Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Brukar du ta det allra viktigaste på mejlen?

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

En anledning är att det känns lättare att skicka ett mejl i stället för att ta ett jobbigt snack. En annan är att många chefer är rädda för att vara för auktoritära i samtalen. Vi är inte vana att prata med varandra och då uppstår en osäkerhet i hur man gör.

Det menar kommunikationscoachen och Chefs expert Alexander Holmberg. Han nämner tv:n som startskottet för att vi började vänja oss av med att sitta och prata vid brasan till att bli sittande och bara ta emot information.

”Sociala medier är egentligen fantastiskt och ger många möjligheter till kontakter. Men det tränar oss, omedvetet, på att inte umgås”, säger han. ”Tekniken har tagit över vår förmåga att kommunicera.”

Effektivitet är närvaro, hävdar han. Och det är svårt att skapa närvaro via ett mejl.

”Om du skickar ett mejl kan du inte se hur dina medarbetare reagerar på det du skriver. Och det gäller även positiva nyheter. Skickar du dem på mejl missar du ju chansen att få glädja andra på riktigt.”

Självklart är mejlen ibland det bästa alternativet. Vid mötesbokningar till exempel. Och till att sprida information. Men det gäller att skilja på just information och kommunikation. Kommunikation är information som du kan få en respons på. Du missar allt från ansiktsuttryck, blickar och nickningar till kroppsspråk om du skickar ett mejl.

”Känslor som engagemang och passion försvinner i organisationen om kommunikationen, de mänskliga mötena, försvinner”, säger Alexander Holmberg och tillägger:

”Att folk sitter i samma rum och mejlar varandra är absurt.”

Det finns lika många sätt att skriva och tolka en text på som det finns människor. Därför är det extra viktigt att du som chef inte gömmer dig bakom dina mejl. Information du tycker är oviktig kan vara viktig för någon annan. I mötet med dina medarbetare kan du dessutom få en känsla för hur information landar i verksamheten.

Visst är känslan att få saker gjorda underbar – framför allt om det går snabbt. Allra helst om det är ett jobbigt ”nej, du får inte ta ut den kompdagen då”-mejl. Men kom ihåg. Vi tränar på att inte kommu­nicera när vi skickar mejl. Så prata hellre med dina medarbetare. Ingen vill vara en feg chef.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden