Svenskar skickliga på ledarskap

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

En av huvudkategorierna i undersökningen heter Business Efficiency, vilket är ett mått på förhållandet mellan ett företags utgifter och intäkter. I denna kategori har Sverige avancerat från en femteplats förra året till en tredjeplats i år. Det visar studien från handelshögskolan IMD i Schweiz.
Det är 25:e året i rad som IMD rankar olika länders ekonomiska konkurrenskraft.

Business Efficiency innehåller även flera underkategorier. Den kategori där det har gått bäst för Sverige jämfört med föregående år är Management Practices, vilket handlar om ledarskap och hur väl ett företag använder sina resurser för att nå ett visst mål. Nu toppar vi listan efter att förra året ha legat på en tiondeplats.

Även när det gäller attityder och värderingar går det åt rätt håll. Här handlar det om faktorer som frånvaron av svartarbete och svarta sektorer, öppenhet och minimal kartellbildning. 2013 blev placeringen en sjundeplats medan vi i år kniper åt oss en tredjeplats.

Mauro Gozzo, chefskonom på Exportrådet, känner inte till hur just årets undersökning från IMD är upplagd. Men han bekräftar bilden av Sverige som ett framgångsrikt företagarland, även i ett globalt perspektiv.

”Det finns många faktorer som bidrar till det. Vi är ett ganska öppet land. Det finns inte så mycket regleringar i Sverige och vi är konkurrensutsatta. Fram till nu har även utbildningsväsendet varit bra.”

Något sämre går det för Sverige i kategorin produktivitet och effektivitet, där vi ramlar ner från fjärde till sjunde plats.
LÄS OCKSÅ: IMD:s statistik över Sveriges ekonomiska konkurrenskraft (pdf)

LÄS OCKSÅ: Mer statistik från World Competitiveness Ranking (extern länk)

TEXT: Fredrik Hillvesson

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden