Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Utlandsjobb i Indien: Så funkar det

Karriär
Publicerad
Karolina Wennerblom jobbar för Scania i Bangalore, Indien, sedan 2,5 år tillbaka. Här med maken Gustav och dottern Miriam 3,5 år, i gatuvimlet. Foto: Manjunath Kiran.

Bara 2 procent av cheferna i Chefs undersökning har Indien på sin drömlista över länder där de vill jobba. Men Karolina och Gustav Wennerblom tvekade inte när erbjudandet om chefstjänsten i indiska Bangalore kom. Hon hade då jobbat på Scania i drygt fyra år och hade ett uttalat mål att jobba utomlands.

Maken Gustav Wennerblom sa upp sig från konsultjätten McKinsey för att starta Indien-tiden som föräldraledig med dottern Miriam.

”Är man två kan man inte alltid göra satsningar samtidigt. Vi hade sagt att om en utlandstjänst dök upp för mig så skulle vi köra på den.”

Det som lockade Karolina Wennerblom var att vara med från början på en för Scania ny marknad. Hon har alltid fascinerats av kulturella olikheter.

”En del av charmen är känslan av att det är här som det ska hända”, säger hon.

Läs mer: Chefer missnöjda med villkor för utlandsjobb

Att familjen hade bekanta som flyttat hit med ännu mindre barn samt att de fick göra en resa ner för att kolla in vårdcentral och bostadsområden på plats, gjorde det tryggare att ta språnget.

I början var det främst det privata som tog tid att vänja sig vid, kommer Karolina Wennerblom ihåg.

”Det var omtumlande. Det tog tid att hitta överallt, få saker gjorda. Och vi hade skickat ner våra ägodelar i en container, så vi bodde spartanskt och längtade efter hemmakänsla.”

På det nystartade kontoret kände sig Karolina Wennerblom mer säker. Där har utmaningarna snarare växt i takt med verksamheten. I dag, 2,5 år senare, är de 400 personer. I en större organisation blir kulturkrockarna mer tydliga.

”Det finns en inbyggd kortsiktighet här som jag tror kommer från att det är svårt att se en längre horisont i ett land där många har nära till verklig fattigdom. Man löser problemen för dagen. Men den positiva sidan av det är att ingenting är omöjligt.”

Karolina Wennerbloms titel är head of presales. Det betyder att hennes team på 15 personer är ansvarigt för produktportföljen samt för att hantera order och logistik. En viktig del för henne med att flytta till en av Scanias mest snabbväxande marknader var att komma närmare och förstå slutkunden.

Hur är du som chef?
”Detaljpåläst. Man förväntas vara det som chef i Indien. Ta mer beslut. Det uppfattas som positivt att man ställer frågor och följer upp ofta.”

I dag har även maken en chefstjänst i Bangalore. Efter cirka åtta månaders föräldraledighet började han jobba på Business Sweden och är i dag kontorschef. Dottern Miriam går i förskolan och familjen har hjälp av en barnflicka.

Karolina Wennerblom tror att företag måste bli bättre på att stötta när det gäller sysselsättning för medföljande. Hon ser att om någon flyttar hem tidigare än tänkt är det ofta för att medföljande inte trivs med att gå hemma.

Hon tror också, precis som Chefs undersökning visar, att arbetsgivarna måste bli bättre på uppföljning efter utlandsjobb. Själv har hon haft löpande dialog med sin arbetsgivare.

”Men det är ett svårt pussel. Tajmningen ska stämma, möjligheter öppna upp sig, någon annan flytta på sig. Utlandstjänster är styrda av visst antal år. Så ser det inte ut hemma.”

I februari löper hennes kontrakt i Bangalore ut.

Karolina Wennerbloms råd till andra som har chansen att åka ut är att våga.

Om man åker till en marknad som Indien måste man uppskatta äventyr.

”Vardagen är inte friktionsfri och man måste gilla att det händer knäppa grejer. Ibland när jag blir frustrerad får jag påminna mig själv om att det här är en utvecklingsmarknad. Mycket är precis som det var i Sverige för 50 år sedan, eller mer.”

Läs mer: Chefer missnöjda med villkor för utlandsjobb

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden