Vilken tjänstebil ska du välja?

Vill du ha så mycket hästkrafter som möjligt för förmånspengen? Eller är miljösamvetet viktigast? Aldrig har tjänstebilsfloran varit så bred. Aldrig har valet varit svårare. Vi har listat de bästa valen för alla typer.

Från tuff BMW till miljöbilen Toyota Prius. Chefen Jan De Geer har fått lite retsamma kommentarer från kollegerna för sin »fula« bil. Men själv är han nöjd: »Den är perfekt för mina behov«, säger han. Precis som alla andra har Jan De Geer påverkats av den allmänna klimatdebatten. Därför blev det ingen ny BMW utan en ljusblå Toyota Prius.
»Jag har bytt oljepannan mot bergvärme och komposterar numer mina sopor. För fem år sedan kunde jag inte stava till det. Därför var det naturligt att se Prius som ett alternativ när det var dags för en ny tjänstebil«, säger han.
Jan De Geer är försäljningschef på Trygg-Hansa. Han bor i Djursholm norr om Stockholm och har dagligen behov av sin bil. Men i dag är känslorna för de stora bensintörstiga bilarna långt borta.
»Min första suv köpte jag 1995. Den hade mycket krom och breda däck, men en sådan bil finns inte på kartan längre att jag ska köra.«

Inte ens BMW 525 som han hade tidigare känns rätt. Inför valet av ny tjänstebil frågade Jan De Geer sig själv hur han använder bilen.
»Hur många gånger kör jag över tio mil? Jag åker till jobbet, hämtar barnen i skolan och Arlanda ibland. Jag kom fram till att antalet tillfällen då jag kör mer än tio mil är mindre än tio gånger om året.«

Prius är gjord framför allt för stadstrafik. Dessutom är det en miljöbil som faller Jan De Geer i smaken.
»Det är praktiskt att man blandar bensin och elektricitet. Jag tankar vanlig bensin medan andra miljöbilar ofta måste ha speciella stationer.«
Det finns stora ekonomiska fördelar att välja miljöbilar. Toyota Prius ger 40 procent rabatt på förmånsskatten.
»Det är mycket bättre än så. Förmånsvärdet är baserat på en Toyota Corolla som är en mycket billigare bil än Prius. Det är som om du har en stor fin BMW, men du betalar förmånsvärde som för en småbil.«
Företagen har hårda regler för vilka bilar som ingår i tjänstebilsparken. Prius kostar 268 500 kronor vilket är dyrt i förhållande till sin storlek, men jämförbar i pris med mellanklassbilar.

Jan De Geers hustru Lena hade klara synpunkter på vilken typ av bil familjen skulle välja.
»Hon tyckte att vi absolut skulle ha en miljöbil. Valet är främst av miljöskäl, men du kan inte heller komma ifrån den ekonomiska biten. Jämfört med vår BMW sparar du 3 000 kronor i månaden efter skatt.«
Faktorer som gör det lättare att stå ut med kollegernas retsamma kommentarer.
»Prius är hipp i miljöhänseende, men kanske inte ur ett manligt perspektiv. Den sticker ut och där kan jag väl erkänna att jag ser fram emot att man petar in motorn i en modell med ny design. Den hade nog också sett tuffare ut om den hade varit svart«, säger han.

Men nästa bil blir helt klart en likadan.
Och ju mer debatten om växthuseffekten pågår desto coolare känns bilen.
»Den är aldrig fel, utan alltid rätt. Vare sig du är på kundbesök eller på fest«, säger Jan De Geer.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
Hälsa

Här är 5 energitjuvar att se upp för

Är du trött i slutet av veckan? I så fall kan du ha vanor på jobbet som slukar energi. Här är fem tips för att öka produktiviteten – hela vägen fram till sommaren.
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
 

”Man måste få kräkas lite ibland”

Det finns bara ett sätt att ta hand om de rädslor och den oro man har som chef, enligt Lena Callermo, avdelningschef på Naturvårdsverket. Precis som 38 procent av cheferna i Chefs undersökning säger hon att det viktigaste är att ha människor omkring sig som man kan prata med. Såväl nätverk och andra chefer som partner och vänner.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

 

Chef testar: Dan Eliasson, rikspolischef

Kritik, ifrågasättande och misstro, både i de egna leden och i den offentliga debatten. Få chefer har stått pall för hårdare prövningar än rikspolis­chefen Dan Eliasson. Än sitter han kvar på sitt uppdrag. Så hur är han som chef egentligen?
 

Ny bok: Framtidens chef lär av de yngre

Var den chef som framtida talanger vill jobba för, skriver coachen Emma Pihl i ”Framtidsrusta ditt ledarskap – 19 tips för att skapa och utveckla morgondagens talanger”. Chef ställer fem snabba frågor.
 

Nu intar Burning Man Stockholm – här är höjdpunkterna

Burning Man-festivalen i Nevada-öknen har blivit ett globalt fenomen. Nu är det dags för Burning Man Week Stockholm, med en lång rad seminarier och workshops om ledarskap i en ny värld.
 

”Alla som vill leda mer agilt borde läsa den här”

Många pratar om det. Få är det på riktigt. Agil är ett av de hetaste modeorden inom ledarskap just nu. Chefbokens redaktör Maria Gerlofson har nu tagit sig an rykande färska boken Det agila företaget.
Tidningen Chef

I nya numret: Vägen till superkarriären

Februarinumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen.
 

”Jag fick de chefsverktyg jag behöver”

Hög igenkänning. En chans att ventilera alla spörsmål. Och en hel del konkreta tips. Chefs nätverk har gett Mia Öhrnell verktyg som gör henne till en bättre chef.
 

Fem metoder som hjälper till i beslutsfattandet

Det finns några grundläggande saker att tänka på i beslutsfattandet. Chef bad forskarna Katarina Goispic och Ari Riabacke om tips och råd – här är deras fem bästa tips.
 

Vabruari är här – så överlever du

Hur hinner ta hand om sjuka barn, själv vara sjuk och ändå vara en bra chef? Urban Svensson, företagsläkare på Previa ger goda råd för sjuka chefer som vill eller inte vill jobba hemifrån. Dessutom efterlyser vi dina bästa och sannaste vabruaribilder – dela dem med oss på Instagram under hashtaggen #chefensvabruari!
 

5 problem som nya chefer ställs inför

Ny som chef och huvudet fullt av funderingar? Då är du inte ensam. Vi har hittat fem frågor som du känner igen – och ger dig svaren.