Bästa tipsen: Så lyfter du på Linkedin

Arbetsrätt
Text:
Publicerad
Illustration: Johanna Gustavsson

Du har ett snyggt foto, du har slipat på ditt cv och du har dessutom lyckats få några kolleger att skriva ett par snälla ord om dig i en rekommendation.

Men vad gör du nu? Hur använder du Linkedin för att få fart på din karriär när du väl har lagt upp en  profil?

Enligt Charlotte Hågård, karriärrådgivare och författare till boken Stick ut på Linkedin: Så blir du framgångsrik, är det många chefer som känner sig osäkra på hur de ska gå tillväga och därför missar chansen att få hjälp av Linkedin.

Alla är dessutom är inte medvetna om hur viktigt det sociala nätverket är för den egna karriären.

”Linkedin är ett otroligt viktigt karriärverktyg. I dag är ju alla vad jag kallar netektiver, det vill säga nätdetektiver. Vi kollar upp varandra. Linkedin hjälper dig att skapa trovärdighet och ge en bild av vem du är som professionell yrkesmänniska”, säger Charlotte Hågård.

Ett område där Linkedin kan vara till hjälp är vid jobbsökande. Exempelvis kan du skriva in adressen till din Linkedin-profil i ditt cv eller lägga till en länk i din mejlsignatur. Förmodligen kommer företaget att kolla upp dig i alla fall, men det skadar inte att ligga steget före.

Det kan även vara en bra idé att följa potentiella arbetsgivares Linkedin-sidor.

”Det gör att lediga jobb och andra inlägg från företag som du är intresserad av hamnar i ditt flöde. Då behöver du inte komma ihåg att besöka en massa företagssidor hela tiden, utan får det per automatik.”

Det kan också vara värdefullt att ta en titt på vilka av dina första- och andrakontakter som jobbar eller på andra sätt är kopplade till företaget, för att få hjälp med att få in en fot.

”Finns det några gemensamma kontakter som skulle kunna introducera mig? Eller kan jag kontakta de här personerna direkt? Det är ju det som är så bra med Linkedin att allting finns där”, säger Charlotte Hågård.

Vissa företag har dessutom speciella karriärsidor där du kan lämna intresseansökningar. Om du har formulerat din profil på ett träffsäkert sätt kommer du förmodligen också att få förslag på lediga tjänster när de dyker upp.

Men det är inte bara när du söker jobb som du har nytta av Linkedin. Du kan även använda verktyget för att hålla dig uppdaterad om vad som händer inom ditt område genom att gå med i olika grupper eller starta en egen grupp.

”Ju fler grupper du följer, desto mer intressant input får du i ditt flöde så att du får information om allt du tycker är intressant. Det handlar också om att bli påmind om olika saker och få dem top of mind: ’Just det, henne måste jag prata med.’”

Ett annat användningsområde handlar om att bygga ditt personliga varumärke genom att exempelvis blogga via Linkedin. Det gör att andra människor kan ta del av dina inlägg och få en bild av din kompetens.

Du behöver dessutom inte skriva allting själv utan kan göra uppdateringar där du delar olika typer av bilder eller artiklar som har med ditt yrkesområde att göra och som kan vara till nytta eller glädje för andra.

”Det är ju ett fantastiskt verktyg för du kan nå ut till så otroligt många människor samtidigt med dina uppdateringar och blogginlägg. Om du delar saker och ting och skriver uppdateringar som är till–räck-ligt intressanta för din målgrupp kommer ju andra att dela det i sina nätverk sedan”, säger Charlotte Hågård.

Innan du gör detta bör du dock tänka igenom vad det är du vill kommunicera och vad du vill att ditt personliga varumärke ska stå för.

Och precis som med mycket annat räcker det inte att vara aktiv en eller ett par gånger. Du måste jobba regelbundet med Linkedin för att det ska ge någon effekt. Likaså måste du vårda de kontakter som du knyter där.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden