ledare
Foto: New Old Stock

Ultimata listan: 5 saker utmärkta ledare gör varje dag

Det finns några vanor som förenar bra chefer – oavsett nivå, bransch eller medarbetare. Här är fem saker att hålla i minnet.

Nej, det handlar inte om att hålla sig i fysisk topptrim, äta chiapudding morgon-middag-kväll eller ha perfekt ordning på administrationen. För chefen är de goda vanorna främst mentala. De kan tyckas självklara, men är ack så lätta att glömma bort.

Magasinet Inc:s ledarskapsexpert Peter Economy har satt ihop den ultimata topp-fem-listan över chefens goda vanor, här i en något Chef-modifierad tappning.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

De inspirerar med optimism:

Reaction GIF - Find & Share on GIPHY

Det kan vara påfrestande att alltid vara den som ska se ljuset i slutet av den mörka omorganisationstunneln – eller vad det nu må handla om. Men kom då ihåg att en positiv inställning förr eller senare smittar andra. Det gör det värt ansträngningen.

De är sig själva:

Lady Gaga GIF - Find & Share on GIPHY

Var medveten om dina kärnvärden och följ dem. Kompromissa inte med dina ideal. Detta är något som alla stora ledare har gemensamt – de är sig själva ut i fingerspetsarna och ändrar inte på det för att vinna uppskattning. De tror på sig själva, det de gör och litar på sina medarbetare.

De agerar med självförtroende:

Swag GIF - Find & Share on GIPHY

Håll huvudet högt och se framåt – även om du har en dålig dag eller befinner dig i en ny situation eller miljö som du inte är bekväm i. Särskilt då. Och kom ihåg – du har större chans att lyckas med det om du klarar av punkten ovan.

De skapar tillit:

The Dark Knight Rises GIF - Find & Share on GIPHY

Här handlar det både om att vara tillgänglig för medarbetarna och att ha förmågan att uttrycka sig inspirerande och ansvarsfullt. Båda gör det möjligt för medarbetarna att lita på dig.

De fattar beslut och står fast vid dem…

Boss GIF - Find & Share on GIPHY

…skriver Inc. Allt för att ge stabilitet i en allt osäkrare omvärld. Men, vill Chef tillägga – de vågar också anpassa sig efter nya, överraskande förutsättningar i omgivningen.

Följsamhet:

Shaw Brothers GIF - Find & Share on GIPHY

För följsamhet är en kvalitet som allt oftare nämns i chefssammanhang – och i kombination med tydlighet skänker även detta förhållningssätt en känsla av stabilitet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Kommunikation

4 tips: Så blir du ett proffs på mingel

Mingelparty och en möjlighet att knyta helt nya kontakter. Ändå är det vanligt att ställa sig vid personer man redan känner för att känna trygghet. Här är fyra tips för att bli bättre på att mingla.
Sponsrat Chef + Telenor Företag

Workfulness — chefens nya priofråga

Ineffektiva möten, ständig stress och svårt att fokusera på komplicerade arbetsuppgifter. Våra jobbhjärnor kokar. Dags för chefen att satsa på Workfulness.
Kommunikation

Toppbetyg: 4 av 5 har förtroende för sin chef

Får du gehör för dina beslut? Då kan du vara en chef som dina medarbetare litar på. Nu visar en ny undersökning att svenska chefer får ett toppbetyg i förtroende.
Beslutsfattande

Därför är inte karismatiska chefer bäst

Vågad, charmig och stark utstrålning. Du kanske känner igen ledartypen? Nu visar att ny forskning att allt för hög karisma kan minska effektiviteten.
Chefboken

Lär dig styra andra – utan att öppna munnen

Hur får du andra att göra som du vill? Det kan vara enklare än du anar – faktiskt nästan skrämmande lätt.

Chefbokens redaktör Maria Gerlofson har sammanfattat nya boken För-Påverkan, som är månadens Chefboken och guld värd för säljare och chefer som vill påverka.

Kommunikation

”Målet? Nå 60 000 personer – per dag!”

Få personer är så aktiva på sociala medier som Günther Mårder, vd på Företagarna. Han lägger mer tid där än i sin mejlkorg. ”Om du inte är aktiv i sociala medier kommer du snart att vara irrelevant på arbetsmarknaden”, menar han.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Kommunikation

Chefer, dags att vakna på sociala medier

Var fjärde chef anser fortfarande att sociala medier är oviktiga. Med ett undantag – Linkedin. Och även om de har konton är de inte så aktiva, visar Chefs undersökning. Det kan påverka ledarskapet negativt, varnar experterna.
Kommunikation

Hon fick politikerna att vakna – med Facebook

När politikerna i Täby fick se det uppror som förskolechefen Lisa Nordenståhl dragit igång via Facebook blev de mycket mer samarbetsvilliga. Och helt plötsligt fanns det också mer pengar till verksamheten.
Kommunikation

Ditt företag är inte så digitaliserat som du tror

Svenska företag ligger i digital framkant – tror man i alla fall. Men en färsk undersökning att svenskarna halkat efter i jämförelse med andra länder.
Kommunikation

Här är 7 steg för att hålla det ultimata talet

40-årsfesten, jobbets kickoff eller studentskivan. Oavsett miljö kan det förväntas att du som chef håller ett tal. Genom att följa 7 enkla steg kan du hålla det oförglömliga talet alla pratar om – hur jobbigt det än känns på förhand.
Kommunikation

6 tecken på att du är en chef att lita på

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.
Kommunikation

Så rensar du i mejlhögen – på två timmar

En mejlkorg fylld till brädden med olästa meddelanden. Känner du igen dig? Med ett par enkla tips kan du snabbt få kontroll över mejlkorgen – och frigöra tid till viktigare saker.
Kommunikation

5 enkla tips: Så blir du ett mejlproffs

Tycker du också att mejlkorgen är ständigt överfylld? Att det tar hela förmiddagen att ens gå igenom den efter helgen? Med ett par effektiva tips kan du återta kontrollen – och bli ett mejlproffs.
Kommunikation

Hon leder 40 personer i Norrland – från Australien

Virginia Zazo är verksamhetschef för en klinik på Norrlands universitetssjukhus – och leder 40 medarbetare från Brisbane, Australien. Hon ser flera fördelar med distansledarskap: tydligare kommunikation, utvecklingsmöjligheter och tid för reflektion och ostört arbete.
Karriär

Tips: 5 appar du behöver som chef

Ringa, sms:a och mejla. Det är kanske det du använder din jobbtelefon till. Men faktum är att det finns fler smarta appar för att göra ditt jobb enklare.