Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Stora Chefsdagen 2012

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Se en video från Stora Chefsdagen 2012 här:

Följ direktrapporteringen på Twitter i efterhand: Klicka här.

Se bilder från dagen på Tumblr: Klicka här.

Frågor eller synpunkter om Stora Chefsdagen? Mejla linn.nystrom@chef.se

Scengäster på Stora Chefsdagen 2012:

Hjalmar Winbladh, it-entreprenör

Ena dagen hjälte, andra dagen konkurs

Tema: Driva startup-företag med nya medarbetare

Han började med ett städföretag, sedan budbilar och så en it-tjänst som banade vägen för mobilt bredband. Serie-entreprenören Hjalmar Winbladh är ett av det svenska it-undrets mesta risktagare. Men när många trodde att hans bolag Sendit skulle misslyckas, blev han kallad till Bill Gates och vips hade Microsoft köpt hans företag för 1,3 miljarder.

Efter tre år på haven med sin familj är han nu tillbaka med succéföretaget Wrapp. Och på nytt fylls korridorerna med unga, smarta och otåliga medarbetare.

Så hur är man som chef i startup-företag?

Margot Wallström, styrelseordförande Lunds universitet

Drömchefen alla vill ha!

Tema: Politiskt ledarskap i internationella miljöer

Bäst i test hos oss på Chef. Politikern som alltid efterfrågas när socialdemokraterna krisar. Har gjort rekordkarriär inom EU och FN, men har precis flyttat hem.

Alla höjer henne till skyarna: lyhörd, närvarande, informell, kommunikativ, målinriktad, godmodig, charmig och med en välgörande distans. Verkar vara orädd och framstår närmast som ett helgon.

Samtidigt uppger hon själv att hon alltid brottats med dåligt självförtroende. Och att just rädslan kan vara en del av framgången.

Hans Vestberg, vd Ericsson

”Jag lägger tid på saker som förändrar framtiden!

Tema: Strategiskt ledarskap på global nivå

Aldrig trött, aldrig tärd, aldrig jagad. Men manisk. Många ser i Ericssons vd Hans Vestberg en superchef med maraton i löpsteget, myror i brallan, stort intellekt och en unik strategisk förmåga.

Men kanske mest av allt; han brinner för sitt jobb, produkterna, för kunderna, för cheferna och för sina medarbetare på Ericsson.

Hans Vestberg har varit chef på Ericsson i Brasilien, USA, Kina, Chile, Mexico och Argentina. Influenserna till hans ledarskap är hämtade från hela världen.

Men den viktigaste egenskapen har han utvecklat själv; förmågan att våga fatta beslut.

Filippa Reinfeldt, landstingsborgarråd Stockholm

”Jag gillar att ta ansvar för människors vardag!”

Tema: Hur man driver igenom stora förändringar

En stor social begåvning. Vissa kallar det för ”management by trevlig”. Hon hör och ser alla i sin omgivning, och gör så att medarbetarna har roligt på jobbet. Så beskrivs Filippa Reinfeldt som chef. Hon ansvarar för hälso- och sjukvårdsfrågorna i Sveriges näst största landsting och hanterar en budget på närmare 48 miljarder kronor. En politisk tungviktare som har drivit igenom en av de största och mest omdebatterade politiska reformerna på senare tid, Vårdval Stockholm.

Det är unikt att hon pratar om sitt eget ledarskap. På Stora Chefsdagen får du möta en av landets mest färgstarka politiker och ledare!

Julia Mjörnstedt, grundare Ung Cancer

”Jag var för ung för att ha cancer!”

Tema: Vända motgång till succé

Julia Mjörnstedt var bara 21 år när hon drabbades av tjocktarmscancer. Hon överlevde men saknade andra unga att dela sin rädsla och sina erfarenheter med. ”Det kändes så ensamt att vara så ung och ha cancer”, säger hon. ”Det handlar inte bara om att överleva. Man måste också våga satsa på framtiden.”

Förra året bildade hon organisationen Ung Cancer. Genombrottet kom direkt med filmen ”Det är okej att känna”, som snabbt blev ett fenomen på Youtube. Unga drabbade berättar i korta snabba klipp om sin sjukdom. Och plötsligt började ungdomar prata om cancer.

I våras fick Julia Mjörnstedt ta emot utmärkelsen Kompassrosen av Kungen via hans stiftelse Ungt Ledarskap. Träffa en av landets mest spännande unga entreprenörer.

Dan Eliasson, gd Försäkringskassan

”Jag är mer punkare än pamp

Tema: Chef på utsatta jobb

På 70-talet spelade han i punkbandet Bad Boo Band. Dan Eliasson har inte glömt rebellen inom sig när han nu är chef för Försäkringskassan efter ett liknande jobb på Migrationsverket. Två av landets mest utsatta jobb, med risk att hela tiden fatta fel beslut som drabbar svaga människor.

Drivkraften är att göra skillnad och göra nytta för samhället.

Sin ledarfilosofi har han uttryckt så här: ”Förmedla kraft, energi och kärlek till mina medarbetare och chefer.”

Lars Kry, vd Proffice

”Det räcker inte med good enough!”

Tema: Vinnarskallen som chef

Han entusiasmerar, charmerar och kommunicerar tydligt så att varje fråga blir begriplig. Han bromsar med hjärtat och gasar med hjärnan. Så blev motiveringen när Proffice vd Lars Kry blev utsedd till Årets Chef 2012.

Och det handlar om en extrem vinnarskalle som hatar att förlora. Det gäller även den kultur han byggt på Proffice, där alla vill överträffa sig själva. Samtidigt har han slaktat sin egen koncernledning. Makten ska ligga nära kunden.

Men mest har det handlat om att ändra bilden av den kritiserade bemanningsbranschen. ”Vi skaparmöjligheter för människor och företag. Det är mycket roligare än att hyra ut folk.”

Daniel Birnbaum, chef Moderna Museet

Jesus på Moderna Museet”

Tema: Hur man sprider entusiasm på jobbet

Läskigt begåvad, har en obehagligt hög kapacitet och är äckligt framgångsrik. Så sammanfattar en nära medarbetare sitt omdöme om Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet i Stockholm.

En superstjärna i konstens värld, ett socialt geni som balanserar lättsinnlighet med intellektuell skärpa.

Runt Daniel Birnbaum pågår ett ständigt flöde av tankar och idéer. Hans entusiasm sprider sig, och alla känner sig motiverade.

Sin ledarstil har han så klart hämtat från bibeln. Han är Jesus på jobbet som alla vill följa. Punkt slut.

Charlotta Lundberg, direktör för kundrelationer 3

”Jag rekryterar alltid folk som är smartare än jag!”

Tema: Hur man utvecklar ledarskap på operativ nivå

Charlotta Lundberg var duktig på att argumentera redan som liten. Det var kanske där det började, det som våren 2012 ledde till att hon blev utsedd till ”Framtidens kvinnliga ledare”. En av hennes stora begåvningar är att få med sig folk, i ur och skur.

Charlotta Lundberg är chef för kundrelationer på mobiloperatören 3. Hon beskrivs som strategisk och snabb, älskar förändringar och vågar sticka ut. Och framför allt; hon ser chef som ett jobb. Inte bara en titel med förmåner.

Jan Helin, publisher Aftonbladet

”Historia skapas just när vi sitter här!”

Tema: Visioner i det nya medielandskapet

Han syns i tv, på radio, i debatter, på twitter och i sin blogg. Aftonbladets publisher Jan Helin har lyckats med det som de stora drakarna ute i världen gått bet på: Hur man som tidning tjänar pengar på nätet. Det pågår nämligen en revolution i media när nätet och mobilen nu hotar att slå ut papperstidningarna.

Jan Helin har strategin klar och modet att genomföra den. Lyssna på en av de mest lysande stjärnorna i tidningsvärlden. Och följ med in i det nya medielandskapet.

Stina Honkamaa, vd Google Sverige

”Sanningen om Google!”

Tema: Hur man bygger en kreativ arbetsplats

Google är företaget som blivit ett verb. Ett företag med en närmast mytisk image av att vara rebeller. På bara tio år har det blivit ett av världens starkaste varumärken utan att lägga miljoner på marknadsföring och reklam. Hemligheten är att hela tiden utveckla nya produkter som kunderna älskar. Och metoden är att utnyttja medarbetarnas lekfullhet och kreativitet – en dag i veckan får de ägna sig åt egen kreativitet.

Möt Googles svenska vd Stina Honkamaa och hör hur man gör för att bli landets kanske mest åtrådda arbetsgivare.

Annichen Kringstad, orienterarlegend

”Balans har aldrig varit min grej”

Tema: Hur man hanterar krav på att vara bäst

Hon blev världsmästare som 21-åring och den första att vinna sex VM-guld på raken. Men framgångarna höll på att knäcka henne. Hon var slav under sina egna prestationskrav, lade karta och kompass på hyllan redan när hon var 25.

Annichen Kringstad bytte karriär och blev chef. Men piskan att vara bäst tog hon med sig. Att gå på full speed blev en kick, även på jobbet. Hon höll på att jobba ihjäl sig. Först när hon gick i terapi insåg hon att prestation var det enda sättet att få bekräftelse. Under våren blev hon svenska folkets stora favorit i Mästarnas Mästare. Och nu har hon lagt ut kursen mot ett bättre liv som chef.

Leo Razzak, social entreprenör

”Jag ser lösningar där andra ser problem”

Tema: Passion och socialt entreprenörskap

Leo Razzak är samhällsentreprenören som startade från inget och har fått etablissemanget att tänka annorlunda.Utan externt kapital har han startat barnhem och verksamheter för fattiga i Bangladesh.Han känner topparna i näringslivet och i politiken vid förnamn. Han är bara 25 år och redan utsedd till Sveriges Framtida Ledare och en av Sveriges Supertalanger. Han startade Sharaf Hjältar på Fryshuset, och är landets kanske hetaste talare just nu, med inriktning på mångfald, integration och identitet.

Men framförallt är han Leo Razzak. Lägg namnet på minnet. Ingen är oberörd efter att ha sett honom live. Vi lovar.

Stora Chefsdagen 2012 arrangerades i samarbete med följande partners:

Tack till alla deltagare!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden