag har inte tagit mig tiden att vara den vårdande, omhuldande chefen.”

Så det är personalansvaret du inte gillar?

”Ja. Men jag älskar människor och att ha ett team omkring mig. Då springer vi allihop tillsammans, jättefort.”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Att skapa team som springer fort tillsammans, är inte det personalansvar?

”Jo, men det är den andra delen av det som jag inte gillar. När det förväntas att jag ska ha utvecklingssamtal. Och när medarbetarna säger: ’Kan du inte ge mig en arbetsbeskrivning och tala om vad du har för förväntningar på mig?’ Det gör jag på fem minuter när jag anställer.”

Är det möjligt att vara chef om man inte gillar att leda andra?

”Jag lyckas bitvis. Jag är bäst när det är action och när jag själv brinner. Jag inbillar mig att det är snabbare att bam, bam, bam, dela ut order, ta ansvar, sätta förväntningsribban här uppe och sedan köra. Men då kommer det ofta en backlash, att folk inte hinner med eller blir ledsna, har otydliga roller så att de börjar konkurrera med varandra eller tycker att det är för hög arbetsbelastning.”

Det låter som du gillar att peka med hela handen?

”Ja, jag har uppskattat att jobba i det klassiska situationsanpassade militära och kvällstidnings- eller nyhetsledarskapet. Där alla vet vad de ska göra, alla hjälps åt, har en skarp deadline vid ett exakt klockslag. Det är väl ett gammaldags ledarskap. De chefer som jag själv har uppskattat har varit auktoritära med en trygghet i basen.”

Kan man prestera ett gott resultat utan bra relationer? 

”Nej, det tror jag faktiskt inte. Men om man är som jag måste man välja medarbetare som klarar mitt sätt. Om man förväntar sig att jag ska lära dem, ge instruktioner, då blir det problem. Jag säger till dem att lösa uppgiften, jag ger ansvar. Och om de inte tar det, då börjar jag ge order. Den feedback jag har fått har varit ’om det verkligen skiter sig då går vi till dig, för vi vet att du fixar det och att du tar vår sida’. Jag har tagit alla fajter.”

10 frågor att besvara innan du tackar ja till chefsjobbet:

1) Tycker du om att leda andra och ta ansvar för deras utveckling?

2) Vill du framför allt se resultat för verksamheten?

3) Vågar du ta ansvar för allt som händer företaget du leder?

4) Tycker du om att stå i centrum och på scen?

5) Vill du se dina idéer förverkligade och kunna genomföra dem på ditt sätt?

6) Är du beredd att inte vara en i gänget på jobbet längre och fatta beslut som andra kan tycka är fel och dåliga?

7)  Är du beredd att granskas i allt du gör och att till och med bli illa omtyckt?

8)  Kan du lyssna, vara tålmodig och acceptera att andra har en annan uppfattning än du?

9) Vill du att allt ska gå fort och att alla ska tycka som du?

10) Kan du tänka dig att känna dig väldigt ensam?

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Relaterade artiklar

aaaaa-2
Arbetsmiljö

Här finns högst andel ”äldre” chefer – 10 i topp

Siffror avslöjar vilka län i Sverige som har högst andel chefer som är över 55 år. 
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
osjalviskachefer
Beslutsfattande

Osjälviska chefer får en högre lön

Vill du ha många barn och en hög lön? Då bör du vara en osjälvisk chef som gör uppoffringar för dina medarbetares skull, visar en studie från Stockholm Universitet.
unga
Beslutsfattande

Därför vill varannan ung person bli chef

Chefstillväxten i Sverige ser ljus ut. En ny Sifo-undersökning visar nämligen att hälften av alla unga vill en dag bli chef. Men det är inte främst makt som lockar.

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden